Τρεις έλληνες εκπαιδευτικοί διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Microsoft MIXathon Challenge για τις καινοτόμες ιδέες τους, οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν στην προώθηση και ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, με τη βοήθεια τεχνολογιών της Microsoft.
«Είμαι χαρούμενος που για να συμμετάσχω στο Microsoft MIXathon Challenge έμαθα να χρησιμοποιώ αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο για εμάς τους εκπαιδευτικούς. Ανυπομονώ πλέον και για τις επόμενες παρουσιάσεις μου μέσω αυτού του εργαλείου, που θα είναι σίγουρα πιο ευχάριστες, κατατοπιστικές και ενδιαφέρουσες» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός στο 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, ο οποίος κέρδισε την πρώτη θέση για τη συμμετοχή του με τίτλο «Ψηφιακή αφήγηση ιστοριών-Κοινωνικές ιστορίες», μέσα από την οποία περιγράφει μια ειδική θεραπευτική μέθοδο βελτίωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του MIXathon Challenge (MIXathon.org) στο πλαίσιο του προγράμματος Microsoft Partners in Learning, ενός παγκοσμίου εγχειρήματος που στόχο έχει να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να συνδεθούν, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν και να μοιραστούν, ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές τους τις ικανότητες τους στο μέγιστο.
Ο κ. Βασίλης Βαρβαρήγος, υπεύθυνος εκπαιδευτικός στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, κέρδισε τη δεύτερη θέση με τη συμμετοχή του στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας της Β’ Λυκείου με τίτλο «AIDS for MIXathon», η οποία έχει αντικείμενο την ασθένεια του AIDS και τον ιό που προκαλεί τον HIV. Όπως ο ίδιος δήλωσε, «ο διαγωνισμός Microsoft MIXathon Challenge αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για εμένα και τους μαθητές μου να εξοικειωθούμε με το νέο πρόσθετο Office MIX. Μέσα από τη διερευνητική μάθηση και τη δημιουργία, οι μαθητές μου ευαισθητοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι σε μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, το AIDS, και τις κοινωνικές της προεκτάσεις. Και τώρα, μέσα από το mix.office.com, οι ίδιοι μεταφέρουν τις γνώσεις που απέκτησαν στους συμμαθητές τους (και όχι μόνον). Η βράβευση αυτή, ως επιστέγασμα της προσπάθειάς μας, με γεμίζει χαρά και διάθεση για ακόμα περισσότερο MIXing με τους μαθητές μου».
Μέσα από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού ενημερώθηκαν περισσότεροι από 40.000 εκπαιδευτικοί σε 32 ευρωπαϊκές χώρες, 150 συμμετέχοντες έφτασαν στον τελικό, ενώ αναδείχθηκαν 54 νικητές από 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα.

Ο κ. Γιάννης Σουδίας, καθηγητής στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, κατέκτησε την τρίτη θέση με το καινοτόμο μάθημα «Εισαγωγή στα Κλάσματα», στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν μέσα από απλά παραδείγματα τα κλάσματα. Υπογράμμισε μετά τη διάκριση του ότι «το Office Mix αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών. Εύκολα και απλά μπορούν να δημιουργηθούν αποτελεσματικά διαδραστικά μαθήματα. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μένα και τους μαθητές μου να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το καλύτερο μας μάθημα».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εργασία του κ. Αίσωπου βραβεύτηκε και στην ειδική κατηγορία για εργασίες με θέμα την «Ειδική Εκπαίδευση». Το βραβείο του θα παραλάβει από τον χορηγό του διαγωνισμού σε αυτήν την κατηγορία, την ελληνική startup Kinems, η οποία με τη βοήθεια της κάμερας Microsoft Kinect έχει δημιουργήσει μια μέθοδο μάθησης με βάση το παιχνίδι, για παιδιά με πολλαπλές μαθησιακές δυσκολίες.
Οι τρεις νικητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη εκδήλωση εκπαιδευτικών Global Educator Exchange, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2016 στη Βουδαπέστη.
Οι συμμετοχές των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν πάνω στην εφαρμογή της Microsoft Office Mix, τη δωρεάν επέκταση του Microsoft PowerPoint, που διευκολύνει τη μετατροπή των παρουσιάσεων σε ευχάριστα, διαδραστικά online μαθήματα τα οποία μπορούν να μοιράζονται μεταξύ τους μαθητές και συνάδελφοι μέσα από το OneNote, στο διαδίκτυο ή στο αντίστοιχο σύστημα διαχείρισης μάθησης.