«Συνολικά 124 (123+1) μετανάστες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επιστράφηκαν στην Τουρκία από τη Λέσβο σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου» σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με διαδοχικές αναχωρήσεις πλοίων ναυλωμένων από τη Frontex.

Ωστόσο, ένας από τους 45 επιστραφέντες που επέβαιναν στο πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το Δικελί, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο.

Στη Μυτιλήνη είχαν από πριν μεταφερθεί 50 προς επιστροφή μετανάστες από την Κω και 29 από τη Σάμο.

Συγκεκριμένα, από τους επιστραφέντες, 111 είναι από το Πακιστάν, 2 από το Μπαγκλαντές, 4 από το Ιράκ, 4 από την Ινδία, 1 από το Μαρόκο, 1 από την Αίγυπτο και 1 Παλαιστινιακής καταγωγής (κατά δήλωσή του)» προσθέτει το δελτίο Τύπου.

Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν την επαναπροώθηση και συνελήφθησαν

Εν μέσω έντασης επαναλήφθηκε το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία, μέσω Μυτιλήνης. Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες από το Πακιστάν.

Τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε.

Οι τρεις ακτιβιστές πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ένας ακόμη ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δύο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού.

Σημειώνεται ότι την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσε το πλοίο «Λέσβος» με τους 45 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού που μετέφερε 60 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Εκτός των 45 ατόμων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, άλλοι 79 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σήμερα από την Κω και τη Σάμο στη Λέσβο, και εν συνεχεία στο Δικελί, όπου παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές, συνοδευόμενοι από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.

Για αδιευκρίνιστους λόγους, πάντως, η Τουρκία επέστρεψε στη Λέσβο έναν από τους Πακιστανούς που επαναπροωθήθηκαν το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, κι έτσι γι’ αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης.

Περίπου 240 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων που διέμεναν υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

«Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου αλλά, προκειμένου να ανακουφιστεί και το hot spot της Μόριας, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Καρά Τεπέ ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που χρήζουν περαιτέρω βοήθειας» δήλωσε στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης.

Στο σύνολό τους, οι παραπάνω πρόσφυγες έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Αναμένεται πάντως να συνεχισθεί η μεταφορά στον Καρά Τεπέ, ανθρώπων που χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας.

Στον καταυλισμό αυτόν θα μεταφέρονται επίσης πρόσφυγες που το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα εγκρίνεται όταν φυσικά ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να παραμένουν και περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στο νησί πριν τις 20 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί και τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα. Προτιμούν όμως να παραμένουν στο νησί, αφού διαπιστώνουν την κατάσταση στον Πειραιά ή σε άλλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε κρίσιμη κατάσταση Αφγανός που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει από το περασμένο Σαββάτο, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, 36χρονος Αφγανός, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας μεγάλη ποσότητα φαρμάκων.

Σύμφωνα τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η κατάσταση της υγείας του 36χρονου, αν και κρίσιμη, παραμένει σταθερή.

Πάντως, ο Αφγανός, μέλος οικογένειας και με άλλα άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του πολέμου στην περιοχή, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και άλλες φορές. Μάλιστα τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποίησε και τα οποία κατείχε η μητέρα του αυτόχειρα προέρχονται από την αγωγή που του συνεστήθη στην Τουρκία όταν νοσηλεύθηκε για άλλη απόπειρα αυτοκτονίας.

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας το ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μπόρις Τσέσιρκοφ, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την υπόθεση από την αρχή και προσφέρουν την όποια απαιτούμενη στήριξη στον νοσηλευόμενο.