Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί, αυτή την ώρα, μεγάλη ομάδα προσφύγων, δίπλα στον καταυλισμό, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – πΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να κλείνουν τις γραμμές.

Χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, το συγκεντρωμένο πλήθος ζητά να ανοίξουν τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ έκλεισε μετά τα χθεσινά επεισόδια, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται πάνω από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι έχουν στήσει μια ολόκληρη «πόλη» με σκηνές στην Ειδομένη, κοντά στα σύνορα. Ολη τη νύχτα έβρεχε, οι σκηνές έβαλαν νερά, μούσκεψαν ρούχα και πολλοί άνθρωποι κοιμήθηκαν στις λάσπες.

Το ξημέρωμα βρήκε σχεδόν όλους τους ανθρώπους έξω από τις σκηνές να προσπαθούν να βγάλουν ρούχα και σκεπάσματα να στεγνώσουν. Όπως μετέδωσε η Κλέλια Κλουντζού, μανάδες ζητούν στεγνά ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά τους, ενώ πολλοί δεν έχουν χρήματα.

Στην Ειδομένη ζουν εγκλωβισμένοι πάνω από 10.000 άνθρωποι, ενώ στους εθνικούς δρόμους καραβάνια ανθρώπων κατευθύνονται με τα πόδια στα σύνορα, και κάποιοι με ταξί. Στο σημείο έφτασαν χθες λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ το φαγητό δεν είναι αρκετό και σχηματίζονται ουρές που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο για έναν χυμό, ένα σάντουιτς ή ένα πορτοκάλι, ενώ υπάρχει και μεγάλη έλλειψη φαρμάκων.

Από χθες το μεσημέρι, μετά και τα επεισόδια που έγιναν στο σημείο, τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει. Χθες πολλές οικογένειες έβαλαν μπροστά στον φράχτη τα παιδιά τους και όταν δημιουργήθηκε ένταση και οι Σκοπιανοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, κάποιες φορές και σε ευθεία βολή, επικράτησε πανικός, καθώς γυναίκες και παιδιά τρόμαξαν, ενώ πολλές οικογένειες έχασαν τα παιδιά τους.

Εννέα παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν από τους Γιατρούς του Κόσμου στο πρόχειρο ιατρείο, με αναπνευστικά προβλήματα.

Ακινητοποιημένα τα τρένα στην Ειδομένη

Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Άλλα έξι τρένα περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.
Την ίδια ώρα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστό από χθες, όταν πριν από τα επεισόδια είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 πρόσφυγες περιμένουν -ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- να περάσουν τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη και να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Παντού κυριαρχεί η ίδια ερώτηση, “πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;”, ενώ οι σκηνές στα χωράφια δεξιά κι αριστερά των γραμμών πληθαίνουν, με μια ολόκληρη πολιτεία να έχει στηθεί πλάι στο χωριό των μόλις 100 κατοίκων.

Η κατάσταση στα νησιά

Την ίδια ώρα, περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. Μετά και την αναχώρηση το βράδυ της Δευτέρας με το πλοίο της γραμμής 496 ατόμων, απέμειναν 3.297 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αναχωρήσουν από το νησί.

Σε αυτούς προστίθενται περίπου 600 άτομα που περιμένουν να πιστοποιηθούν εντός της ημέρας.

Συνολικά ο αριθμός των προσφύγων που μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκεται σε καταυλισμούς στο hotspot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και μπορεί να αναχωρήσει για τον Πειραιά, εφόσον τους επιτραπεί, φτάνει τους 3.900.

Τη Δευτέρα με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη 496 άτομα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο έφτασε τους 126.

Στη Χίο μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν ταυτοποιηθεί 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 1.281 άτομα που διαμένουν στους καταυλισμούς του hotspot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι τα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία, το «Ελευθέριoς Βενιζέλος» και το «Terra Jet», παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου αντίστοιχα, ενώ το «Πάτμος» αναχώρησε από τη Σάμο για Πειραιά άδειο και χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για οιονδήποτε λόγο.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένει διαχειρίσιμη.

Στον Πειραιά περίπου 1.300 άτομα

Περίπου 1.300 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες.

Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι Γιατροί χωρίς Σύνορα που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το Χαμόγελο του Παιδιού που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά μέλη του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα και νερό στους μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται ήδη στους επιβατικούς σταθμούς, αλλά και αυτούς που αναμένεται να φτάσουν το μεσημέρι με δύο πλοία και ανέρχονται περίπου σε 1.046 άτομα.

Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες

Μέλη της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων αναφέρουν ότι όσοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν με τρόφιμα ή νερό να τα παραδίδουν στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων στην πύλη Ε-1, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να τα διανέμουν οι ίδιοι και ασυντόνιστα.

Σημείωναν δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για πάνες, κουτιά γάλακτος, φρούτα, μπουκάλια με νερό και μπισκότα.

Η συλλογή ειδών από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Πειραιά γίνεται στα εξής σημεία:

  • Αλληλεγγύη Πειραιά, Ευριπίδου 49, Πειραιάς, ΤΚ 18532, τηλ. 210 4123952, 10:00-21:00 κάθε μέρα πλην Κυριακής
  • Μεγάλες ποσότητες (παλέτες) παραλαμβάνονται στη μεγάλη αποθήκη της Αλληλεγγύης, Τομπάζη 13-15, Πειραιάς, ΤΚ 18536, δίπλα στον ‘Αγιο Νικόλαο στο λιμάνι, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00.