Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην ΕΛ.ΑΣ. μετά την ανακάλυψη ότι σε τρία μεγάλα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων με περισσότερους από 140 κατηγορουμένους, που αποκαλύφθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, υπήρχε εκτεταμένη εμπλοκή στελεχών της Αστυνομίας, πολλοί από τους οποίους σε κρίσιμα πόστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει υπάρξει ενημέρωση στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη, ενώ έχει ζητηθεί και η παρέμβαση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Σώματος αφού θεωρείται «ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση».

Οι ενδείξεις για ισχυρό σύστημα διαφθοράς εντός της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώθηκαν μετά τη διαπίστωση ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν ειδοποιηθεί από «άγνωστες πηγές» να αδειάσουν τις περισσότερες αποθήκες με τα λαθραία τσιγάρα, στην Αθήνα (κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου) αλλά και στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες πριν από την επέμβαση της Αστυνομίας.
Φέρεται ακόμη να είχε δοθεί «σήμα» ώστε να αποφευχθεί η σύλληψη ορισμένων εξ αυτών, ενώ τους ενημέρωναν και για υπηρεσιακά στοιχεία οχημάτων της Αστυνομίας κ.ά. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «έκπληκτοι διαπιστώναμε πως αποθήκες στις οποίες ξέραμε ότι υπήρχαν τεράστιες ποσότητες λαθραίων υλικών μόλις είχαν αδειάσει. Επιπλέον, υπήρχαν και άλλοι κώδικες για να ενημερωθούν για τις κινήσεις μας ή να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους. Μιλάμε για ιδιαίτερη ύποπτη μεθόδευση προκειμένου οι λαθρέμποροι τσιγάρων να περιορίσουν τη ζημιά από τις κατασχέσεις μας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στοιχεία για τις συνεννοήσεις των εμπλεκομένων στο κεντρικό αυτό κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αντλούνται από την ανάλυση των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών. Από αυτές εκτιμάται ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση…
Τα δύο πρώτα κυκλώματα αποκαλύφθηκαν από τις Υποδιευθύνσεις Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και το τρίτο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Στην περίπτωση των δύο πρώτων εγκληματικών οργανώσεων διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν συνολικά 80 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα 29.
Τα κυκλώματα αυτά είχε διαπιστωθεί ότι είχαν διακινήσει 110.280.000 λαθραία τσιγάρα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι που έχασε το κράτος εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 19 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα λαθραία τσιγάρα που κατασχέθηκαν συνολικά ήταν 15.503.468, δηλαδή σχεδόν το 14% των διακινηθέντων.
Την επόμενη ημέρα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών ανακοίνωσε την εξάρθρωση ενός νέου κυκλώματος -πιθανόν σχετιζόμενου με τα προηγούμενα- που αριθμούσε 61 μέλη, ενώ εξετάζεται και η ανάμιξη άλλων 241 ατόμων! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διακίνησε συνολικά τουλάχιστον 115.788.800 λαθραία τσιγάρα ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική και κατασχέθηκαν 12.207.200 λαθραία τσιγάρα.