Σοβαρές ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια και άλλα φάρμακα αναδεικνύουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των φαρμάκων αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών.

Όπως σημειώνουν, τα αποθέματα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) που έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για τη δημόσια Υγεία, έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το πρόβλημα ελλείψεων παιδιατρικών εμβολίων λόγω νέου τρόπου παραγωγής που έχει αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγομένων εμβολίων τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν σε χώρες με υψηλότερες τιμές, είναι παγιωμένο.
«Παράλληλα», προσθέτουν, «οι εταιρείες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με τη σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Τέλος, υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ τα οποία εν όψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού».
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) καταγγέλλουν πως παρότι έχουν επανειλημμένα θέσει το ζήτημα των ελλείψεων, δεν έχει δοθεί κάποια λύση. «Το αποτέλεσμα είναι φαρμακοποιοί και ασθενείς να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων».
Ελλείψεις φαρμάκων
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είναι: ARIXTRA injection 2.5, ASACOL 800, ATACAND 16, ATACAND PLUS, ATROVENT, BRILIQUE tabl 90, CIALIS 20, CLEXANE όλες, CRESTOR όλα, CYTOTEC tabl 200, DEPAKINE CHRONO 500, ELIQUIS 2.5, EXFORGE 5/160 και 10/160, FORXIGA 10, FOSTER INH., INNOHEP, INSPRA, JANUVIA, KEPPRA 500, LANTUS SELOSTAR, LOGIMAX, LYRICA 25, MIFLONIDE, PRADAXA, PROLIA, PULMICORT, SANDIMUM, SEROQUEL, SPIRIVA, SYMBICORT 160, TEGRETOL SIROP, VICTOZA (ινσουλίνη), ZOLOFT. Επίσης, λείπουν όλα τα εμβόλια.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρουν ότι «η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν». Επίσης, καλούν όλους τους επαγγελματίες της υγείας σε εποικοδομητική επικοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντιδράσεις για τον τρόπο τιμολόγησης
Τη διαφωνία τους με τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων εκφράζουν κύκλοι των ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων. Όπως αναφέρουν, «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι θεσμικοί φορείς και άλλοι υποστηρίζουν έναν τρόπο τιμολόγησης που είναι παράνομος, δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των ασφαλιστικών Ταμείων όσο και των ασθενών».
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον μέσο όρο των τριών χωρών για τα εκτός πατέντας φάρμακα και τα γενόσημα οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. Παράλληλα, καταγγέλλουν, αυτό το στρεβλό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων είναι αυτό που υποστηρίζουν και οι θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι ζητούν από την κυβέρνηση να μην προβεί σε καμία αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων μέχρις ότου να υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου.