Τo hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο εγκατέλειψαν μαζικά το μεσημέρι της Παρασκευής εκατοντάδες πρόσφυγες, που, υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι, δηλώνοντας ότι θέλουν να πάνε στον Πειραιά.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και, χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ, απομακρύνθηκαν από τον χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κέντρο φιλοξενίας της Χίου, καθώς τα γραφεία τους υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ από τα επεισόδια, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και ο Ερυθρός Σταυρός, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Πολίτης της Χίου.

Εκτιμάται ότι στον χώρο, όπου το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε ένταση, έχουν απομείνει οι μισοί από τους περίπου 1.650 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν εκεί.

Στο μεταξύ, έκρυθμη είναι η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, καθώς οι 210 πρόσφυγες που έφθασαν αργά χθες το βράδυ εκεί αρνούνται να μείνουν στις σκηνές.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τη νύχτα επέστρεψαν στα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και προξένησαν ζημιές στα καθίσματα. Οι οδηγοί τους προτίθενται να υποβάλουν μήνυση σε βάρος τους.

Ασφυξία και στον Πειραιά, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες εμφανίζονται απρόθυμοι να εγκαταλείψουν το χώρο.

Μόλις δύο πούλμαν με 58 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν το μεσημέρι από το λιμάνι για το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.


Εικόνα εμπλοκής στην επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία

Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για την επαναπροώθηση των μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το Mega από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει εμπλοκή στην επαναπροώθηση των 500 μεταναστών, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμες.

Σημείωσε, δε, ότι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών βρίσκονται στην Τουρκία, επιβλέποντας εάν η Άγκυρα υλοποιεί τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της συμφωνίας.