Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διερεύνηση τουλάχιστον δύο υποθέσεων με μίζες από την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων, με τη μία εξ αυτών να έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο παραγραφής, ενώ τον δρόμο της Εισαγγελίας Εφετών έχει ήδη πάρει η υπόθεση των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH.
Δικαστικές πηγές αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι η ανακριτική διαδικασία για τα PzH ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαρτίου από το ανακριτικό δίδυμο κ.κ. Νικόλαο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκου, με την υπόθεση να έχει πια φθάσει στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών κ. Παντελή Στραγάλη, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την πρότασή του στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο. Ο χρόνος άλλωστε πιέζει, καθώς παραμένει προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2015 ο συλληφθείς στο Αμπου Ντάμπι γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, κατηγορούμενος (εις εκ των 11 συνολικά στην υπόθεση) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Στραγάλης έχει μάλιστα προτείνει την παράταση της προσωρινής κράτησης του Οσβαλντ ως τις αρχές Οκτωβρίου του 2016, οπότε και λήγει το ανώτατο όριο –18μηνο –προφυλάκισης.
Η ανάκριση πάντως έκλεισε χωρίς τις απολογίες του Γερμανού Ολαφ Εσλερ, πρώην αντιπρόεδρου της Krauss-Maffei Wegmann (KMW), κατασκευάστριας των PzH, και του ελληνοελβετού τραπεζίτη Φάνη Λυγινού, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εσλερ καταδικάστηκε από τη γερμανική Δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή (11 μήνες με αναστολή).


«Προμήθεια» χαμένη στον χρόνο

Προς ολοκλήρωση βαίνει, παράλληλα, η υπόθεση με τις μίζες για το ρωσικό αντιαεροπορικό αυτοκινούμενο σύστημα Osa-AKM, με επτά κατηγορουμένους, η οποία διερευνάται από την ανακρίτρια Διαφθοράς κυρία Βασιλική Μπράτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί καθώς η εκζήτηση της αλήθειας κινδυνεύει: η προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος χάνεται στον χρόνο, αγγίζει το 1997, και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής. Στην τροχιά αυτή, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κοινοί κατηγορούμενοι με την υπόθεση της προμήθειας των ιπτάμενων ραντάρ (Ericsson, Embraer), όπως για παράδειγμα ο πάλαι ποτέ αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, η διαδικασία για τα Osa-AKM δεν αποκλείεται να «κλείσει» νωρίτερα. Υφίσταται μεν προβληματισμός ως προς το αν πρέπει να συμπορευθούν οι δύο δικογραφίες και η επίσπευση ωστόσο των ιπτάμενων ραντάρ κρίνεται αναγκαία καθώς υπάρχουν προσωρινά κρατούμενοι, όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος και ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.


Προς ολοκλήρωση

Τελεία αναμένεται να μπει σύντομα και στην υπόθεση των αντιαεροπορικών συστημάτων ASRAD – υποβρυχίων, με 21 κατηγορουμένους, που βρίσκεται στα χέρια των ανακριτών κυρίας Ηλιάνας Ζαμανίκα και κ. Γιώργου Ευαγγέλου. Πηγές εκτιμούν ότι την καθυστέρηση προκαλεί η αναμονή δικαστικών συνδρομών από την Ελβετία, η βασική διαδικασία έχει ωστόσο ολοκληρωθεί καθώς από το ανακριτικό γραφείο έχουν περάσει όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Ευσταθίου, αντιπρόσωπος της STN Atlas, γερμανοί στελέχη των εταιρειών Atlas και Rheinmetall, στρατιωτικοί αλλά και τραπεζίτες.
Το πλήθος των κατηγορουμένων στην περίπτωση αυτή σχετίζεται και με το γεγονός ότι έχουν συνενωθεί τρεις δικογραφίες σε μία, ενιαία. Πρόκειται για τη δικογραφία των κατευθυνόμενων βλημάτων Stinger ASRAD, ειδικότερες συμβάσεις που αφορούν τα Leopard, καθώς και αυτή για την προμήθεια των συστημάτων Sonar στα υποβρύχια.
Βασικό σκέλος της υπόθεσης των υποβρυχίων έχει εξάλλου μπει στις ράγες της ακροαματικής διαδικασίας. Η αποχή των δικηγόρων για το Ασφαλιστικό μετέθεσε την ημερομηνία έναρξης της δίκης από τον Ιανουάριο, οπότε και είχε προσδιοριστεί, στις 18 Μαΐου 2016. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 9 Μαΐου, αναμένεται επιπλέον να ξεκινήσει η δίκη για τα Tor-M1, «κλειδώνοντας» επιτέλους το μεγάλο κεφάλαιο των ρωσικών οπλικών συστημάτων, που εξετάστηκε ποινικά και στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου.

HeliosPlus