Εναν νεαρό, κατηγορούμενο για ληστείες τραπεζών αλλά και για σχέδιο επίθεσης εναντίον ενός δικαστικού, θεωρεί πλέον η ΕΛ.ΑΣ. έναν από τους βασικούς υπόπτους για την εγκληματική επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του 48χρονου δικηγόρου κ. Αργύρη Λίβα τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι η απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου, που ασχολείται με ποδοσφαιρικά κυρίως θέματα, προερχόταν από την «καρδιά του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα» και ότι πιθανόν σχετίζεται με «πόλεμο συμφερόντων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο οποίος μπορεί να έχει και συνέχεια –μεγάλος φόβος της ΕΛ.ΑΣ.
Ο δικηγόρος προσπαθεί να συνέλθει από τον σοβαρό τραυματισμό του. Μεταφέρει στους φίλους του ότι «δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιος ήταν ο λόγος της ενέργειας σε βάρος μου», ότι «θέλω να αφήσω πίσω αυτή την τραγική εμπειρία» και πως κύριος φόβος του είναι τυχόν νέα επίθεση εναντίον του.
Τα στελέχη των διωκτικών αρχών προσπαθούν να αντλήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία από δύο συνολικά καταθέσεις που έχει δώσει –η μία προ μερικών ημερών –κυρίως σχετικά με τις κινήσεις του πριν από την αιματηρή επίθεση αλλά και τα πιθανά κίνητρα των δραστών. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως το τελευταίο διάστημα φέρεται ότι διαθέτουν κρίσιμες πληροφορίες για τους φυσικούς αυτουργούς της επίθεσης και επιχειρούν να αντλήσουν αποδεικτικά στοιχεία από τις σαρώσεις των κινητών αλλά και από κάμερες γειτονικού στον τόπο της επίθεσης σουπερμάρκετ, ακόμη και από άλλα σημεία της Αθήνας.
«Ευαίσθητος φάκελος»


«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει σειρά στοιχείων για την επίθεση εναντίον του κ. Λίβα, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και «ευαίσθητους» φακέλους που χειρίζεται τις τελευταίες εβδομάδες η Ασφάλεια Αττικής. Η εγκληματική ενέργεια σημειώθηκε περίπου στις 18.00 της 21ης Δεκεμβρίου σε ένα αδιέξοδο στην οδό Οδυσσέως 19 στο Νέο Φάληρο, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται η κατοικία του δικηγόρου. Εκείνη την ώρα ο κ. Λίβας επέστρεφε με τη μοτοσικλέτα του από εργασία στα γραφεία της ΕΠΟ στου Γουδή.
Οταν πλησίασε προς το στενό αδιέξοδο, δύο κρανοφόροι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα (περιγράφονται ως εύσωμοι και ένας εξ αυτών «αρκετά ψηλός») έφραξαν την είσοδο. Ο συνεπιβάτης έβγαλε ένα πιστόλι και πυροβόλησε δύο φορές τον αιφνιδιασμένο κ. Λίβα ψηλά στο αριστερό πόδι. Υστερα περνώντας με χαρακτηριστική ψυχραιμία από την άλλη πλευρά σήκωσε ξανά το πιστόλι για να πυροβολήσει από κοντά και στον δεξιό μηρό.
Οπως έχει αναφέρει ο κ. Λίβας, βρήκε το κουράγιο να πει: «Δύο σφαίρες δεν είναι αρκετές;». Σύμφωνα ωστόσο με μαρτυρίες γειτόνων, όχι πλήρως επιβεβαιωμένες, εκείνη την ώρα το άλλο άτομο που επέβαινε στη μοτοσικλέτα ακούστηκε να του φωνάζει «τρεις, τρεις» παρακινώντας τον συνεργό του να πυροβολήσει ξανά. Ετσι και εγινε. Χωρίς να πει τίποτε ο ένοπλος πυροβόλησε από απόσταση λίγων εκατοστών άλλη μία φορά.
Οι αξιωματικοί επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν το επαγγελματικό προφίλ και να προσδιορίσουν τις «τυχόν» εκκρεμότητες του δικηγόρου.
Οι υποθέσεις του δικηγόρου


Ο κ. Λίβας, με καταγωγή από το Διακοπτό, έχει χειρισθεί από το 1995 δεκάδες δικαστικές υποθέσεις στον αθλητικό χώρο και είχε συνεργασθεί με τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Βέροια και πολλές άλλες, έχοντας ως πελάτες δεκάδες αθλητικούς παράγοντες αλλά και ποδοσφαιριστές. Προ αρκετών ετών το όνομά του είχε μνημονευθεί σε συνομιλίες για την υπόθεση της επονομαζόμενης «παράγκας» (σύστημα επιρροής διαιτησίας) που δεν είχε δικαστική συνέχεια.
Το τελευταίο διάστημα ήταν νομικός εκπρόσωπος της Βέροιας στον ελεγχόμενο ως «χειραγωγημένο» ποδοσφαιρικό αγώνα με τον Ολυμπιακό (3-0) τον Ιανουάριο του 2013, δηλώνοντας ότι «δεν υπήρξε παράνομη συνεννόηση». Μια υπόθεση ωστόσο που, σύμφωνα με αστυνομικούς και δικαστικούς, έχει «πολλές άγνωστες παραμέτρους». Ο κ. Λίβας τελευταία χειριζόταν υποθέσεις με οικονομικές απαιτήσεις ποδοσφαιριστών από την ΠΑΕ Πανιώνιος την οποία εκπροσωπούσε. Επιπλέον διατηρούσε επαφές με αθλητικό παράγοντα που έχει κατηγορηθεί για την υπόθεση διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» που εκδικάζεται αυτές τις ημέρες.
Οπως αναφέρει ο κ. Λίβας σε συνεργάτες του, «καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν ήταν τέτοιας φύσης και έντασης ώστε να προκαλέσει τέτοιο, υποτίθεται, «ανταποδοτικό» εκδικητικό χτύπημα ούτε είχε ασχοληθεί ποτέ με το στοίχημα». Οσο για τη φημολογία ότι χτυπήθηκε λόγω του «Noor 1», αυτό είναι εντελώς αστήρικτο και χωρίς κίνητρο. Και αυτό διότι εκείνος «μιλούσε απλώς με έναν κατηγορούμενο που ήταν παλιός φίλος του και δεν είχε καμία ανάμειξη στην ουσία της υπόθεσης».
Οι ίδιοι αξιωματικοί μιλούν για «σοβαρό ενδεχόμενο ο δικηγόρος να έπεσε θύμα πολέμου χαρακωμάτων από αθλητικούς παράγοντες και η επίθεση να ήταν «μήνυμα» και με το δεδομένο ότι δεν έπαιρνε μέτρα ασφαλείας». Μάλιστα στις 31 Δεκεμβρίου, λόγω αυτής της υπόνοιας ή και του πολέμου εντυπώσεων, η πειραϊκή ΠΑΕ επικήρυξε τους δράστες της επίθεσης με 300.000 ευρώ.

Υποψίες
Ο νεαρός «μπράβος» και οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις

Στις δύο καταθέσεις του στους αστυνομικούς ο δικηγόρος κ. Αργύρης Λίβας περιέγραψε τις επαγγελματικές «εκκρεμότητές» του. Οι αστυνομικοί δεν φέρεται να απέκτησαν σαφή προσανατολισμό. Στοιχεία επιχειρήθηκαν να αντληθούν και από πρόσωπα που γνωρίζουν τα αθλητικά παρασκήνια.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους, εκτός των άλλων, και σε νεαρό «μπράβο» και ληστή τραπεζών –εντός και εκτός Αθηνών. Το όνομά του έχει μνημονευθεί σε δικογραφία προ μερικών ετών για σχέδιο δολοφονίας δικαστή που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Ο ίδιος είχε και παλαιότερες καταδίκες για υποθέσεις εκβιασμών, ενώ θεωρείται ότι είχε επαφή με γνωστούς ανθρώπους της νύχτας και βαρυποινίτες.
Οι αξιωματικοί ερευνούν αν η επίθεση στον κ. Λίβα έχει οποιαδήποτε σχέση –όσον αφορά τους φυσικούς αυτουργούς –με εκείνη που σημειώθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2014 στον Κολωνό με θύμα τον πρώην διεθνή διαιτητή κ. Χριστόφορο Ζωγράφο. Τότε είχε δεχθεί επίθεση ροπαλοφόρων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους για νέο κύκλο εγκληματικών ενεργειών στο όνομα του ποδοσφαίρου και μιλούν για την εξαιρετική δυσκολία να εξιχνιασθούν τέτοιου είδους επιθέσεις. Υπενθύμιζαν τις εκκρεμείς περιπτώσεις της βομβιστικής επίθεσης το ξημέρωμα της 23ης Φεβρουαρίου 2012 στο αρτοποιείο του πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα (κύρια αφορμή της έρευνας του εισαγγελέα κ. Αριστείδη Κορέα για την ποδοσφαιρική διαφθορά), εκείνη εναντίον του πρώην διεθνούς διαιτητή κ. Γιώργου Δαλούκα στις 4 Δεκεμβρίου 2011, όταν άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο ΙΧ του στον Βόλο, όπως και μια παλιότερη με τον άγριο ξυλοδαρμό του διαιτητή Φίλιππου Μπάκα στο Καλαμάκι την 1η Μαΐου 1995. Η μόνη υπόθεση που φέρεται να έχει διαλευκανθεί –παρότι διατυπώνονται ερωτήματα –είναι ο ξυλοδαρμός του πρώην αρχιδιαιτητή κ. Κύρου Βασσάρα στις 30 Οκτωβρίου 2010 με κατηγορουμένους ποινικούς που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις εκβιασμών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ