«Ανάβει τα αίματα» στη Σύνοδο Πρυτάνεων, που θα διεξαχθεί το Σάββατο στην Αθήνα, η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου για την κατανομή 500 θέσεων μόνιμων διδασκόντων στην ανώτατη εκπαίδευση. Πρόκειται για τις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που γίνονται στον χώρο αυτό τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό των παλινωδιών που ακολούθησαν είναι το γεγονός ότι ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε εγκρίνει μια κατανομή 365 θέσεων στα ΑΕΙ και 135 στα ΤΕΙ, την Παρασκευή το μεσημέρι μία θέση των ΑΕΙ «προσφέρθηκε» στα ΤΕΙ και και κατέληξε με ευρεία ανακατανομή το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

«Οταν το ήμισυ των θέσεων κατανέμεται σε τρία πανεπιστήμια και το υπόλοιπο σε 19, χωρίς καμία αιτιολόγηση, τότε η μόνη διαπίστωση είναι ότι η λαμπρή παράδοση των πελατειακών σχέσεων συνεχίζεται κανονικά» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης σχολιάζοντας δηκτικά το θέμα.
Η μερίδα του λέοντος

Πολλοί πρυτάνεις είχαν ενοχληθεί, ενώ άλλοι σχολίαζαν ότι έχουν ευνοηθεί ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που έχουν λάβει το 46% των θέσεων. Τα δύο αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι βέβαια μεγάλα, αλλά από την κατανομή παίρνουν αριθμό θέσεων που έκανε κάποιους να σχολιάσουν πως έχουν προνομιακή μεταχείριση. Και αυτό διότι όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια μοιράζονταν κάτι παραπάνω από το υπόλοιπο 50% των νέων προσλήψεων.

Το απόγευμα της Παρασκευής ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας προέβη σε νέα ανακατανομή των 364 προσλήψεων στα ΑΕΙ, προσπαθώντας, όπως φαίνεται, να κάμψει τις αντιδράσεις από δυσαρεστημένες διοικήσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Το θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Συνόδου Πρυτάνεων η οποία συγκαλείται έκτακτα στην Αθήνα, όπου και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων προσέρχονται το Σάββατο με διαθέσεις… μάχης.
Συγκεκριμένα, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Αναγνωστοπούλου, η οποία δέχεται και όλη την κριτική, κατανέμονται 364 θέσεις διδασκόντων στα ΑΕΙ και 136 στα ΤΕΙ.
Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Πρυτάνεων είχε αποστείλει την προτεινόμενη από τα μέλη της κατανομή στο υπουργείο Παιδείας. Τα πανεπιστήμια κατέληξαν ύστερα από διαβουλεύσεις σε συμβιβαστική πρόταση, στην οποία ζητούνται για το ΕΚΠΑ 52 θέσεις και για το ΑΠΘ 56. Τους δόθηκαν αρχικά πάνω από 20 θέσεις περισσότερες –ακριβέστερα 76 για το πρώτο και 83 για το δεύτερο–, οι οποίες αφαιρέθηκαν από άλλα ΑΕΙ και μάλιστα σε κατανομή 35 θέσεων περισσοτέρων (400). Τελικά, με τη νεότερη απογευματινή παρέμβαση του υπουργείου οι προσλήψεις διαμορφώθηκαν σε 67 για το ΑΠΘ και 60 για το ΕΚΠΑ, 11 και 8 περισσότερες αντίστοιχα από την πρόταση των πρυτάνεων.
Σε επιστολή του προς την υφυπουργό Παιδείας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, το ίδρυμα του οποίου προΐσταται ελάμβανε 11 θέσεις από 26 της πρότασης της Συνόδου και κατέληξε με 15, εκφράζεται η απορία και η αντίδραση της κοινότητας του πανεπιστημίου επειδή, παρά τη σύγκλιση των πρυτάνεων, τελικά το υπουργείο κατένειμε τις προσλήψεις κατά βούληση και χωρίς αιτιολογία.

Η κατανομή

Σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι νέες προσλήψεις για τα ΑΕΙ καταν’εμονται ως εξής:
ΊδρυμαΠρόταση Συνόδου ΠρυτάνεωνΚατανομή υπουργείουΔιαφορά (αύξηση)Ποσοστό αύξησης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου2315-8-35%
Πολυτεχνείο Κρήτης137-6-46%
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου148-6-43%
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας96-3-33%
Ιόνιο Πανεπιστήμιο118-3-27%
Πανεπιστήμιο Κρήτης2118-3-14%
Πάντειο Πανεπιστήμιο1411-3-21%
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο72-5-71%
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών1512-3-20%
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας2320-3-13%
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών129-3-25%
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας1512-3-20%
Πανεπιστήμιο Πειραιώς1513-2-13%
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών54-1-20%
Πανεπιστήμιο Πατρών272700%
Διεθνές Πανεπιστήμιο21-1-50%
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο1918-1-5%
Πανεπιστήμιο Θράκης2524-1-4%
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων212100%
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο1100%
Εθνικό ΚαποδιστριακόΠανεπιστήμιο Αθηνών5260815%
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης56671120%
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ400364-36-9%

Οι 136 θέσεις των ΤΕΙ κατανέμονται ως εξής: 16 στο Αθήνας, 15 στο Δυτικής Μακεδονίας, από 12 στα Θεσσαλίας, Κρήτης, Πειραιά και Δυτικής Ελλάδας, από 11 στα Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από 8 στα Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, από 5 σε Ηπείρου και Πελοποννήσου και μία στην ΑΣΠΑΙΤΕ.


Χειρισμοί

Το θέμα αυτό και ο άτσαλος χειρισμός του έχουν προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις των διοικήσεων των πανεπιστημίων, ειδικά όταν η φημολογία τις προηγούμενες ημέρες ήθελε την ηγεσία του υπουργείου να αλλάζει συνέχεια απόψεις. Ετσι, πρυτάνεις φέρονται να αντιμετώπισαν τις προηγούμενες ημέρες τις εξής σκηνές: Οταν τηλεφωνούσαν στο υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν, στελέχη του τους απαντούσαν ότι ο αριθμός αυτός θα αλλάξει και τους πρότειναν επιπλέον θέσεις που θα τις αφαιρούσαν από άλλο ίδρυμα. Είναι προφανές ότι όποιοι (και εάν) δέχτηκαν κάποια τέτοια προσφορά, πήραν το μήνυμα ότι το κριτήριο για την κατανομή των θέσεων δεν είναι επιστημονικό ούτε οι πραγματικές ανάγκες του κάθε ιδρύματος.
Ετσι ή αλλιώς, στη Σύνοδο έχει κληθεί και εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ώστε η «τράπουλα» να μοιραστεί ξανά και να γίνει η κατανομή των θέσεων με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των ΑΕΙ.


Αντίδραση του υπουργείου
Για το θέμα το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του αιτιολογεί πώς έγινε η κατανομή τονίζοντας: Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, στα οποία κατανέμονται τελικά 364 θέσεις, έλαβε υπόψη του την εισήγηση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων αλλά και την εισήγηση των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου.
Η πρώτη κατανομή έγινε αυστηρά με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, η δεύτερη και οριστική κατανομή γίνεται με βάση τον συνδυασμό τόσο της εισήγησης των πρυτάνεων όσο και των υπηρεσιών του υπουργείου. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει τη βελτίωση της αναλογίας διδασκόντων – διδασκομένων κατά 1%-2% σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Κόντρα με τα ΤΕΙ

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρου των ΤΕΙ που συνήλθε την Παρασκευή. Σε αιχμηρή ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «με ιδιαίτερη έκπληξη, πικρία και απογοήτευση διαπιστώνει την κατάφωρα άδικη και επί της ουσίας παράνομη απόφαση» του υπουργείου για την κατανομή 500 θέσεων.

Αφού διαπιστώνει ότι «οι θέσεις κατανεμήθηκαν με μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια» καθώς «δεν έχει ληφθεί υπόψη η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μέσος όρος 1/100) συγκριτικά με πανεπιστήμια (μέσος όρος 1/30)» δηλώνεται ότι «η αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε περαιτέρω μαρασμό» και αποφασίζεται να αποσυρθεί ο εκπρόσωπός τους από την Επιτροπή Διαλόγου.

Από την άλλη, η υφυπουργός Παιδίας απαντώντας τόνισε ότι η ανακοίνωση «μόνο θλίψη προκαλεί», σημειώνοντας ότι «αντί να χαιρετίσουν κατ’ αρχάς την πρόσληψη μετά από 6 χρόνια μελών ΕΠ για τα ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του υπουργείου αντιδημοκρατική».

«Όταν την εποχή των “παχέων αγελάδων” οι τότε κυβερνήσεις –καθ’ ομολογίαν των ίδιων των προέδρων- έδιναν 700 θέσεις στα πανεπιστήμια και 50 στα ΤΕΙ, τότε δεν μιλούσαν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι «το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων/διδασκουσών-διδασκομένων. Αυτή η αναλογία είναι συντριπτικά δυσμενέστερη για τα ΤΕΙ. Η λύση ωστόσο που προκρίθηκε δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ».

HeliosPlus