Εκρηκτική η κατάσταση με το προσφυγικό στην Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Πειραιά και σε άλλα σημεία της Αθήνας, ενώ ασφυκτική είναι και η κατάσταση στην Ειδομένη.

Λεωφορεία με αφγανούς πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα λεωφορεία με μετανάστες οδεύουν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, τα οποία όμως έχουν σταματήσει κατόπιν εντολής της αστυνομίας σε διάφορες περιοχές της Εθνικής Οδού.

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες να ανοίξουν αθλητικοί χώροι σε διάφορες περιοχές της χώρας κάτι που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Στα Διαβατά τα λεωφορεία με πρόσφυγες από την Αθήνα προς Ειδομένη

Στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αναμένεται να οδηγούνται, από το επόμενο 24ωρο, όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ εκπροσώπου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και μελών ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη.

Το απόγευμα έληξε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού από τους Αφγανούς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα.

Η αστυνομία απέκλεισε από τις 7 το πρωί τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και ξεκίνησε την μεταφορά των Αφγανών, με λεωφορεία, στην Αθήνα.

Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Συνολικά πάντως, περισσότερα από 20 λεωφορεία αναχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται στην Αθήνα.

Το απόγευμα στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου αποβιβάζονταν οι πρόσφυγες, δεν υπήρχε κανένα λεωφορείο, ενώ γεμάτος, με περίπου 2.500 άτομα, είναι ο καταυλισμός στην Ειδομένη.

Ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ που από χθες το μεσημέρι, είχαν κλείσει το σημείο διέλευσης, ξεκίνησαν πριν από λίγο να περνούν πρόσφυγες, με εξαιρετικά όμως αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πολύωρη καθυστέρηση.

Την ομαλή ροή δυσχεραίνει το γεγονός ότι ζητείται πλέον από τους πρόσφυγες, από το Ιράκ και τη Συρία, προκειμένου να μπουν στην ΠΓΔΜ, να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές.

Πολλοί απ’ αυτούς, όπως σημειώνουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν χάσει τα χαρτιά τους κατά το μακρύ ταξίδι από τις χώρες προορισμού τους και είναι χρονοβόρα η ταυτοποίηση.

Καμμένος: Να εφαρμόσει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ η Τουρκία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει τα σχέδια για αποστολή πλοίων στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τη συμφωνία.

«Έστειλα μία επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε ομόφωνα» είπε ο Πάνος Καμμένος σε δημοσιογράφους.

«Στην επιστολή ζητώ από τη δύναμη του ΝΑΤΟ να μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών» τόνισε.

Είπε ότι η Άγκυρα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να δεχτεί να φτάσει στην Ελλάδα η δύναμη του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία» σημείωσε.

Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι θα επικοινωνήσει με την γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι η Αθήνα αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης.

Ανέφερε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη Σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει.

Εκκενώθηκαν μετά από αστυνομική επιχείρηση οι γραμμές του ΟΣΕ στην Ειδομένη

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ειδομένη, για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μπλόκο» που έχει στήσει η πΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και πραγματοποίησε την επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής, αποκλείοντας την δημοσιογραφική κάλυψη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλος τηλεοπτικού συνεργείου που επιχείρησε να τραβήξει πλάνα από την επιχείρηση προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερη ένταση και εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που πραγματοποίησαν την κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν με λεωφορεία και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα για αυτούς.

Μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και με το «σταγονόμετρο» να επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι ασφυκτική.

Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα πΓΔΜ – Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.

Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα. Το απόγευμα της Δευτέρας, κάποιοι όρμησαν στον φράχτη των Σκοπίων και σκαρφάλωσαν για να περάσουν στην άλλη πλευρά, ενώ άλλοι έριξαν το προστατευτικό συρματόπλεγμα που έχει στηθεί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και πραγματοποίησαν κατάληψη στη γραμμή.

Το σκηνικό θυμίζει την κατάληψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και είχε διαρκέσει περισσότερες από 20 ημέρες έως τις 9 Δεκεμβρίου, δημιουργώντας προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, ο ΟΣΕ ζήτησε από την αστυνομία να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Η επιχείρηση εκκένωσης της σιδηροδρομικής γραμμής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και τουλάχιστον 700 Αφγανοί επιστρέφουν με λεωφορεία στην Αθήνα.

Ωστόσο, το πρόβλημα στα σύνορα παραμένει, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη.

Χθες, στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν περίπου 5.000 πρόσφυγες από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω, ενώ σήμερα το πρωί έφθασαν άλλοι 1.130.

Οι πρόσφυγες επιθυμούν να συνεχίσουν άμεσα την πορεία τους προς τα σύνορα, παρά τις προσπάθειες των αρχών να μεταφερθούν για φιλοξενία στα κέντρα προσωρινής παραμονής σε Σχιστό, Ελαιώνα και Ελληνικό.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στο λιμάνι, πολλοί από τους πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ενώ άλλοι έφυγαν για τα σύνορα ή επέλεξαν ως μεταβατική λύση την πλατεία Βικτωρίας.

Πάντως, ο ρυθμός άφιξης προσφύγων στην Ελλάδα από την Τουρκία και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το μπλόκο Σερβίας και ΠΓΔΜ στα σύνορα καταδεικνύουν ότι τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που έχουν στηθεί στη χώρα δεν επαρκούν.

Για τη διαχείριση του εκρηκτικού -έτσι όπως διαμορφώνεται- ζητήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση εξετάζει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς η κίνηση της ΠΓΔΜ -με τη στήριξη χωρών όπως η Αυστρία- παραβιάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για μη κλείσιμο συνόρων έως τις 6 Μαρτίου, καθώς και σε πρακτικό επίπεδο, αφού οι υποδομές της χώρας για τους πρόσφυγες δεν επαρκούν.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την πρεσβευτή της Αυστρίας Αντρέα Ικιτς Μπεμ χθες προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κινήσεις της Βιέννης, κάνοντας λόγο για μονομερείς κινήσεις και παραβίαση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία (που έχει θέσει ημερήσιο όριο εισόδου σε πρόσφυγες) έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη Διάσκεψη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για τους χειρισμούς στο προσφυγικό, χωρίς να έχει προσκαλέσει την Ελλάδα.

Οι κινήσεις της Αυστρίας έχουν ενοχλήσει την Κομισιόν και την ολλανδική προεδρία της ΕΕ, που δεν ενημερώθηκαν σχετικά. Αν και η ΠΓΔΜ, ως μη μέλος της ΕΕ και της Σένγκεν, δεν μπορεί να καταγγελθεί για παραβίαση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, η Αυστρία είναι αποδέκτης τέτοιου είδους κριτικής.

Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν πάντως και οι Σλοβενία και Σλοβακία. Η Σλοβακία δήλωσε έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με Αυστρία και Ουγγαρία για να ανακόψει το κύμα των προσφύγων, ενώ η Σλοβενία στέλνει στρατό στα σύνορα με την Κροατία (στα σύνορα της Σένγκεν) για να ελέγχει τη ροή των προσφύγων.


Πέντε λεωφορεία με μετανάστες έχει σταματήσει η Αστυνομία στα Τέμπη

Στην Κοιλάδα των Τεμπών έχουν σταματήσει πέντε λεωφορεία -δυο από χθες το βράδυ και άλλα τρία σήμερα- τα οποία μεταφέρουν πρόσφυγες προς την Ειδομένη, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας περί ανάσχεσης της κυκλοφορίας των οχημάτων που τους μεταφέρουν. Γεγονός που δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα λεωφορεία σταμάτησαν προκειμένου να υπάρξει ομαλή κίνηση προς τα σύνορα, όπου ήδη επικρατεί συνωστισμός μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, με τους πρόσφυγες πάντως να διαμαρτύρονται για την πολύωρη στάση και να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Πάντως στα Τέμπη υπάρχουν οι υποδομές ώστε να μπορούν να σιτιστούν και να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους τις ώρες της παραμονής τους εκεί.

Λόγω της έντασης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη τα Τέμπη δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο έχουν σταματήσει λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες. Το ίδιο έχει συμβεί και σε λοιπά σημεία της διαδρομή επί του ΠΑΘΕ όπου υπάρχουν Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων.