Τους δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο καταδίκασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδριάζει από το πρωί της Τρίτης στη Μονή Πετράκη.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ιερώνυμος απηύθυνε έκκληση προς τους Ευρωπαίους να επιδείξουν «αλληλεγγύη και να συλλογιστούν το μέλλον της Ευρώπης».
«Δεν φοβόμαστε το Ισλάμ», προσέθεσε, «όσους παρερμηνεύουν το Ισλάμ απορρίπτουμε. Εκείνους που έχουν ως αφετηρία διαφορετικές ερμηνείες του Ισλάμ, προκαλούν θρησκευτικούς φανατισμούς και εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις. Επιβάλλεται να επικρατήσει ειρήνη να επιδειχθεί σύνεση και να καθιερώσουμε τη συνεργασία όλων των πλευρών. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε το δοκιμαζόμενο άνθρωπο, να προσφέρουμε αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση στον κόσμο, έχουμε ωστόσο την υποχρέωση να κρατήσουμε ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητά μας, την παράδοσή μας, την εθνική μας εδαφική ακεραιότητα, την ορθοδοξία και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας».
Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα θέματα της Έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας που είναι η σύγκλιση της Αγίας Ιεράς Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών, η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία και η εκλογή νέου Μητροπολίτη Καρπενησίου.
Αναφερόμενος στην Αγία και μεγάλη Σύνοδο, αφού ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τον αγώνα που έδωσε προκειμένου να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το να δώσουν «την κοινή μαρτυρία στον χριστιανικό κόσμο όλοι οι ορθόδοξοι και να μοιραστούν το κοινό ποτήριο της ζωής διατρανώνοντας την ευχαριστιακή μας ταυτότητα και διακονία και να απευθύνουμε μήνυμα ζωής και ελπίδος».