«Δίχτυ» προστασίας απλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ευαίσθητη περιοχή που εκτείνεται από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία. Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος χαρακτηρίζεται ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και οριοθετούνται δύο ζώνες.
Στην πρώτη περιλαμβάνονται οι αμμοθίνες και η παράκτια ζώνη Αλφειού – Νέδα, έως το ρέμα Μπραζερί, οι σταθεροποιημένες θίνες και οι εκτάσεις με δασική βλάστηση καθώς και η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας το προηγούμενο ΠΔ που είχε σταλεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επεξεργασία το 2014, είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους παράνομους οικισμούς του Επιταλίου και του Αγ. Νικολάου. Για το μέλλον των συγκεκριμένων αυθαίρετων οικισμών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε πόσο χρόνο μπορεί να αποκατασταθεί η νομιμότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου δεν το γνωρίζω. Αργά ή γρήγορα πάντως, κατά την κρίση της πολιτείας, θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Κάτι που είναι αυθαίρετο θα πάρει τον δρόμο της νομιμότητας».
Στην ίδια ζώνη θα επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Στη θαλάσσια περιοχή θα επιτρέπεται η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση και λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς και ο ναυταθλητισμός, η ιστιοπλοΐα κλπ. υπό όρους.
Μόνο συντήρηση και εκσυγχρονισμός στον Καϊάφα
Όσον αφορά στην περιφερειακή ζώνη, ο σχεδιασμός προβλέπει στις περιοχές φυσικών σχηματισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα, έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών (ή αντικατάστασής τους με σύγχρονα), καθώς και η δημιουργία χώρων εξυπηρέτησή τους υπό όρους (π. χ. χώρος στάθμευσης, αναψυκτήριο και χώροι υγιεινής, πεζογέφυρες κλπ.
Δόμηση στα 20 στρέμματα
Στη υποζώνη αγροτικού τοπίου, θα δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αυστηρούς όρους και περιορισμούς. Θα επιτρέπονται αγροτουριστικά καταλύματα 120 κλινών μόνο σε οικόπεδα άνω των 20 στρεμμάτων. Η κάλυψη δεν θα ξεπερνά το 20% ενώ η απόσταση τόσο από τον αιγιαλό όσο και από τις αμμοθίνες θα είναι τουλάχιστον 50 μέτρα. Για κατοικία το όριο θα είναι τα 120 τ. μ. και πάλι σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων.
Επιπλέον, θα επιτρέπεται η άσκηση των νόμιμα υφισταμένων δραστηριοτήτων όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που ήδη υπάρχουν και η κατασκευή νέων ανάλογα με τις ανάγκες και υπό όρους.
Γενικότερα, σε όλη την «περιοχή προστασίας της φύσης» θα επιτρέπεται η συντήρηση και η κατασκευή έργων πυροπροστασίας, ο εκσυγχρονισμός νομίμως υφισταμένων δικτύων υποδομής, θα απαγορεύονται οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα (δηλαδή τα τουριστικά χωριά.
Η διοίκηση και η διαχείρισης ολόκληρης της περιοχής θα ανατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Υπόλογη η Ελλάδα –Ενστάσεις από το ΣτΕ
Να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι υπόλογη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ήδη από το καλοκαίρι του 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προωθήσει Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή, το οποίο είχε υποβάλλει τον Δεκέμβριο του 2014 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία. Το ΣτΕ, τον Απρίλιο 2015, στο Πρακτικό Επεξεργασίας διατύπωνε σοβαρές αντιρρήσεις επί της διαδικασίας και επί των ρυθμίσεων που προέβλεπε το ΠΔ καθώς νομιμοποιούνταν παράνομες παρεμβάσεις που είχαν γίνει σε ευαίσθητες περιοχές από εταιρεία καταστρέφοντας τις θίνες.
Η περιοχή έχει σημαντική οικολογική αξία, καθώς φιλοξενεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο καθώς και εκτεταμένο σύστημα θινών.
Το νέο σχέδιο ΠΔ θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση έως και την Καθαρά Δευτέρα και μετά τις διορθώσεις θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.