Σε μια εποχή που το τέρας της ανεργίας «καταβροχθίζει» όχι μόνο τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων για το μέλλον αλλά και την καθημερινή επιβίωση, οποιαδήποτε προσπάθεια που στοχεύει στην κοινωνική συνοχή, στην ευαισθητοποίηση και στην αλληλεγγύη είναι ευπρόσδεκτη. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως υπάρχουν άτομα και φορείς που ευαισθητοποιούνται και με πράξεις, ιδέες και δράσεις θέτουν την κοινωνία σε δημιουργική τροχιά.
Με σύνθημα «#I’m Here» πραγματοποιείται καμπάνια στο πλαίσιο της ημερίδας «Ημέρα Καριέρας για άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα» που θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δηλώσει την ενεργή παρουσία των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή και κατ’ επέκταση στην αγορά εργασίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση του εργοδοτικού περιβάλλοντος με στόχο τη δημιουργία συνθηκών επαγγελματικής προοπτικής και απορρόφησης για ένα ενεργό ανθρώπινο δυναμικό που μένει στην αφάνεια.
Η πρωτοβουλία της οργάνωσης ανήκει στην GloVo.4all, μια πλατφόρμα εθελοντών που συνδέει τον εθελοντισμό σε συνεργασία με το kariera.gr και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Η δήλωση Λαζόπουλου

Ηρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή αυτή η πρωτοβουλία, σε μια συγκυρία που τους νιώσαμε εξαιρετικά πικραμένους –λόγω άστοχων δηλώσεων, όπως εκείνων του Λάκη Λαζόπουλου στην εκπομπή του. Τα άτομα με αναπηρία όμως προχωρούν, αγωνίζονται, ανασύρουν από μέσα τους απίστευτα αποθέματα δύναμης και γενναιότητας για να αποδείξουν ότι δεν το βάζουν κάτω, ότι δίνουν όλες τις μάχες για την επιβίωση και τη διάκρισή τους.
«Θέλουμε να βλέπουμε το καλό στους ανθρώπους. Οι γενικεύσεις τέτοιου είδους σαφώς και οδηγούν σε στρεβλά αποτελέσματα. Ειδικά όταν γίνονται από άτομα με δημόσιο λόγο και εκτόπισμα. Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να βλέπουμε την ουσία ακόμη και πίσω από όλους τους political correct όρους. Σημασία έχει ο κόσμος να εκπαιδεύεται, να είναι περίεργος, να μαθαίνει και έπειτα να τοποθετείται. Ειδικά όταν αυτό έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη μειονότητα στον κόσμο» σχολιάζει στο «Βήμα» ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της GloVo.4all κ. Κωσταπάνος Μηλιαρέσης.


Οφελος για όλους

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν τα ΑμεΑ είναι ελάχιστες, παρατηρούνται μικρά αλλά σημαντικά βήματα στη δημιουργία ενός πλήρως προσβάσιμου περίγυρου για όλους. «Ας μην ξεχνάμε πως η εύρεση εργασίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι ένας, τίνι τρόπω, άθλος. Λίγες είναι οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες έχουν ενσωματώσει στο εργασιακό τους δυναμικό άτομα με αναπηρία. Θετικό γεγονός είναι ότι η προσφορά αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται ξανά φύση του Ελληνα και ο εθελοντισμός αρχίζει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων» επισημαίνει.
Πάνω από 15 εταιρείες, φορείς και ειδικοί σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και εμψύχωσης θα συνευρεθούν με ανθρώπους με κάποια μορφή αναπηρίας σαν ένα πρώτο βήμα γνωριμίας και αλληλεπίδρασης. Η κάθε εταιρεία θα έχει το περίπτερό της όπου θα δέχεται υποψηφίους ΑμεΑ και θα συζητούν θέματα και προοπτικές εργασίας, καθώς και ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Τα οφέλη μιας τέτοια εκδήλωσης είναι σημαντικά τόσο για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος όσο και για τους συμμετέχοντες με κάποιου είδους αναπηρία. Οι εταιρείες, από τη μία, θα επιδείξουν υψηλού πνεύματος κοινωνική ευθύνη και θα ενισχύσουν την εικόνα τους αλλά και θα προβάλουν τις δραστηριότητες και τα προϊόντα τους. Από την άλλη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας ή πρακτικής άσκησης αλλά και να αντλήσουν ενημέρωση σχετικά με την προοπτική απασχόλησης σε συγκεκριμένες εταιρείες. Επίσης, θα μπορέσουν να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών τους.
«Ενας από τους λόγους που κάνουμε Careerfair.4all αλλά και όλες τις δράσεις της GloVo.4all είναι επειδή θέλουμε να δημιουργήσουμε γέφυρες, να μειώσουμε τα κενά. Εθελοντισμός δεν είναι κάτι που κάνεις για δύο ώρες το Σαββατοκύριακο. Το έχεις μέσα σου. Εθελοντισμός είναι όταν δεν σου αρέσει κάτι, αντί να διαμαρτύρεσαι γι’ αυτό, προσπαθείς να κάνεις κάτι» επισημαίνει με νόημα ο κ. Μηλιαρέσης.


Παραδείγματα και σεμινάρια

Αμέτρητα είναι τα παραδείγματα ανθρώπων με κάποιου είδους μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που διέπρεψαν στον χώρο του αθλητισμού, της τέχνης, της πολιτικής και της επιστήμης. Ενδεικτικά οι Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Στίβεν Χόγκινκ, Αλμπερτ Αϊνστάιν και Τζον Νας μπορούν να φωτίσουν τον δρόμο για την ευαισθητοποίηση όλων των πλευρών.
Της ημερίδας θα προηγηθούν ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Βρετανικό Συμβούλιο την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Απευθύνονται σε εταιρείες που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν άτομα με αναπηρία στο οργανόγραμμά τους, στο πλαίσιο του προγράμματός του «Ισότητα και Διαφορετικότητα». Παράλληλα η εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Randstad θα πραγματοποιήσει ειδικά σεμινάρια ενδυνάμωσης υποψηφίων ΑμεΑ (συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης, online παρουσίας κ.ά.).
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου από τις 11.00 ως τις 19.00 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (κτίριο «Μηχανουργείο»).

Το νομικό πλαίσιο για πρόσληψη ΑμεΑ στον ιδιωτικό τομέα
Επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, ελληνικές ή ξένες, που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, καθώς και θυγατρικές τους εταιρείες, εφόσον απασχολούν προσωπικό πάνω από 50 άτομα, υποχρεούνται να προσλάβουν προστατευόμενα πρόσωπα του άρθρου 1 του Ν. 2643/1998. Το ποσοστό των ΑμεΑ που υποχρεούνται να προσλάβουν ανέρχεται στο 2%.
To 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στην ΕΕ είναι 35,5% ενώ για άτομα χωρίς αναπηρία 58,5%.

HeliosPlus