Από λαθρεμπόριο όπλων στην Γερμανία -όπου υπάρχει πλημμελής έλεγχος- πιθανολογείται ότι προέρχονται τα 18 ραβδωτά όπλα, τύπου Varminter και οι 227.500 σφαίρες που διαπερνούν αλεξίσφαιρα γιλέκα , τα οποία εντοπίσθηκαν στην κατοχή τριών Ιρακινών κουρδικής καταγωγής , οι οποίοι συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό και με την συνδρομή της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με αναλυτές οπλισμού με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» «έχει διαπιστωθεί ότι στην Γερμανία κατευθύνονται όπλα προς το λαθρεμπόριο ακόμη και σ εκθέσεις στην Φρανκφούρτη, στο Μόναχο , στην Νυρεμβέργη κι αλλού. Όμως δεν μπορούμε ν αποκλείσουμε ότι μπορεί ν αγοράσθηκαν νόμιμα από Γαλλία , από Φινλανδία ή κι άλλη ευρωπαϊκή χώρα με διαβεβαιώσεις ότι προορίζονται για .κυνήγι θηλαστικών. Τα συγκεκριμένα τυφέκια κι αυτά τα φυσίγγια-τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβά- που βρέθηκαν στην κατοχή των Ιρακινών κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα , χρησιμοποιούνται στο κυνήγι ή ακόμη και για εκπαιδεύσεις. Δεν χρησιμοποιούνται στα πολεμικά μέτωπα.

Όμως επειδή έχουν μεγάλη διατρητικότητα είναι προφανές , σε συνδυασμό και με τις διόπτρες που εντοπίσθηκαν ότι η χρήση τους θα ήταν για «ειδικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Συρίας , με στόχο τζιχαντιστες». Αξίζει να σημειωθεί ότι για τέτοιου είδους σφαίρες δεν υπάρχουν πιστόλια. Όσον αφορά για τα αεροβόλα Walter που βρέθηκαν είναι βεβαίως όλα νόμιμα, όπως κι οι σφαίρες. Είναι όπλα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε εκπαίδευση, κυρίως σε κλειστούς χώρους και τις συνηθίζουν Κούρδοι μαχητές .

Όσον αφορά τις διόπτρες είναι παράνομες στην Ελλάδα αλλά νόμιμες σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά λοιπόν μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι γίνεται μία προσπάθεια μεταφοράς οπλισμού που επιχειρείται να είναι στα όρια της «νομιμότητας» με σκοπό να βρεθούν όπλα που χρησιμοποιούνται σε οδομαχίες , σε ειδικές επιχειρήσεις και σε κτυπήματα από μικρές αποστάσεις. Κάτι που δεν είναι εύκολο με καλάσνικοφ ή άλλου είδους πολεμικά όπλα. Παρόμοια τύπου μεθόδευση φέρεται να είχε υπάρξει μ εμπόριο όπλων -με λειόκαννες καραμπίνες αστυνομικού τύπου – που είχε βρεθεί σε φορτίο πλοίου στην Κρήτη πάλι με προορισμό το πολεμικό μέτωπο στην Μέση Ανατολή» .

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου έγινε η σύλληψη δυο νεαρών 35 και 36 ετών ιρακινών κουρδικής καταγωγής με Βρετανικά διαβατήρια κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ οδηγούσαν ένα τροχόσπιτο γεμάτο όπλα. Από την έρευνα προέκυψε ότι κουβαλούσαν 20.000 σφαίρες και 18 στρατιωτικά όπλα. Από τους δυο άνδρες οδηγήθηκαν οι αρχές στη σύλληψη και τρίτου ατόμου που οδηγούσε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο γεμάτο οπλισμό στους Κήπους του ‘Εβρου. Οι αρχές βρήκαν μέσα στο όχημα του 40χρονου κοντά στο τελωνείο των Κήπων πάνω από 200.000 σφαίρες, τέσσερα πολεμικά όπλα και οκτώ διόπτρες.