Με τον πίνακα ενός μεγάλου έλληνα ζωγράφου, του Νίκου Εγγονόπουλου, συνοδεύει μεγάλο διεθνές επιστημονικό περιοδικό την παρουσίαση ελληνικής εργασίας και μάλιστα στο πρωτοσέλιδό του.
Ο πίνακας «Ορφέας και Ευρυδίκη» (λάδι σε μουσαμά, 1958), χρησιμοποιήθηκε για να απεικονίσει την σχέση της θεραπείας του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη που μελετάται στην εργασία και αποτελεί θέμα που απασχολεί τελευταία την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.
Το σχετικό επιστημονικό άρθρο αναφέρεται στην ανάδειξη των υποδοχέων των ανδρογόνων (AR) και οιστρογόνων (Ετβ) σε βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη και του μαστού, στην πολύπλοκη μοριακή μεταξύ τους σχέση και «συνομιλία» και στις επιπτώσεις αυτής της σχέσης στο σχεδιασμό βελτιωμένων στοχευμένων θεραπειών για ορμονο-εξαρτωμενους καρκίνους.
Με αυτό τον τρόπο, ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου κάνει ένα ακόμη συμβολικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανατύπωση έγινε μετά από ιδέα του Κώστα Παπαβασιλείου με την άδεια της Erriete Εγγονόπουλου.
Το άρθρο «Targeting Androgen/Estrogen Receptors Crosstalk in Cancer» δημοσιεύεται στο περιοδικό Trends in Cancer, στο τεύχος του Ιανουαρίου 2016 και υπογράφεται απο τους καθηγητές Μ.Β. Καραμούζη, Κ.Α. Παπαβασιλείου, Χ. Αδαμόπουλου και Α.Γ. Παπαβασιλείου. Αποτελεί δε ερευνητική δουλειά του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η δημοσίευση, που έγινε μετά από πρόσκληση του περιοδικού στον διευθυντή του Εργαστηρίου, είναι το αποτέλεσμα της πολυετούς ερευνητικής ενασχόλησης των μελών του στα θέματα των μοριακών μηχανισμών της καρκινογένεσης.
Όπως λένε στο «Βήμα» σχετικά οι εκπρόσωποι του Εργαστηρίου, η πολύπλοκη μοριακή σχέση του ανδρογονικού (AR) και οιστρογονικού (ΕRβ) υποδοχέα ως καθοριστικού παράγοντα στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη και του μαστού μπορεί να αποτελέσει δυνητικό καινοτόμο στόχο για τον σχεδιασμό βελτιωμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων στις δυο αυτές μορφές καρκινογέννεσης.
Οι επιμελητές του επιστημονικού περιοδικού αναφέρουν χαρακτηριστικά στο εσώφυλλό του ότι το κράτημα των χεριών του Ορφέα με την Ευρυδίκη στον γνωστό πίνακα του Νίκου Εγγονόπουλου απεικονίζει συμβολικά αυτή τη σχέση. Ο Ορφέας συμβολίζει τον AR-ανδρογονικό υποδοχέα και τον καρκίνο του προστάτη και η Ευρυδίκη τον ΕRβ-οιστρογονικό υποδοχέα και τον καρκίνου του μαστού.
«Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου μας πρωτοστατεί σε αυτή την έρευνα και θα θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες αναγνωρισμένες λίστες κατάταξης βρίσκεται πολύ ψηλά μεταξύ των Ιατρικών Σχολών της Ευρώπης και όχι μόνο» λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου Βιοχημικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Παπαβασιλείου. «Η τιμητική προβολή της δημοσίευσης στο παγκόσμιο επιστημονικό κοινό δείχνει την αναγνώριση της Σχολής μας, στην οποία και δουλεύουμε με πραγματική αγάπη για την έρευνα μας, όπως συμβαίνει άλλωστε και τις άλλες ιατρικές Σχολές της χώρας».