Για την κάθοδό τους στην Αθήνα προετοιμάζονται οι αγρότες από τα 68 μπλόκα της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρούν σε κινήσεις κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, με αποκλεισμούς κυκλοφορίας, τελωνείων και δημόσιων υπηρεσιών.

«Ο αγώνας των αγροτών θα έχει συνέχεια, ενώ περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης για το αν θα υπάρξει συμφωνία για την κάθοδο τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας με συμβολικό χαρακτήρα» τόνισε οεπικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας και του συντονιστικού του «μπλόκου των 68» Βαγγέλης Μπούταςστη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με γενικό θέμα: «Γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

Ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «τα προβλήματα του προβάλουμε είναι αιτήματα επιβίωσης του κλάδου των αγροτών και δεν θα πάμε σε ένα διάλογο για να κερδίσουμε τσάι και συμπάθεια. Είμαστε οργανωμένοι και θα παραμείνουμε στα μπλόκα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, κ. Μπούτα, στην παρούσα φάση ο αγώνας των αγροτών είναι ανυποχώρητος, καθώς κρίνεται το μέλλον τους. «Ο αγώνας έχει διάρκεια δεν μπορεί να είναι μια και έξω. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη οργάνωση ώστε και τους αγώνες μας να κάνουμε αλλά και με μεγαλύτερη σιγουριά να έχουμε την συμπαράσταση και την στήριξη από τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ακούστηκε ότι είμαστε φοροφυγάδες, ότι πουλάμε πέτρες και χαλίκια για προϊόντα ότι ξεπουλάμε τον αγώνα. Ο ρόλος μας ήταν και είναι και να ενημερώσουμε και να οργανώσουμε την κάθοδο στην Αθήνα, η οποία θα είναι περιφρουρημένη όπως και η παραμονή στην Αθήνα, με επιμονή σε αυτό που ζητάμε χωρίς να κάνουμε πίσω ένα βήμα δεν θέλουμε και να πρέπει να ξεφτίσουν τα μπλόκα όταν και αν θα υπάρξει υποχώρηση θα φύγουμε με το κεφάλι ψηλά και τα φώτα αναμμένα όπως πήγαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να περιφρουρήσουμε τον αγώνα και να τον οδηγήσουμε σε ένα αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση για το αν θα κατέβουν σε διάλογο με την κυβέρνηση ο κ. Μπούτας είπε χαρακτηριστικά «αν δεν βλέπω ότι θα ζω αύριο δεν μπορώ να διαπραγματευτώ πως θα πεθάνω, διαπραγματεύομαι ότι θα ζω αύριο».

Νωρίτερα μιλώντας στο MEGA o Κώστας Τζέλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας κάλεσε «τους αγρότες από όλη τη χώρα να κατέβουν σε αυτό το τριήμερο συλλαλητήριο για να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα πίσω».

Πρόθεσή τους, όπως είπε, είναι να διαδηλώσουν ειρηνικά και όχι να συγκρουστούν. «Θα κατέβουμε και σαν διαδηλωτές και βέβαια με τρακτέρ…Ειρηνικά θέλουμε να κατέβουμε. Τα τρακτέρ δεν δημιουργούν πρόβλημα… Δεν πάμε για σύγκρουση. Πάμε ειρηνικά. Συμβολικά όμως θα πρέπει να μπουν και κάποια τρακτέρ μέσα στην Αθήνα» ανέφερε.

Η Αστυνομία, ωστόσο, θα λάβει ειδικά μέτρα με σκοπό να τους εμποδίσει να φτάσουν μέσα στην πρωτεύουσα. Γι’ αυτό το λόγο θα στηθούν αστυνομικά -αυτή τη φορά- μπλόκα σε πολλά σημεία της Αττικής.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις για το πως θα αντιμετωπιστεί η κάθοδος των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Στις τάξεις των αγροτών αρχίζουν να γίνονται σαφείς δύο γραμμές. Η μία που εκφράζεται κυρίως από το μπλόκο της Νίκαιας και τα 68 μπλόκα που συντάσσονται θέτει ως προαπαιτούμενο του όποιου διαλόγου την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Η δεύτερη, που εκφράζεται από το μπλόκο των Τεμπών και των Μικροθηβών, λέει «ναι» στο διάλογο στη βάση των προτάσεων που περιλαμβάνονται σε επιστολή τεσσάρων σελίδων με αποδέκτη τον πρωθυπουργό. Στη βάση αυτή αγρότες από τα Τέμπη δήλωσαν έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα, όχι για να διαδηλώσουν, αλλά για να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αγρότες για ομιλία πρωθυπουργού: Περιμέναμε περισσότερα

«Περισσότερα και πιο ουσιώδη» περίμεναν από την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονται για περισσότερες από 20 ημέρες στον δρόμο.

«Περιμέναμε περισσότερα. Μας έχει μπερδέψει και ενώ θέλουμε να πάμε σε διάλογο, βλέπουμε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Τεμπών.

Πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως νέος άνθρωπος, θα πάρει επάνω του το αγροτικό ζήτημα και θα δώσει λύση, έστω και στο παρά πέντε, για τον απεγκλωβισμό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου».

Ο κ. Καλογιάννης είπε ακόμη ότι και μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, οι αγρότες προτίθενται να ανοίξουν διάλογο, αλλά θα προηγηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής, σε ένδειξη σεβασμού -όπως λένε- στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Για «προεκλογική ομιλία» έκανε λόγο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης. «Περιμέναμε κάτι πιο ουσιώδες και όχι μια προεκλογική ομιλία. Ο πρωθυπουργός έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και τα έβαλε με όλους, ακόμα και με τα κανάλια» δήλωσε ο κ. Καμπούρης και κοινοποίησε πως κατόπιν αυτού, οι αγρότες των Μαλγάρων θα κατέβουν στην Αθήνα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, «έως ότου αποσυρθούν τα ασφαλιστικό και φορολογικό».

«Ασαφή» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, σημειώνοντας ωστόσο: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και έναν μήνα. Αν προσκληθούμε να συζητήσουμε επ΄αυτών, θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και αν δεν αποσύρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί ο κ. Καλογιάννης είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο της Βουλής, με το οποίο ζητούνταν επίσημα οι προτάσεις των αγροτών και ότι ο ίδιος τις έστειλε αμέσως.

Σχετικά με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, η θέση των εκπροσώπων στα μπλόκα της χώρας, έτσι όπως τη διατύπωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι: «Όσοι θέλουν να πάνε, ας το κάνουν. Δεν θα εμποδίσουμε κανέναν και δεν θα κρίνουμε κανέναν».

Σημειώνεται ότι από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έως σήμερα έχουν ήδη «κλειστεί» οκτώ λεωφορεία για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα.


Β.Μπούτας: Τα πέντε βασικά αιτήματα των αγροτών

O πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ότι οι αγρότες έχουν συμφωνήσει σε πέντε βασικά αιτήματα.

  • Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  • Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ – Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης – Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί – Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο – Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος – Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καταγέλλει την κυβέρνηση για σχέδιο συκοφάντησης και παρεμπόδισης του αγώνα των αγροτών.

«Κάποιος, μάλιστα, από τους δικούς της παρομοίασε τα τρακτέρ μας με τα χουντικά τανκς!Παράλληλα, μας απειλεί ότι θα μας αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις καταστολής και δεν πρόκειται να επιτρέψει τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα». Εφαρμόζουν την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», εξωθώντας στον «κοινωνικό αυτοματισμό». Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν» τονίζουν οι αγρότες.

Και προσθέτουν: «Στην Αθήνα πάμε για να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε. Οχι για να κάνουμε επίδειξη δύναμης, ή να προκαλέσουμε επεισόδια, όπως λένε οι κατήγοροί μας στην κυβέρνηση και τα αναπαράγουν διάφορα ΜΜΕ. Είμαστε βιοπαλαιστές που αγωνιζόμαστε για το ψωμί των παιδιών μας και των γονιών μας και όχι«μπαχαλάκηδες» και «τρομοκράτες». Τόσα χρόνια στους αγώνες, έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και πως να τους οργανώνουμε και πως να τους περιφρουρούμε».

Συνάντηση αγροτών με τον δήμαρχο Αθηναίων

Με το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε το μεσημέρι, στο δημαρχιακό μέγαρο, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων των αγροτών που έχουν ανακοινώσει την κάθοδό τους στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό. Επικεφαλής της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ήταν οΒαγγέλης Μπούτας, ο οποίος σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι οι αγρότες ζήτησαν από το δήμαρχο Αθηναίων «διευκολύνσεις και τις σχετικές άδειες, ώστε να είμαστε νομότυποι και στο πλαίσιο των κανόνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιδίωξή μας είναι να είναι μια ειρηνική κινητοποίηση και να μην υπάρξει η παραμικρή φθορά στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί».

Ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε «τον κ. Μπούτα διότι έκανε κάτι που, δυστυχώς, σπανίζει: να ενημερώσει το δήμαρχο της πόλης για το πλαίσιο κινητοποιήσεων που θα γίνουν στο κέντρο της και αφορούν άμεσα τη λειτουργία της». Και δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση «ότι θα είναι μία ειρηνική κινητοποίηση και ότι δεν θα διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων». Ο δήμος Αθηναίων, είπε, «θα κάνει ό,τι προβλέπεται σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να περιφρουρηθούν και παράλληλα να μη διαταραχθεί ούτε η λειτουργία της πόλης ούτε η ζωή των κατοίκων της, οι οποίοι πλήττονται εξίσου από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση».

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Συνεχίζεται ο επ’ αόριστον αποκλεισμός των Τεμπών από τους αγρότες οι οποίοι είναι σε διαδικασία συλλογής υπογραφών και από άλλα μπλόκα επί του κειμένου που συνέταξαν μαζί με το μπλόκο των Μικροθηβών και περιλαμβάνει προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Ήδη έχουν συνυπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο πάνω από 20 μπλόκα και αναμένεται να αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό, αλλά και προς την Βουλή και στους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, θα προχωρήσουν από τις 2 το μεσημέρι οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Aπό τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα κλείσει η εθνική οδός Αμφιλοχίας – Λευκάδας, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας.

Επίσης, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου. Aπό τις 5 το απόγευμα, έως τις 8 το βράδυ, θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν, από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Επίσης, από τις 7 το βράδυ έως τις 10 το βράδυ, θα κλείσουν η εθνική οδός Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ τα μέλη συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας, θα αποκλείσουν από τις 7 το βράδυ και για τρεις ώρες την παλαιά εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στην γέφυρα του Μεγανίτη.

Στην Ηλεία, προγραμματίζουν να κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο του Κουρτεσίου.

Αποκλεισμό της ΔΟΥ Σπάρτης πραγματοποιούν, από νωρίς το πρωί οι αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι με αγροτικά αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, ενώ δεν επέτρεψαν την είσοδο στο προσωπικό.

Οι αγρότες που έφραξαν την είσοδο της ΔΟΥ με μπάλες από σανό, από τα ξημερώματα, θα παραμείνουν έως τη λήξη ωραρίου της υπηρεσίας, ώστε να μη λειτουργήσει για το κοινό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Στην Κορινθία, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της νέας εθνικής οδού και το απόγευμα οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται πως όταν είναι κλειστή και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου, οι αγρότες της Αρκαδίας θα κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα απόψε και για όσο είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες θα μείνουν στα μπλόκα τους σε Δαλαμανάρα και Κουτσοπόδι και οργανώνονται για την άνοδό τους στην Αθήνα.

Αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια των Χανίων σήκωσαν πανό στην είσοδο της δημοτικής αγοράς Χανίων και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα.

Παράλληλα, αγρότες διανέμουν σε διερχόμενους πολίτες φυλλάδια στα οποία υπάρχει το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται, για τρίτη ημέρα, η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Ηρακλείου, από αγρότες που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Aπό το πρωί, αγρότες βρίσκονται στην περιοχή της Σταυρακιανής Καμάρας, στον δρόμο Ηρακλείου-Μεσαράς, οι οποίοι έχουν στήσει ακόμη ένα μπλόκο.