Διαδικασίες υποδοχής στην ελληνική εκπαίδευση των προσφύγων που θα μείνουν τελικά στη χώρα μας και στήριξή τους όμως με εθελοντές εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης. «Όπου βλέπεις αυτές τις ημέρες πρόσφυγες, βλέπεις παιδιά και μικρά παιδιά» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο κύμα αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία για τη στήριξή τους, λέγοντας ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι 5 εκατομμύρια Ελλήνων έχουν προσφέρει ως σήμερα έστω ένα κουτί γάλα στους πρόσφυγες.

Βέβαια η υφυπουργός Παιδείας κυρία Σία Αναγνωστοπούλου απέδωσε αυτή τη συμπεριφορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «ανέσυρε τις μνήμες» ενώ σχολίασε και τη στάση της Αυστρίας. Όπως είπε, «δεν μπορώ να πιστέψω ότι στην κοινωνία της Αυστρίας είναι όλοι ρατσιστές, απλά δεν ανακάλεσε κανείς τέτοιες μνήμες αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, ανακαλούν κάτι άλλο. Έχει σημασία η πολιτική ηγεσία τι ανακαλεί κάθε φορά».
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μόνο ένα 5% των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις δήλωσαν ότι θα επιλέξουν το παλαιό σύστημα των πανελλαδικών, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους θα επιλέξει το νέο σύστημα.
Δεν ανακοίνωσε πόσοι θα είναι οι εισακτέοι εφέτος, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στο θέμα των μετεγγραφών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και σε κάθε περίπτωση είπε ότι τα παιδιά θα πρέπει να δώσουν απερίσπαστα εφέτος εξετάσεις, καθώς δεν θα αιφνιδιαστούν.
Για το θέμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την εξαγγελία του για πρόσληψη 22.000 εκπαιδευτικών την ερχόμενη τριετία που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, με διαδικασία όμως που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αν και ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν και θέμα της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα, στην οποία υπόκεινται όπως είναι φυσικό και τα θέματα διορισμών.
Σχετικά με το θέμα των προσφύγων, ο κ. Φίλης και η κυρία Αναγνωστοπούλου είπαν ότι η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση προσπαθούν να μεταδώσουν το ανθρωπιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και στο εξωτερικό για να ενισχύσουν και τα φιλελληνικά ένστικτα των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης και να πάρουν αυτές οι κινήσεις και πολιτικό περιεχόμενο.
«Το προσφυγικό είναι ένα πανεθνικό θέμα για το οποίο θα γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή για να αναζητήσουμε συναίνεση» είπε ο κ. Φίλης.
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι αυτές τις ημέρες οι μαθητές πρακτικά απουσιάζουν από τα σχολεία τους επειδή διαβάζουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο κ. Φίλης απάντησε: «Αυτή η κρεατομηχανή των εξετάσεων είναι ένας από τους λόγους που υποβαθμίζει τα σχολεία μας. Αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα του νέου λυκείου που οραματιζόμαστε και που θα κουβεντιάσουμε. Πάντως δεν θα πάρουμε σε καμία περίπτωση μέτρα που θα δυσκολέψουν τα παιδιά και σίγουρα δεν θα αρχίσουμε να τα κυνηγάμε για τις απουσίες».
Για την ειδική αγωγή προαναγγέλθηκε ως το τέλος του χρόνου ολοκληρωμένος νόμος, ενώ ο κ. Φίλης δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα είναι μια «γέφυρα» προς αυτόν και επανέλαβε την πεποίθησή του για συνεκπαίδευση των παιδιών με ειδικά μαθησιακά προβλήματα μέσα στις γενικές σχολικές τάξεις.
Ολοκληρώντας τη συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας έκανε το δηκτικό σχόλιο: «Σύντομα θα συζητήσουμε για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους»
Ταμείο για την έρευνα
Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή ο νέος νόμος για την έρευνα του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας κ. Κώστας Φωτάκης.
Ο κ. Φωτάκης επανέλαβε ότι με τον νόμο δημιουργείται νέο ενιαίο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας που στοχεύει στη στήριξη του τομέα έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα και στη δημιουργία Ταμείου για τη χρηματοδότηση της.
Το Ταμείο αυτό θα έχει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, με τους δεύτερους προερχόμενους κατά κύριο λόγο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με ευνοϊκούς όρους δανεισμού.
Είπε επίσης ότι έχουν εξασφαλιστεί έτσι 240 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νέων ερευνητών σε προδιδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο.
Δήλωσε ότι η μισθοδοσία έχει εξασφαλισθεί για το 2016 για όλους τους εργαζόμενους στα ερευνητικά κέντρα και ανέφερε ότι η διοίκηση του νέου ιδρύματος για την έρευνα θα είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Αναγνωστοπούλου για καταλήψεις
«Οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εντέλει ποινικό αδίκημα» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας σε ερώτηση σχετικά με τη δίκη 11 φοιτητών που συνελήφθησαν ύστερα από κινητοποιήσεις κατά του προηγούμενου νόμου για τα ΑΕΙ 4009/11, η οποία θα γίνει στις 10 Μαρτίου. «Δεν εμπλέκομαι στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Αν δεν ήμουν υφυπουργός Παιδείας, θα ζητούσα να πάω μάρτυρας σε αυτή τη δίκη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αναγνωστοπούλου.
ΟΟΣΑ και νέες έδρες
Για την έκθεση του ΟΟΣΑ ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «έχουν γίνει οι πρώτες συναντήσεις με εμπειρογνώμονες και έχουν κατανοήσει ότι η κρίση έχει μεταβάλει ριζικά τις συνθήκες εκπαίδευσης στη χώρα μας».
Ακόμη ανακοινώθηκε:
* Η δημιουργία έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την οποία θα δοθεί η μία από τις 500 προσλήψεις καθηγητών ΑΕΙ που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας.
* Κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών στο ίδιο ίδρυμα που είχε ζητήσει το Τμήμα Θεολογίας του.
* Μία θέση για την κατεύθυνση Ρωσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.