Την απόφαση να μην εγείρει αντιρρήσεις στην πρόταση της Ελλάδας για την αναμόρφωση του νέου μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής πήρε την περασμένη Πέμπτη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο νέος μηχανισμός θα αμείβει την ικανότητα των μονάδων (τηςΔΕΗ καιτων ανεξάρτητων παραγωγών) να είναι διαθέσιμες όποτε το σύστημα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, θα διασφαλίζεται η αντιμετώπιση των διακυμάνσεων που προκαλεί η μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η απόδοσή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Ο μόνιμος μηχανισμός, όπως υποστηρίζουν στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από το 2017.
Η Ελλάδα είχε δεσμευθεί, στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, να προχωρήσει σε αναμόρφωση του προηγούμενου μηχανισμού των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), ο οποίος είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014. Στόχος ήταν να μειωθεί το συνολικό ετήσιο κόστος των αποζημιώσεων των μονάδων (το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων του ρεύματος) στα 225 εκατ. ευρώ από 570 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν βάσει του προηγούμενου συστήματος.
Ωστόσο, ο νέος μηχανισμός παραμένει σε εκκρεμότητααπό τον Ιανουάριο του 2015. Γι’ αυτό συμπεριλήφθηκε στο τρίτο μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2015.
Λόγω των καθυστερήσεων, για το προηγούμενο έτος οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν θα λάβουν αποζημιώσεις καθώς η αναδρομική καταβολή των ΑΔΙ δεν εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Τώρα επαφίεται στις ελληνικές αρχές (ΡΑΕ και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού.