Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων στο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ.

Με αίτημα ο νόμος αυτός να μην περάσει χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν από την Ομόνοια για να καταλήξουν μπροστά από τη Βουλή στην Πλατεία Συντάγματος.

Γιατροί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 την πορεία τους από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή. Κλειστό το κέντρο της Αθήνας.

Στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν εκτός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δάσκαλοι και καθηγητές (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, μηχανικοί, διοικητικού υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, δικηγόροι ενώ στην απεργία συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζομένους με στόχο να μην περάσει το νέο ασφάλιστικό που, όπως υποστηρίζει, διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες περικοπές στις συντάξεις.

«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί νέες σημαντικές αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους για να εξασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ, το 2016 και το 2017. Τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, μαζί με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των αυταπασχολουμένων, των αγροτών κλπ, φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και στέλνουν τη νεολαία στην ξενιτιά» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση. Στην αυριανή κινητοποίηση δεν συμμετέχει η ΓΣΕΕ παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία της ΑΔΕΔΥ για από κοινού συμμετοχή.

Στη Θεσσαλονίκη

Σύροι πρόσφυγες διαδήλωσαν μαζί με δημοσίους υπαλλήλους στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου με πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ κατά του ασφαλιστικού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σύροι πρόσφυγες έφτασαν στο άγαλμα του Βενιζέλου με τρία λεωφορεία από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) κι έδωσαν άλλη νότα στη διαμαρτυρία. Με το που ενώθηκαν με τους απεργούς δημοσίους υπαλλήλους άρχισαν να χορεύουν και να φωνάζουν συνθήματα στη γλώσσα τους, ενώ άπλωσαν πανό με συνθήματος υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και κατά της τρομοκρατίας. Κάποιοι από αυτούς είχαν μαζί και τα παιδιά τους. Στη συνέχεια, έκαναν όλοι μαζί πορεία, με τη συμμετοχή και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Η παρουσία δημοσίων υπαλλήλων στο συλλαλητήριο ήταν μικρή, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΘ Πέτρο Κετικίδη η συμμετοχή στην απεργία κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στα νοσοκομεία εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και σε υψηλά επίπεδα είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις, ο οποίες και θα αρχίσουν ξανά μετά τις 12 τα μεσάνυχτα οπότε και λήγει η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας που, επίσης, ήταν μικρή. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και σύρος πρόσφυγας, ο οποίος αναφέρθηκε στα δικά τους αιτήματα και αιτήματα, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.