Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την ενημέρωση που παρείχαν τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων στους πρόσφυγες. Η ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς τριών υπουργείων (κκ. Β. Παπαδόπουλος του Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τζανέτος Φιλιππάκος του Προστασίας του Πολίτη και Γιάννης Ταφύλλης του Εθνικής Άμυνας) έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κατόπιν αιτήματος των στελεχών της κυβέρνησης, και αφορούσε την προσπάθεια να αδειάσει ο χώρος της πύλης Ε3.

Οι πρόσφυγες φώναζαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το λιμάνι και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ άλλοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Ενδεικτικές της έντασης που επικρατούσε είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο τηλεοπτικός και φωτογραφικός φακός με έναν άνδρα σε έξαλλη κατάσταση να κραδαίνει ένα βρέφος. Για το περιστατικό θα διεξαχθεί έρευνα από το Λιμενικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των υπουργείων ζήτησαν από τους πρόσφυγες να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από όσους τους λένε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, ενώ παράλληλα τους σύστησαν να ενημερώνονται από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον τους προέτρεψαν για λόγους δικής τους ασφάλειας και υγιεινής να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταβούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Οι πρόσφυγες άκουσαν με προσοχή τα όσα τους είπανε, χωρίς ωστόσο να έχουν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα για αποχώρηση από το λιμάνι.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν αρνηθούν να μπουν στα λεωφορεία θα τους ζητηθεί να μεταφερθούν σε άλλο χώρο του λιμανιού, πιθανόν στην Πέτρινη Αποθήκη προκειμένου ο χώρος στην Ε3 να καθαριστεί και στη συνέχεια να κλειδωθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες από την ακτοπλοΐα και ενόψει της εξόδου του Πάσχα.
Παρόντες στην ενημέρωση ήταν εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών που ζουν στην Αθήνα και της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες.
Επίσης στον χώρο βρέθηκαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτιος Ράπτης και ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.
Νωρίτερα επικράτησε μικροένταση όταν ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από κάμερες και δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από το σημείο γιατί, όπως είπε, δεν ήθελε η ενημέρωση να γίνει παρουσία τους. Γι αυτόν τον λόγο οι πρόσφυγες που υποδέχτηκαν τους ΓΓ με το σύνθημα «ανοίξτε τα σύνορα» οδηγήθηκαν στο εσωτερικό του χώρου αναμονής των επιβατών για να γίνει η ενημέρωση.

Eνταση επικράτησε επίσης μετά την ενημέρωση όταν πρόσφυγες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία και ένας από αυτούς χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου επιχείρησε να παρακάμψει το σημείο της διαμαρτυρίας. Τον απομάκρυναν λιμενικοί και τελικά τον άφησαν ελεύθερο.

Σε ανακοίνωση του το Λιμενικό Σώμα αναφέρει «μεσημβρινές ώρες, σήμερα, μπροστά από την πύλη Ε3 του κεντρικού λιμένα Πειραιά, σημειώθηκε ολιγόλεπτο επεισόδιο μεταξύ προσφύγων, οι οποίοι με καθιστική διαμαρτυρία εμπόδισαν προσωρινά τη διέλευση Ι.Χ.Ε. οχημάτων.»

Και προσθέτει: «Στο σημείο μετέβησαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος, ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοικήσεως Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Λ.Σ. Ντούνης Αθανάσιος καθώς και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Λεοντάρας Κωνσταντίνος.»

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «με την άμεση και ψύχραιμη επέμβαση των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που εκτελούσαν Υπηρεσία στην περιοχή, το επεισόδιο έληξε γρήγορα, χωρίς ουδείς εκ των προσφύγων να πάθει το παραμικρό»

Το Λιμενικό Σώμα υπογραμμίζει επιπλέον ότι «αλγεινή αίσθηση προκάλεσε σε όλους ανεξαιρέτως τους παρευρισκόμενους, η απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά με θύμα ένα αθώο βρέφος, εικόνα που ήδη έχουν παρακολουθήσει έκπληκτοι χιλιάδες τηλεθεατές. Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα. Θα διαταχθεί έρευνα. Τέλος, σημειώνεται ότι στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στο λιμάνι προκειμένου διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του.»

Επιπλέον το μεσημέρι στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ υπήρξε ένταση στην σειρά για το μεσημεριανό φαγητό ενώ πρόσφυγες συνεπλάκησαν με γροθιές. Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από επέμβαση των λιμενικών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι του Πειραιά και για το γεγονός πώς θα μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να αποσυμφορήσουν την κατάσταση, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει καθημερινή μόνιμη δομή ενημέρωσης από εκπρόσωπο της υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και μεταφραστών που θα ενημερώνει τους πρόσφυγες και μετανάστες σε καθημερινή βάση με πειθαρχημένο και συμφωνημένο τρόπο.

Πρόσθεσε επίσης ότι «αν σε αυτή την ενημέρωση μεσολαβούν άλλα άτομα με οποιονδήποτε τρόπο, τότε εκτιμώ ότι σύντομα στους ανθρώπους αυτούς θα υπάρξει απογοήτευση θυμός και ενδεχομένως ένταση».

Άδεια και σήμερα τα πούλμαν

Ούτε και σήμερα Τετάρτη πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που πήγανε το λιμάνι του Πειραιά για να τους μεταφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι μέχρι το βράδυ να κλείσει ο χώρος αναμονής επιβατών της Ε3 και να μεταφερθούν οι σκηνές σε άλλο χώρο του λιμανιού και από εκεί τις προσεχείς ημέρες να μεταφερθούν με πούλμαν σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Στελέχη του λιμενικού σημείωναν ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις λέγοντας ότι αρκετοί επιθυμούν τη μεταφορά τους, ενώ κάποιοι άλλοι αντιδρούν.

Επίσης στο λιμάνιτου Πειραιά αναμένεται καταπλεύσει το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας από το Βόλοπερίπου 50 προκάτ οικίσκους οι οποίοι θα μεταφερθούν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες το καταμαράν Τera Jet βρίσκεται στη Χίο και αναμένεται πιθανόν αύριο αφού παραλάβει μετανάστες από διάφορα νησιά Αιγαίου να καταπλεύσει στη Μυτιλήνη.

Eν τω μεταξύ οπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Σακέλης σημείωσε ότι η συνεχής παραμονή των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο ακτοπλοϊκό έργο ωστόσο είπε ότι ενόψει των εορτών του Πάσχα και της αυξημένης επιβατικής κίνησης τίθεται θέμα ασφάλειας καθώς μέσα στο συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να κινούνται μόνο αυτοί που πρόκειται μόνο να ταξιδέψουν.

Αυτή τη στιγμή 5.000 άτομα βρίσκονται μέσα στο λιμάνι και για την εφαρμογή του ISPS (σσ.διεθνής κανονισμός για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων) οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ακτοοπλόων.