Στην υπογραφή των συμβάσεων με τους τέσσερις αναδόχους για την προμήθεια 769 οικίσκων που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των προσφύγων στη χώρα προχώρησε ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέχεια του διαγωνισμού-εξπρές που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου χωρίς προκήρυξη μετά την αποστολή κλειστών προσκλήσεων προς τους εγγεγραμμένους προμηθευτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στη «Δι@υγεια», ο κ. Σπίρτζης υπέγραψε:
* Σύμβαση ύψους 593.475 ευρώ με τη ΝΕΟΚΑΤ για την προμήθεια 50 κοντέινερ
* Σύμβαση 2,1 εκατ. ευρώ με την Ευρωεμπορική για την προμήθεια 180 οικίσκων
* Σύμβαση 4,2 εκατ. ευρώ με την Intrakat για την προμήθεια 359 κοντέινερ
* Σύμβαση 2,1 εκατ. ευρώ με την Glassart για την προμήθεια 180 οικίσκων.
Η παράδοση του συνόλου των κοντέινερ, σύμφωνα με τις συμβάσεις, πρέπει να γίνει έως τις 31 Μαρτίου. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ξεκίνησε έπειτα από αίτημα της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είχε ζητήσει στις 20 Ιανουαρίου από το υπουργείο Υποδομών την προμήθεια 1.150 οικίσκων.
Τελικά το υπουργείο κατάφερε να προμηθευτεί 769 με διαδικασίες-εξπρές και, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, θα ακολουθήσει νέος διαγωνισμός με μεγαλύτερη συμμετοχή αναδόχων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, ο οποίος δέχθηκε δριμύτατη κριτική για αυτόν τον κλειστού χαρακτήρα διαγωνισμό, είχαν ειδοποιηθεί και οι 18 εταιρείες του χώρου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά μόνο οκτώ εκδήλωσαν τελικά ενδιαφέρον.
Σημειωτέον ότι για τα συγκεκριμένα συμβόλαια η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έκρινε ότι δεν υπήρχε αρμοδιότητα γνωμοδότησης από την πλευρά της, σύμφωνα με τον νόμο, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο τις ενέκρινε υπό την προϋπόθεση προσθήκης νέων όρων.
Ο διαγωνισμός δεν θα μπορούσε να προχωρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο εάν στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 η κυβέρνηση δεν είχε εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία δόθηκε το δικαίωμα κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις να υπάρξει εφαρμογή άπαξ διαδικασίας για τη διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, όπως είχε σημειώσει στη Βουλή ο πρώην υφυπουργός Υποδομών κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Η συγκεκριμένη ΠΝΠ κυρώθηκε αργότερα με νόμο από τη Βουλή.
Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών υπέγραψε σύμβαση με τη Latern Construction Company για το έργο «Επισκευή Ενιαία Μεταφερομένων Οικίσκων, τύπου container –Β’ Φάση», με συνολική δαπάνη 270.686 ευρώ.
Το έργο αφορά την επισκευή, συντήρηση και ανακαίνιση 122 οικίσκων των 25 τ.μ., επτά οικίσκων των 36 τ.μ. και είκοσι οικίσκων των 50 τ.μ., από τους υπάρχοντες στις αποθήκες του Ασπροπύργου της πρώην Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Ο ανάδοχος κέρδισε το έργο με έκπτωση 54% και υποχρεούται να ολοκληρώσει τις εργασίες σε 120 ημέρες.
Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών ανακήρυξε μειοδότη την εταιρεία Κ. Παναγόπουλος ΑΒΒΕΤΕ για τη μεταφορά των κοντέινερ έπειτα από έναν ακόμη διαγωνισμό, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου επίσης χωρίς προκήρυξη.
Ύστερα από δύο γύρους διαπραγμάτευσης με τους μόλις δύο συμμετέχοντες ο μειοδότης προσέφερε έκπτωση 27% και κέρδισε τη σύμβαση αντί 1,1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο του κ. Σπίρτζη που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», «ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε μετά τους ανωτέρω γύρους διαπραγματεύσεων ήταν ικανοποιητικός» και «το τελικώς διαμορφωθέν ενιαίο ποσοστό έκπτωσης είναι σαφώς πλέον συμφέρον σε σχέση με την έκπτωση που προσφέρθηκε στον αμέσως προηγούμενο διαγωνισμό που διεξήγαγε το έτος 2013 η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων».
Στο μεταξύ, με άλλη απόφαση του υπουργού Υποδομών παραχωρούνται προσωρινά στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών 30 κοντέινερ των 25 τ.μ., εκ των υπαρχόντων στις Αποθήκες Ασπροπύργου για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στις Δομές Φιλοξενίας στην Κω, για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ετών.