Σειρά νέων στοιχείων για στρατολογήσεις τζιχαντιστών στη χώρα μας μέσω του Διαδικτύου αλλά και για παρουσία στην Αθήνα σημαντικών μελών του ISIS ανακύπτουν από φάκελο που σχημάτισαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές σε συνεργασία με υπηρεσίες από την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι στρατολογήσεις μελών του Ισλαμικού Στρατού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες φέρεται να πραγματοποιούνταν μέσω chat room στον διαδικτυακό τόπο Paltalk και κεντρικό ρόλο είχαν στελέχη του ISIS και φανατικοί ισλαμιστές που ζούσαν στη Νορβηγία αλλά και στην Ιταλία και πολλοί από τους οποίους έδιναν «παρών» στη χώρα μας.
Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις εξάρθρωσης δικτύου ένοπλων τζιχαντιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ εκφράζουν φόβο για τυχόν δραστηριοποίηση περίπου 150 φανατικών ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευθεί κυρίως στο Κόσοβο και στη Βοσνία και μπορεί να προχωρήσουν σε ένοπλες επιθέσεις σε γειτονικές χώρες. Ακόμη, νέος φόβος των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών είναι η παρουσία περίπου 5.000 μαχητών του ISIS στη Λιβύη, με τον φόβο μερικοί από αυτούς να μετακινηθούν προς τη Νότια Ευρώπη.
Διαδικτυακή στρατολόγηση
Η υπόθεση διαδικτυακής στρατολόγησης τζιχαντιστών και στη χώρα μας αναδείχθηκε για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου 2015, μόλις λίγες ώρες πριν από τη σφαγή στο Παρίσι, από τον ISIS. Ο θάνατος 130 ανθρώπων στη γαλλική πρωτεύουσα ουσιαστικά άφησε σε δεύτερο πλάνο όσα είχαν ανακαλύψει λίγο νωρίτερα οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες σε μία επιχείρηση που είχε ονομασθεί «IWeb».
Σε εμπιστευτική έκθεσή της, τον Δεκέμβριο του 2015, η Eurojust (οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συνεργασία των δικαστικών αρχών για την ανταλλαγή πληροφοριών και την υποβοήθηση των δικαστικών συνδρομών) αναφερόταν σε «ενεργούς πυρήνες τρομοκρατικού ισλαμιστικού δικτύου που έρχονταν σε επαφή μέσω Ιnternet και οι οποίοι είχαν έδρα στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Βρετανία, στη Φινλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, αλλά και στο Ιράκ, στο Ιράν και στην Τουρκία».
Η πολύμηνη έρευνα οδήγησε αρχικά στη σύλληψη 13 ατόμων στην Ιταλία, στη Βρετανία και στη Νορβηγία, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από τους καταζητούμενους για τη συμμετοχή στο ίδιο δίκτυο είχαν σκοτωθεί στο Ιράκ το 2014.
Ως αρχηγός αυτού του «γκρουπ» ευρωπαίων μελών του ISIS που ονομαζόταν Rawni Shax ή DidiNwe θεωρείται ο 50χρονος φανατικός ισλαμιστής, κουρδικής καταγωγής Ναχμουντίν Φαράχ Αχμάντ ή «μουλάς Κρεκάρ», που είχε κεντρικό στόχο να δημιουργήσει ισλαμικό χαλιφάτο στο ιρακινό Κουρδιστάν και ο οποίος είχε στενές επαφές με τον ISIS τον τελευταίο χρόνο. Ο «μουλάς Κρεκάρ», που τον καιρό της εξάρθρωσης του δικτύου βρισκόταν σε φυλακή της Νορβηγίας, από όπου κατηύθυνε το δίκτυο των ισλαμιστών, ήταν ακόμη ο καθοδηγητής της ένοπλης οργάνωσης Ansar Al Islam που πραγματοποιούσε επιθέσεις κυρίως στο Βόρειο Ιράκ εναντίον αμερικανικών στόχων και των ιρακινών συμμάχων τους. Θεωρείται ακόμη ότι είχε επαφές με την Αλ Κάιντα. Τον Μάρτιο του 2012 ο «μουλάς Κρεκάρ» είχε καταδικασθεί σε πέντε χρόνια φυλακή για συνεχείς απειλές εναντίον νορβηγών πολιτικών και κυρίως εναντίον της πρωθυπουργού της χώρας Ερνα Σόμπεργκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διάσταση της υπόθεσης είναι πολλαπλή.
Από την ανάλυση των διαδικτυακών «ιχνών» στο chat room στρατολόγησης της Rawni Shax προσδιορίστηκε η παρουσία ισλαμιστών που ζουν στη χώρα μας. Ακόμη διαπιστώνεται ότι δύο συνεργάτες του καθοδηγητή «μουλά Κρεκάρ», ο 48χρονος Αλγερινός Ουμά Ομάρ Σεμπλάλ και ο συνομήλικος Αρφάν Γκάντι Μπχάτι (πακιστανικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Νορβηγία), έδιναν «παρών» και είχαν συναντήσεις στη χώρα μας. Μάλιστα ο Σεμπλάλ είχε συλληφθεί το 2013 από τις ελληνικές αρχές και ακολούθησε αίτημα έκδοσής του στη Νορβηγία.
Τα σχέδια και οι στόχοι των επιθέσεων
Ομως δεν σταματά εδώ η ελληνική εμπλοκή στο ευρωπαϊκό δίκτυο στρατολόγησης φανατικών ισλαμιστών. Δύο από τα ηγετικά μέλη του δικτύου ισλαμιστών, οι ιρακινοκουρδικής καταγωγής, Αλί Αμπντουλάχ Σαλίχ και ο Αμπντούλ Ραχμάν Νουρόζ, που ζούσαν στην περιοχή του Μεράνο του Τιρόλο και της Πάρμα στην Ιταλία, είχαν έλθει στην χώρα μας για «διακοπές» όπως υποστήριξαν. Οι δύο ισλαμιστές που διέμεναν στην Ιταλία ήσαν οι κύριοι αποδέκτες εντολών του «μουλά Κρεκάρ» ώστε να αποτελέσουν τους βασικούς «ευρωπαίους» στρατολόγους μελών του ISIS, ενώ θεωρείται ότι σχεδίαζαν και αιματηρές επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Ακόμη και πρόσφατες συλλήψεις στην Ιταλία –μετά τις αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες –θεωρείται ότι έχουν σχέση με το ίδιο δίκτυο. Επιπλέον, κεντρικός ρόλος αποδίδεται σε έναν άλλον φανατικό ισλαμιστή που φέρεται να είχε συνδέσμους και στη χώρα μας, τον Αμπντελαλί Μπουιρκί που διέμενε στην Μπολόνια.
Στην κατοχή του βρέθηκε ένα αρχείο ήχου με τίτλο «Η τεχνική του πολέμου στις πόλεις» και προσδιορίζει τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν ένοπλες επιθέσεις σε διάφορους στόχους. Ανάμεσα σε αυτούς η έδρα στη Φραγκφούρτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα προσδιόριζε ότι για την επίθεση αυτή χρειάζονται 12 «μαχητές» που θα πρέπει να έχουν συνολικά 240 κιλά εκρηκτικών, 12 Καλάσνικοφ και 36 χειροβομβίδες. Με μια ακρίβεια που προκαλεί ασφαλώς δέος…
Σημειώνεται ότι για το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης Rawni Shax σχημάτισε σχετικό φάκελο ο πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών και 7ος ειδικός ανακριτής κ. Παναγιώτης Καρακωσταντής, που είναι υπεύθυνος για τη διεθνή δικαστική συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο αυτό περιέχονται τα στοιχεία από δεκάδες άρσεις απορρήτου τηλεφώνων ατόμων που ζουν στη χώρα μας και άλλων στοιχείων από την παρουσία τους στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ