Οξεία επίθεση έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κυρία Σία Αναγνωστοπούλου στα πανεπιστήμια και στους καθηγητές που συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα ανοίγοντας νέο «μέτωπο» στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Και αμέσως μετά εξεδόθη από το υπουργείο διευκρινιστική δήλωσή της με την οποία «στρογγύλεψε» όσα προηγουμένως είχε πει.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τους υπουργούς Παιδείας των προηγούμενων ετών για συκοφάντηση των πανεπιστημίων, η κυρία Αναγνωστοπούλου δήλωσε στη Βουλή ότι ένα 30% των καθηγητών που διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα τα «τσεπώνει».

Μεγάλο ποσοστό των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), της τάξεως του 30%, βάζει «στην τσέπη του» μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών, είπε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός, χωρίς ωστόσο να καταθέσει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της.

«Το 30% των μελών ΔΕΠ βάζουν λεφτά στην τσέπη τους και δεν το ξέρω κουτσομπολίστικα, αλλά από έρευνα» είπε συγκεκριμένα η κυρία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: «Δέκα χιλιάδες ευρώ ανά κεφαλή είναι επιχείρηση και όχι μεταπτυχιακό». Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Δεν θα συναινέσουμε σε μια βιομηχανία μεταπτυχιακών με αμφιβόλου ποιότητας τίτλων».

Το θέμα, όπως είναι αναμενόμενο, ξεσηκώνει κύμα αντιδράσεων στα ΑΕΙ, καθώς, όπως δηλώνουν καθηγητές που μίλησαν στο «Βήμα» για τα μεταπτυχιακά προγράμματά τους, πρόκειται για μια δραστηριότητα που είναι διαφανής και υπόκειται σε ελέγχους αλλά και πλήρη καταγραφή των σχετικών στοιχείων στην Εφορία.

Παράλληλα σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας προσφέρονται προγράμματα υψηλού επιπέδου αντί διδάκτρων τα οποία βρίσκονται σε υψηλές θέσεις σε παγκόσμιες κατατάξεις.

Μιλώντας στο «Βήμα» για το θέμα ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμ. Γιακουμάκης δήλωσε:

«Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών έχουν δημιουργηθεί από αφοσιωμένους στο πανεπιστήμιο ακαδημαϊκούς, συχνά, σε αντίξοες συνθήκες. Κατά κανόνα τα προγράμματα αυτά είναι υψηλής στάθμης και τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Η αξιολόγησή τους από αρμόδια αρχή είναι αναγκαία, καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές από διδασκαλία σε μεταπτυχιακά προγράμματα αφορούν νόμιμη υπερωριακή απασχόληση και όχι “τσέπωμα” χρήματος. Και βέβαια, το κύρος του ακαδημαϊκού δασκάλου κερδίζεται μέσα στο αμφιθέατρο και δεν κινδυνεύει από αγοραίες κρίσεις και χαρακτηρισμούς. Άστοχες όπως κρίσεις και χαρακτηρισμοί προκαλούν αποσταθεροποίηση στο κλυδωνιζόμενο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Διευκρίνιση

Διαπιστώνοντας λίγο μετά την ομιλία της στη Βουλή τη βαρύτητα των λόγων της η κυρία Αναγνωστοπούλου εξέδωσε επίσημη ανανκοίνωση στην οποία τονίζει:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ διδάσκουν σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς να λαμβάνουν καμία πρόσθετη αμοιβή εκτός από τον μισθό τους.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι υπάρχουν και λειτουργούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με υψηλά δίδακτρα μέρος των οποίων αφορά αμοιβές των συμμετεχόντων σε αυτά πανεπιστημιακών.

Το 30% στο οποίο αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αφορά μέλη ΔΕΠ που εργάζονται για μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία ζητούν δίδακτρα.

Το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως κύριο μέλημά του τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων και προασπίζει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που εργάζονται υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες διατηρώντας με προσωπικό κόστος το υψηλό επίπεδο των ιδρυμάτων τους».