Το ενδεχόμενο να εμπλακεί η «ελληνοαλβανική» μαφία στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην κεντρική Ευρώπη μέσω Ιονίου Πελάγους και Αλβανίας αντιμετωπίζει πλέον η ΕΛ,ΑΣ.
Επιτελείς των αρχών Ασφαλείας αναφέρουν ότι «ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στο ελληνικό έδαφος και το κλείσιμο των συνόρων με την πΓΔΜ είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει διακινητές από Ελλάδα και Αλβανία και τα παλιά «συστήματα συνεργασίας» τους για λαθρεμπόριο με ναρκωτικά, όπλα κ.λπ. προκειμένου να μεταφέρουν μετανάστες στον δυτικό βαλκανικό αξονα. Είναι κάτι που φοβόβαστε ότι θα αρχίσει σύντομα μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων σε μονοπάτια που είχαν χρησιμοποιηθεί τη δεκαετία του 1990 για την άφιξη αλβανών μεταναστών στην χώρα μας, είτε με πλοιάρια από τη δυτική Ελλάδα και τις αλβανικές ακτές. Δράση των δουλεμπόρων σε αυτες τις περιοχές είχε υπάρξει και τα τελευταία χρόνια. Ομως τώρα φοβόμαστε…»
Τα στελέχη των αρχών σημειώνουν ότι αυτή η «υπερπίεση» από το προσφυγικό κύμα θα αυξήσει τον «τζίρο» των νέων δουλεμπορικών κυκλωμάτων και θα δημιουργήσει νέο κύκλο «προστριβών» σε πολιτικό επίπεδο. Συμπληρώνουν παράλληλα ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο…