από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 
 

Μύλος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με κόντρες διοίκησης - διδασκόντων

Η αυτοδυναμία που δεν δόθηκε και οι εκατέρωθεν αιχμές
Μύλος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με κόντρες διοίκησης - διδασκόντων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε οξύτατη κρίση φαίνεται ότι οδηγούν οι τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), ένα δημόσιο ΑΕΙ που βρισκόταν επί σειρά ετών σε τροχιά ανάπτυξης.

Μετά την απόφαση για κατάργηση της κλήρωσης στην επιλογή των φοιτητών του αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την απόφαση για αυτοδυναμία του ιδρύματος, στο εσωτερικό του εξελίσσεται σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα μεταξύ της διοίκησης και των διδασκόντων.

«Καρδιά» αυτής της σύγκρουσης αποτελεί αυτή ακριβώς η «υπόσχεση» της αυτοδυναμίας που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ η διοίκηση του ιδρύματος υπονόησε σε ανακοίνωσή της μέχρι και την καταβολή… πρόσθετων αμοιβών σε διδάσκοντες στο ΕΑΠ.

Ήδη πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασιστεί ότι το ΕΑΠ θα γίνει αυτοδύναμο και θα έχει πρυτανικές αρχές που θα εκλέγονται όπως και στα υπόλοιπα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Τελικά απλώς διορίστηκε πέρυσι και επί υπουργίας του κ. Αριστείδη Μπαλτά νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του.

Παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει για πρώτη φορά και αντιπροέδρους στη διοίκησή του, με αποφασιστικές μάλιστα αρμοδιότητες στην αλλαγή των θεματικών ενοτήτων του ή στις αμοιβές των διδασκόντων του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, διοίκηση και διδάσκοντες στο ΕΑΠ βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε «πόλεμο» ανακοινώσεων.

«Στο εξής, σε κάθε περίπτωση διατύπωσης υπονοιών και αόριστων καταγγελιών σε βάρος των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΕΑΠ, καθώς και σε κάθε περίπτωση ηθελημένης άδικης και δυσμενούς μεταχείρισής τους από τη Διοικούσα Επιτροπή του, θα υπερασπιστούμε τα μέλη του με κάθε πρόσφορο τρόπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος διδασκόντων στο ίδρυμα.

Οι εκπρόσωποι του ενιαίου φορέα μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ με ανακοίνωσή τους «καλούν τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ να καταγγείλει επίσημα στα αρμόδια όργανα οποιαδήποτε φαινόμενα κακοδιαχείρισης έχουν υποπέσει στην αντίληψή της και, ιδιαίτερα, όσα στοιχεία διαθέτει από τα οποία τεκμαίρεται συμμετοχή των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ σε φαινόμενα αργομισθίας ή διασπάθισης δημοσίου χρήματος ή κακοδιαχείρισης πόρων προερχόμενων από τη συμμετοχή των φοιτητών του ιδρύματος, αποφεύγοντας τις χωρίς στοιχεία δημόσιες δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση και πλήττουν το κύρος του ιδρύματος».

Ακόμη οι διδάσκοντες του ΕΑΠ αναφέρουν ότι «το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί από τη Δικαιοσύνη εφόσον υπάρξουν τεκμηριωμένες καταγγελίες, και καλούμε τη Διοικούσα Επιτροπή και τα μέλη της να απαντήσουν επί της ουσίας στα παρακάτω ερωτήματα:

* Γιατί όταν αναλάβατε καθήκοντα, ως μέλη της ΔΕ του ΕΑΠ, ενώ είχατε υποχρέωση, με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις συνταγματικές επιταγές, να προκηρύξετε την εκλογή των οργάνων διοίκησης του ΕΑΠ δεν το πράξατε;

* Κατά την άποψή σας, είναι ορθή πρακτική η επ' αόριστο παραμονή ενός πανεπιστημίου υπό καθεστώς "επιτροπείας", ενώ έχει διανύσει ήδη 20 έτη σε αυτό το καθεστώς;

* Θεωρείτε ότι κάποιοι διορισμένοι "άριστοι" μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες διοίκησης σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα από δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα;

* Δεν συμφωνείτε ότι πολλά από τα "κακώς κείμενα" που κατ' επανάληψη αναφέρετε οφείλονται απλά στο καθεστώς διοίκησης με Διοικούσα Επιτροπή αντί για εκλεγμένα όργανα;

* Οι έως τώρα ενέργειές σας (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η εισήγηση μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΑΠ) δεν οδηγούν σε παράταση του καθεστώτος διοίκησης με Διοικούσα Επιτροπή και της ομηρίας του ΕΑΠ από το υπουργείο Παιδείας;

* Σκοπεύετε να οδηγήσετε πραγματικά το ΕΑΠ στην αυτοδιοίκηση και πότε ακριβώς;»

Η ανακοίνωση της διοίκησης

Από την πλευρά της η Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Στο διάστημα των έξι μηνών που η σημερινή Διοικούσα Επιτροπή ανέλαβε τα καθήκοντα της διοίκησης του ΕΑΠ έχουμε υποστεί τη συχνή και δημόσια αποδοκιμασία του Ενιαίου Φορέα Μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΕΑΠ. Η κορύφωση της αντιπαράθεσης εκδηλώθηκε με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΦΜΔΕΠ (16.2.2016) με την οποία προσάπτεται στη Διοικούσα αλαζονεία και ηθικό έλλειμμα στον τρόπο διοίκησης του ιδρύματος. Για τούτο και εξαναγκαζόμαστε στην έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης».

Συμπλήρωνε στην ανακοίνωσή της: «Μας κατηγορούν για πρόθεση χρηματισμού! Όταν έχει καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής (17.12.2015) η εναντίωσή μας προς το σχετικό εδάφιο του νομοσχεδίου με το οποίο η Διοικούσα ρυθμίζει τις αμοιβές των μελών της και η κατάθεση σχετικής τροπολογίας, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συμπεριληφθεί στα προς ψήφιση άρθρα. Περιττό να υπογραμμίσουμε ότι ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΦΜΔΕΠ ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Όταν είναι γνωστές τοις πάσι οι αμοιβές των μελών της Διοικούσας (126 ευρώ ανά μήνα ο πρόεδρος, 110 ευρώ ο αντιπρόεδρος και 80 ευρώ τα τακτικά μέλη).

Όταν υπάρχουν μέλη της Διοικούσας που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ως συντονιστών και μελών ΣΕΠ, τις οποίες κατείχαν επί σειρά ετών. Πράγμα που επίσης είναι πρωτοφανές στο ΕΑΠ.

Όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν έχουμε καμία επιπλέον αμοιβή, πράγμα ασυνήθιστο για το μέχρι σήμερα διοικητικό περιβάλλον του ΕΑΠ, αλλά και για την πλειονότητα των μελών ΔΕΠ. Τα μέλη ΔΕΠ, ειδικά αυτά, δεν θα έπρεπε να ανοίγουν τη συζήτηση για πρόσθετες αμοιβές».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Άλλος πλανήτης... | 24/02/2016 12:25
  Στην εποχή των Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων όπου η γνώση μοιράζεται τσάμπα και ελεύθερα, η Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα επιμένει στον στραγγαλισμό της. Αν κάποιος δεν περάσει τις χυδαίες εξετάσεις εισαγωγής σε ανώτατη σχολή έχει διαγράψει όλη τη ζωή του. Ακόμη, επιμένουν σε ανήκουστες ισοτιμίες πτυχίων προερχόμενα από Ευρωπαϊκά πρωτοποριακά Ανοιχτά Πανεπιστήμια, όπως αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι παγκόσμια κορυφή. Ως πότε ο Έλληνας ακαδημαϊκός θα είναι τσέλλιγκας της γνώσης; Δεν βλέπουν πόσο αγράμματος είναι ο λαός που εκλέγει δημαγωγούς για 40 ολόκληρα χρόνια; Πως αλλιώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τον σκοταδισμό παρά μέσω σωστής παιδείας και μόρφωσης;
  Βασιλική
  απάντηση41
   
   
  ΕΑΠ | 24/02/2016 09:39
  Είναι περίπου 12 έτη που συνεργαζόμουν με το ΕΑΠ (όχι ως μέλος ΔΕΠ αλλά ΣΕΠ) πριν συνταξιοδοτηθώ. Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση τόσο το γεγονός ότι ακόμη έχει προσωρινή διοίκηση όσο και το γεγονός ότι έχει τεράστιο αποθεματικό εκ των διδάκτρων το οποίο δεν αναδιανέμει με κάποιο τρόπο στους ΣΕΠ, υποτροφίες, έρευνα κλπ. Κατά τα άλλα είναι μια κόντρα μεταξύ δυο φατριών καμιά εκ των οποίων δεν αντιπροσωπεύει την αριστεία. Η παρούσα ''προσωρινή'' διοίκησις λειτουργεί με τρόπο εντελώς ξένο προς τα ειωθότα και τα παραδεδεγμένα εις άλλα ΑΕΙ. Η αντίπαλη ομάδα διεκδικεί να κάνει περίπου τα ίδια και ως συνήθως βρίσκει τον Νόμο ως πρόφαση.
  Δ. Λιακόπουλος
  απάντηση20
   
   
  Mystiko!!! | 24/02/2016 08:30
  Η Σία μισεί το ΕΑΠ, επειδή ποτέ δεν την επέλεξαν ως διδάσκουσα παλαιότερα...και τώρα θέλει να πετάξει από μέσα όλους τους καθηγητές άλλων ΑΕΙ που με την παρουσία τους ανεβάζουν το επίπεδο του ΕΑΠ
  gnwrzw alla de milw
  απάντηση10
   
   
  μην ενοχλείτε τη "Διοίκηση". Έχει ηθικό πλεονέκτημα | 24/02/2016 08:28
  Γράφει ιστορία η νέα "Διοικούσα" του Ανοικτού. Ενώ η κ. Αναγνωστοπούλου υποσχέθηκε με μελοδραματισμό την αυτονόμηση, μόλις κατάλαβαν ότι υπάρχει αποθεματικό από τα δίδακτρα που τόσο μισούν οι συριζαίοι έπεσαν στη μαρμίτα. Ασχολούνται μέρα-νύχτα με το να πάρουν τους δικούς τους και μόνο με αυτό. Προσπάθησαν να διώξουν όλους τους υπαλλήλους και τώρα τους έχουν όμηρους, εμφανίζονται συνεχώς καινούργιες φάτσες στο διοικητικό προσωπικό, έδιωξαν το γενικό γραμματέα για να μην έχουν έλεγχο, ήθελαν να διώξουν τους συνεργαζόμενους συμβασιούχους καθηγητές αλλά ανάμεσά τους βρήκαν πολλούς συριζαίους και υποχώρησαν..... Τώρα θέλουν να αυξήσουν τους εισακτέους για να προσλάβουν προσωπικό.....
  CV
  απάντηση51
   
-