Αντίστροφα αρχίζει να μετρά τον χρόνο μέχρι την αποφυλάκισή του ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος στις 18 Μαρτίου 2016 θα βγει από τη φυλακή καθώς συμπληρώνεται ο κύκλος και των δυο ενταλμάτων προσωρινής κράτησης που είχαν εκδοθεί σε βάρος του μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Το ένα ένταλμα αφορούσε την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και το δεύτερο την εγκληματική οργάνωση, αδίκημα για το οποίο έχουν παραπεμφθεί πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος της χρυσής αυγής αλλά και στελέχη της οργάνωσης.

Το καμπανάκι για την επικείμενη αποφυλάκιση του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Φύσσα είχαν κατ επανάληψη σημάνει τόσο η πολιτική αγωγή όσο και ή πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη στη δίκη που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο αλλά αυτόν τον καιρό δεν εκδικάζεται λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Οι δικαστές του εφετείου αντικατέστησαν την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου με τους εξης όρους:

Α) κατ/ οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τις ημέρες της δικασίμου του με αστυνομική συνοδεία

Β)απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σε δήλωση για την επικείμενη αποφυλάκιση Ρουπακιά πρέβησαν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες, κκ. Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας. Σε αυτήν χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη» την αργοπορία των κρατικών μηχανισμών στη διερεύνηση και εκδίκαση της υπόθεσης, κάτι που, όπως αναφέρουν, αποτελεί «αποτυχία» των διωκτικών και δικαστικών αρχών και υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δικαιικό σύστημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά, πριν από την έκδοση απόφασης για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17-18.9.2013 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αποτελεί μια συνολική αποτυχία των ελληνικών διωκτικών και δικαστικών αρχών, η οποία υποσκάπτει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στο δικαιικό σύστημα και εκθέτει διεθνώς την ελληνική έννομη τάξη.

Η αργοπορία των κρατικών μηχανισμών να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και να τιμωρήσουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκληματικών της ενεργειών υπήρξε σκανδαλώδης. Εξαιτίας αυτής της κρατικής αδράνειας, θρηνούμε σήμερα θύματα της ναζιστικής βίας, με πρώτους τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν.

Αλλά και μετά την καθυστερημένη εκκίνηση της ποινικής δίωξης τον Σεπτέμβρη του 2013, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές αλλά και οι πολιτικοί ιθύνοντες επέδειξαν αργά αντανακλαστικά: θυμίζουμε εδώ ενδεικτικά την από 16.4.2014 επιστολή των δύο εφετών ανακριτριών, κυριών Κλάπα και Δημητροπούλου, προς τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στην οποία διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη καθυστέρηση απόφασης της Βουλής επί του αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Θυμίζουμε ακόμα τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης αλλά και της δικαστικής ιεραρχίας, οι οποίες: α. με την επιλογή της αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για τη διεξαγωγή της δίκης και β. με την απόρριψη πλήθους αιτημάτων που απηύθυνε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κυρία Μαρία Λεπενιώτη (αλλαγή αίθουσας, αποκλειστική απασχόληση έδρας στην επίμαχη υπόθεση κ.λπ.), υπονομεύουν την ταχεία διεξαγωγή της δίκης που λαμβάνει χώρα από τις 20 Απριλίου 2015.

Τα θύματα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας συνεχίζουν να ζητάνε την απόδοση δικαιοσύνης. Και αυτή δεν πρόκειται να έρθει παρά μόνο όταν ο δράστης των δικαζόμενων εγκλημάτων, που είναι η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή στο σύνολό της, καταδικαστεί όπως κατηγορείται».