Δεν ξεπερνούν τις 8.500 στην Αττική οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι, έχοντας οφειλές στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, προχώρησαν σε ρύθμιση και πληρώνουν το ποσό του διακανονισμού στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού.
Αυτή την ομάδα ευάλωτων οικονομικά πολιτών, με επίκεντρο το ηλεκτρικό ρεύμα, «επιβραβεύει» η Περιφέρεια Αττικής με 100 ευρώ επιδότηση εφάπαξ.
Mοιάζει παράδοξο ότι ενώ με τα σημερινά δεδομένα θα αρκούσαν 850.000 ευρώ -μπορεί και λιγότερα- για την κάλυψη όσων πληρούν τις προϋποθέσεις, εντούτοις η περιφερειακή Αρχή με επικεφαλής την κυρία Ρένα Δούρου διακηρύσσει ότι θα διαθέσει το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.
Η απόφαση αφήνει περιθώριο… ευελιξίας, τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Από το επιτελείο της κυρίας Δούρου προτάσσουν ότι η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για πολύ περισσότερους από τις 8.500 δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι στις 31 Ιανουαρίου 2016 είχαν υπογράψει με τη ΔΕΗ συμφωνία διακανονισμού και την τηρούσαν κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Διακανονισμών της ΔΕΗ.
Και αυτό διότι ο προσδιορισμός των καταναλωτών που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις γίνεται από τη ΔΕΗ με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο πληροφορικό της σύστημα με δύο χρονικά ορόσημα, στις 31.1.2016 και τις 31.5.2016. Ο καταναλωτής που δικαιούται επιδότηση θα τη λάβει είτε με βάση την πρώτη ημερομηνία αναφοράς είτε τη δεύτερη.
Έτσι, υπάρχει το περιθώριο ως τις 31 Μαΐου 2016 οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι έχουν οφειλές να σπεύσουν να κάνουν διακανονισμό με τη ΔΕΗ και να αρχίσουν να πληρώνουν το ποσό της ρύθμισης.
Άλλωστε, φτάνουν περίπου τις 80.000 οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στο Λεκανοπέδιο, οι οποίοι δεν πληρώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος, σωρεύοντας οφειλές…
Όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Καραμάνος, ο στόχος είναι να πιάσουν τόπο τα χρήματα για αδύναμους οικονομικά πολίτες στο πλαίσιο κοινωνικής παρέμβασης. Παράλληλα, εξηγεί ότι «είναι και ένα είδος κίνητρου ώστε να σπεύσουν όσοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό να κάνουν διακανονισμό στη ΔΕΗ, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να ενταχθούν στο νέο μητρώο του Μαΐου…».
Κάνοντας πολιτική με το ηλεκτρικό ρεύμα
Πάντως, η εμβέλεια των κοινωνικών δράσεων της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, φτάνει μέχρι την κεντρική πολιτική σκηνή… Ξεπερνώντας την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εντός του Λεκανοπεδίου, η περιφερειάρχης Αττικής θέλει να δείξει -αν και με έμμεσο τρόπο- ότι ενισχύει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της ΔΕΗ. Ουσιαστικά με τις παρεμβάσεις της στέλνει το σήμα ότι στηρίζει την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ενδυνάμωση του ρόλου της εταιρείας.
Η εταιρεία έχει ξεκινήσει σαφάρι ενίσχυσης των ταμείων της ακόμα και από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες με τους διακανονισμούς. Παρουσιάζει ως θέλγητρο ότι δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση πελατών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Επίσης σε γενικότερο πλαίσιο στις περιπτώσεις διακανονισμού δίνεται η δυνατότητα πολλών δόσεων για το υπόλοιπο του χρέους κ.ά.
Είναι η δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε η κυρία Δούρου τα ηνία της Περιφέρειας Αττικής που καταρτίζει πρόγραμμα για κάλυψη αναγκών ευάλωτων πολιτών σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Παραμονή Χριστουγέννων του 2014, είχε ανακοινώσει ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει να επιδοτήσει την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, πληρώνοντας στον πάροχο την πρώτη δόση της ρύθμισης. Ως μέγιστο ποσό ανά μία παροχή ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 είχαν ορισθεί τα 360 ευρώ και απαραίτητη προϋπόθεση ήταν το να έχει εκδοθεί από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας εντολή διακοπής παροχής.
Την εποχή εκείνη είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ με την κυρία Δούρου για τη δαπάνη επανασύνδεσης (πρόγραμμα «ηλεκτρικό ρεύμα για όλους»). Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα ο πρώην περιφεριάρχης κ. Γιάννης Σγουρός εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυρίας Δούρου εστιάζοντας στο ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος που θα ανέρχονταν σε 10.000 τον αριθμό κατέληξαν σε μόλις 98…
Τώρα σειρά είχε η προγραμματική σύμβαση για παροχή επιδότησης σε πολίτες που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στην Περιφέρεια Αττικής και έχουν υπογράψει συμφωνία με τη ΔΕΗ και την τηρούν. Την υπέγραψε η κυρία Δούρου με τον γενικό διευθυντή Εμπορίας της ΔΕΗ ΑΕ κ. Λάζαρο Καραλάζο.
Επιδότηση ίση με το εφάπαξ ποσό των 100 ευρώ στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, σύμφωνα με την περιφερειακή Αρχή δικαιούται κάθε οικιακός καταναλωτής στην Περιφέρεια Αττικής, εφόσον πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
* είναι δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου
* έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ συμφωνία διακανονισμού και
* την τηρεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Διακανονισμών της ΔΕΗ.