Τα ονόματα 125 ελεγκτών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έδωσε
στη δημοσιότητα σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η ομάδα
κουκουλοφόρων που έσπασε με βαριοπούλες τα μηχανήματα έκδοσης και
ακύρωσης εισιτηρίων στο σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι στις 12
Μαρτίου.

Η φράση «αν γνωρίζεις κάποιον στη
γειτονιά σου, στην πολυκατοικία σου, συμπεριφέρσου του ανάλογα» έχει
θορυβήσει τις αρχές, πουτονίζουνπως με αυτόν τον τρόπο απειλούνται
άμεσα οι ελεγκτές.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας (περίπου 80 τον αριθμό) αλλά και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), που διατάχθηκαν να περιπολούν με πολιτικά, ενισχύουν ήδη την φύλαξη των σταθμών του μετρό της Αθήνας.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε Κεραμεικό, Μοναστηράκι και Άγιο Ελευθέριο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους

«Η λεηλασία των ζωών μας περιλαμβάνει πολλά: περικοπές μισθών -συντάξεων -επιδομάτων, αυξήσεις φόρων, τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και βέβαια μπόλικη ανεργία.

Στις μετακινήσεις μας στην πόλη πηγαίνοντας για δουλειά, για αγορές ή για να διασκεδάσουμε «προσπερνούμε» σεκιούριτι και μπάτσους, αντικρίζουμε το μάτι του «μεγάλου αδερφού» σε κάθε μας βήμα.

Ακόμα πέφτουμε σε τουρνικέ ,όπως συμβαίνει σε κάποια λεωφορεία , μέτρο που λειτουργεί ήδη πειραματικά με στόχο την περαιτέρω γενίκευσή του. Μετακινήσεις που μετά την αύξηση του εισιτηρίου γίνονται ακόμα ακριβότερες γιατί το «ταμείο είναι μείον».

Και μας λένε συνεχώς ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε την κρίση και τα απόνερά της, χωρίς να λέμε κουβέντα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα που την χτίζουμε ήδη οι από τα κάτω μέσα στις κοινότητές μας.

Άρνηση πληρωμής εισιτηρίου, παραχώρηση του στον συνεπιβάτη, σαμποτάζ στα ακυρωτικά μηχανήματα, φάπες στους ελεγκτές. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το βράδυ του Σαββάτου 12/3/16 , παρεμβήκαμε στο κέντρο της μητρόπολης, στο σταθμό του ηλεκτρικού και του μετρό στο Μοναστηράκι, σπάζοντας τα μηχανήματα έκδοσης και ακύρωσής των εισιτηρίων, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στο χτίσιμο αναχωμάτων ενάντια στη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας, και στο πεδίο των μετακινήσεων».

Τι αναφέρει ο Λ. Ρενιέρης πρόεδρος των εργαζομένων ΗΣΑΠ

Είναι ένα φαινόμενο, δεν είναι μεμονωμένο. Υπάρχουν εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ που έχουν πάει στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς. Σε κάθε περίπτωση εμείς πάντα αντιδρούσαμε σε αυτό και ζητούσαμε από την εταιρεία να προστατέψει τους εργαζόμενους. Η προηγούμενη διοίκηση δεν το έπραξε, όμως και με τη νέα διοίκηση αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Αρκεί να πω ότι τα σωματεία δεν έχουν έρθει ακόμη σε επαφή με την διοίκηση για το συγκεκριμένο θέμα… Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Δεν μπορούμε να έχουμε καθημερινά προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς των ελεγκτών.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη φύλαξη από την αστυνομία, σημείωσε ο κ. Ρενιέρης ερωτηθείς τι ακριβώς ζητούν οι ελεγκτές του ΗΣΑΠ.

Σε ερώτηση ποιοι χτυπούν τους ελεγκτές ο κ.Ρενιέρης σημείωσε ότι πρόκειται για αναρχικούς, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διενέξεις με επιβάτες αλλά αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά. Οι επιθέσεις όμως από αναρχικούς είναι καθημερινοί. Εχουμε τρεις με τέσσερις επιθέσεις σε σταθμούς καθημερινά… Τώρα προκαλούν τον κόσμο και οι ίδιοι θεωρώ ότι θα επαναλάβουν επιθέσεις στους ελεγκτές. Εμείς δεν θα τους αφήσουμε απροστάτευτους. Θα τους προστατεύσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ζητήσαμε να κατέβει η ανάρτηση με τα ονόματα από την εν λόγω ιστοσελίδα, κατέληξε ο κ. Ρενιέρης.