Εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Κω ζητά ο Δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Δήμαρχος Κω απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Κω, ώστε να μην υπάρξει ένταση και κλιμάκωση των επεισοδίων.

Ταυτόχρονα ζητά να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στο νησί και η κυβέρνηση να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος της Κω για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.

Ο Δήμος Κω είχε καταθέσει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση προτείνοντας μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα 4-7 στρεμμάτων, στα οποία μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ και να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης αναφέρει:

«Κάνω έκκληση στον κ.πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κω για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ζητώ να αποδεχθεί η κυβέρνηση την μόνη ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος.»

Ενταση στην Κω το πρωί του Σαββάτου

Νέα ένταση επικράτησε το πρωί του Σαββάτου στην Κω, έξω από το στρατόπεδο όπου θα κατασκευαστεί hot spot για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Όπως δήλωσε στο Mega η Κατερίνα Φιλοπούλου, δημοσιογράφος στο «Βήμα της Κω», περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Πυλίου έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο, έχουν ανάψει φωτιές και κρατούν κλειστό το δρόμο, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιείται και στον Λινοπότη.

Οι εργασίες στο στρατόπεδο για την κατασκευή του hot spot ξεκίνησαν την Παρασκευή, από τα συνεργεία του στρατού που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου.

Λίγο μετά την έναρξη των εργασιών ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ, που προχώρησαν σε ρίψη χημικών, ενώ τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από γκλομπ και δύο γυναίκες έχασαν τις αισθήσεις τους.

Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τη στάση των ανδρών των ΜΑΤ στην Κω

Διοικητική έρευνα διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με ενέργειες αστυνομικών στην Κω κατά πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία hot spot στο Πυλί.

Προηγήθηκε η χθεσινή δημοσιοποίηση βίντεο μέσω ιστοσελίδων και ενημερωτικών εκπομπών, όπου καταγράφονται ξυλοδαρμοί και ύβρεις από πλευράς αστυνομικών.

Στο μεταξύ, ενισχύσθηκε η αστυνομική δύναμη στο νησί, καθώς το πρωί της Κυριακής έφτασαν και νέες διμοιρίες ΜΑΤ με τέσσερις κλούβες.

Βίντεο από τα επεισόδια της Παρασκευής