Μια ακμάζουσα εταιρεία που στοχεύει να κάνει κάθε ταξιδιωτική εμπειρία μοναδική, «καλωσορίζοντας» τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα φτάνει στον προορισμό του. Ενα εργαστήρι ειδικής αγωγής και επαγγελματικής κατάρτισης που ανοίγει δρόμους σε νέους και νέες με νοητική υστέρηση. Ενας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την προώθηση υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων και μέσω των πωλήσεων τη σίτιση αστέγων και την ενίσχυση ιδρυμάτων. Ενας συνεταιρισμός που στοχεύει στην αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προσφέροντάς τους εργασία και θεραπευτική υποστήριξη και, τέλος, μια ψηφιακή υπηρεσία που συνδέει γονείς με επαγγελματίες και χώρους διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους. Τι κοινό μπορεί να έχουν όλα τα παραπάνω;
Διευρωπαϊκό πρόγραμμα

Τα πέντε εγχειρήματα συμμετέχουν στο Impact Hub Scaling Program, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε αυτό το διευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην υποστήριξη των κοινωνικών επιχειρηματιών ώστε να αυξήσουν το κοινωνικό τους αποτύπωμα. «Στόχος του προγράμματος, που συνδέει σε πρώτη φάση οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, είναι η μεγιστοποίηση της δράσης υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργήσουν νέες μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας» επισημαίνει η scaling manager εκ μέρους του Impact Hub Athens, κυρία Ελενα Μαυρομιχάλη, αποστολή της οποίας είναι να παρέχει τις γνώσεις, τις δεξιότητες, την πρόσβαση σε δίκτυα επενδυτών και συμβουλές σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Κοινωνικοί επιχειρηματίες και κορυφαίοι μέντορες από το Αμστερνταμ, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο, τη Στοκχόλμη και τη Βιέννη συνεργάζονται, ανταλλάσσουν εμπειρίες και οραματίζονται να οδηγήσουν μπροστά το όχημα της κοινωνικής καινοτομίας και να μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπο μέσα στην πόλη τους, διευρωπαϊκά και –γιατί όχι; –διεθνώς. Εξάλλου, το Impact Hub βρίσκεται ήδη σε 80 –και πολύ σύντομα σε 90 –πόλεις ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα όλοι οι ειδικοί και υποστηρικτές του να βρίσκονται στη διάθεση των scalers.
Εκτός από τις κοινωνικές επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν, τη Welcome, το Μαργαρίτα –Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής, την Wise Greece, την ΚοινΣΕπ «Αθηνά – Ελπίς» και τη Nannuka, ακόμη επτά εγχειρήματα από τις άλλες συμμετέχουσες πόλεις επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Οπως λέει η επικεφαλής του πρότζεκτ στην Αθήνα, «προσπαθούμε να προσελκύσουμε κοινωνικές επιχειρήσεις που ταιριάζουν στην Αθήνα και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν είτε από έλληνες συνεργάτες είτε από νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες».
Από την ανακοίνωση του προγράμματος, τον Απρίλιο του 2015, 209 αιτήσεις καταχωρίστηκαν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Impact Hub Scaling Program, η οποία παραμένει ανοιχτή και αξιοποιήσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, ο οποίος ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο. Ηδη 100 κοινωνικές επιχειρήσεις από τις οκτώ πόλεις υποστηρίζονται από το διεθνές δίκτυο του Impact Hub, ώστε να έχουν την ευκαιρία να περάσουν στο επόμενο επίπεδο ανάπτυξης.
Θέσεις εργασίας

«Προτεραιότητές μας είναι όχι μόνο η αύξηση του κύκλου εργασιών και των εσόδων των κοινωνικών επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα πρέπει μάλιστα να είναι και προσβάσιμες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, όπου πολλοί άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, όπως ΑμεΑ, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.λπ.» αναφέρει η κυρία Μαυρομιχάλη. Η εμπειρία του πρώτου κύκλου, καθώς και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί όλη την ενδιάμεση περίοδο αποτελούν ήδη την καλύτερη μαγιά για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος θα «απλωθεί» και σε περισσότερες πόλεις, όχι μόνο στην Ευρώπη.
Δεδομένου ότι στη χώρα μας η έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, το πρόγραμμα για την ομάδα του Impact Hub Athens ξεκίνησε με μια προσπάθεια χαρτογράφησης των κοινωνικών επιχειρηματιών, η οποία κατέληξε σε 80 εγχειρήματα, από τα οποία επελέγησαν τελικά 10 για scale-up, ανάμεσά τους και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Οπως εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος, «η πρόκληση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πώς μπορεί ένας οργανισμός να βελτιωθεί, να αξιοποιήσει τους εργαζομένους του και να φέρνει κοινωνικό αντίκτυπο με κερδοφορία».
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει ένας κοινωνικός επιχειρηματίας επιτυχημένο scale-up αποτελεί η «καλή» ομάδα, η οποία, όπως περιγράφει από την εμπειρία της η κυρία Μαυρομιχάλη, «περιλαμβάνει ανθρώπους που είναι γνώστες του αντικειμένου τους, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και είναι αφοσιωμένοι στην ιδέα και στο πρότζεκτ». Οσο για τους ανθρώπους που έχουν επιφορτιστεί με την υποστήριξη των κοινωνικών επιχειρηματιών, όλη η ομάδα του Impact Hub Athens βρίσκεται online 24 ώρες την ημέρα στη διάθεσή τους, οργανώνει workshops σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα Hubs και φροντίζει για συνεχή ανατροφοδότηση. Παράλληλα, τα μετρήσιμα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολογούνται συνεχώς κατά την εξέλιξή του, ώστε να γίνονται άμεσα οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

HeliosPlus