Μια «ανάσα» παίρνει η Ελλάδα εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου στην οποία θα αξιολογηθεί η ως τότε εφαρμογή των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οπως προκύπτει από τον γάλλο και τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών που επισκέφθηκαν την Αθήνα αυτή την εβδομάδα, αλλά και από πηγές της ΕΕ, η Ελλάδα δεν θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο στις Βρυξέλλες επειδή δεν έχει ολοκληρώσει τα πέντε hotspots, καθώς όλοι φαίνονται αποφασισμένοι να δηλώσουν ικανοποιημένοι με τριάμισι.
Η κυβερνητική μηχανή πήρε μπροστά στο φουλ τις τελευταίες ημέρες καθώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι και πύκνωσαν οι απειλές περί αναστολής της Σένγκεν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τη δημιουργία hotspots στα πέντε νησιά.
Προσωρινό θετικό κλίμα


Η επίσκεψη του γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στη Λέσβο την Πέμπτη και η τριμερής –Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία –συνάντηση με τον Καζνέβ, τον γερμανό και τον έλληνα ομόλογό του, Τόμας ντε Μεζιέρ και Π. Κουρουμπλή αντιστοίχως, τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα στην Αθήνα την Παρασκευή είχαν ως στόχο να προβάλουν μια θετική εικόνα για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ο κ. Καζνέβ επέλεξε να επισκεφθεί το πλήρως λειτουργικό hotspot της Μόριας την Πέμπτη και όχι τα μισοτελειωμένα, πόσω μάλλον το ανύπαρκτο στην Κω. Το θετικό κλίμα είναι βεβαίως προσωρινό, γιατί η απειλή περί αναστολής της Σένγκεν πάντα επικρέμεται.
Πηγές από το περιβάλλον του κ. Καζνέβ είπαν στο «Βήμα», που ακολούθησε τον γάλλο υπουργό στη Λέσβο, ότι το μήνυμα της επίσκεψης ήταν αναμφισβήτητα θετικό αλλά και ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. «Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα και δεν περιμένουμε θαύματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τουλάχιστον να κάνει ό,τι είναι εφικτό να γίνει, όπως τα hotspots» είπε.
Τα όρια της ανοχής προς την Ελλάδα έγιναν εμφανή και στις δηλώσεις του κ. Καζνέβ, ο οποίος άφησε αιχμές επειδή ο ένας από τους τρομοκράτες του Παρισιού είχε περάσει από τη Λέρο κατά την επιστροφή του από τη Συρία.
Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τόσο την ΕΕ σε κεντρικό επίπεδο όσο και τα κράτη-μέλη. Το πρόβλημα είναι περίπλοκο διότι λόγω του πολέμου στη Συρία έχουν κλαπεί άγραφα επίσημα συριακά διαβατήρια που συμπληρώνονται από τους παραχαράκτες και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Η επόμενη υποχρέωση της Ελλάδας, μετά τα hotspots, είναι η αύξηση των θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα διαθέτει 18.000 –12.500 σε προαναχωρησιακά κέντρα για πολίτες χωρών που δεν πρόκειται να λάβουν άσυλο, 1.100 για αιτούντες άσυλο και 4.400 για φιλοξενία προσφύγων. Τις θέσεις για πρόσφυγες θα ενισχύσουν οι χώροι που παραχώρησε το υπουργείο Αμυνας σε Σχιστό και Σίνδο, αρχικά κατά 3.000 με στόχο να φθάσουν τις 8.000.
Ενας από τους λόγους που τα τριάμισι hotspots στην Ελλάδα «βαφτίστηκαν πέντε» είναι ότι και οι υπόλοιποι εταίροι μας έχουν μείνει πίσω στις δικές τους υποχρεώσεις, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση. Ενώ το σχέδιο είναι να μετεγκατασταθούν 160.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία ως τα τέλη του έτους, ως σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 220. Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν πως οι αποφάσεις περί μετεγκατάστασης είναι δεσμευτικές, όπερ σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση να τις εφαρμόσουν και ότι οι Βρυξέλλες θα πιέσουν αναλόγως.
Πόλεμος κατά των διακινητών


Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί πολύ τελευταίως την ΕΕ σε σχέση με το Προσφυγικό είναι ο πόλεμος κατά των διακινητών. Μέχρι πρότινος η έμφαση κατά των δικτύων αυτών είχε δοθεί στη διαδρομή Λιβύη – Ιταλία, ενώ εκείνοι που λυμαίνονται τη διαδρομή Τουρκία – Ελλάδα ήταν σε δεύτερη μοίρα. Η πάταξη των διακινητών είναι ένα από τα θέματα που επρόκειτο να συζητήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι κ.κ. Καζνέβ και Ντε Μεζιέρ στην Αγκυρα όπου μετέβησαν την Παρασκευή απευθείας από την Αθήνα.
Πολύ καλά πληροφορημένη πηγή της Ελληνικής Αστυνομίας είπε στο «Βήμα» ότι 1.480 διακινητές συνελήφθησαν συνολικά στη χώρα μας το 2015, αλλά ότι όλοι τους ήταν μικρά ψάρια –ενίοτε πρόσφυγες και οι ίδιοι που έκαναν τον οδηγό της βάρκας για να ταξιδέψουν δωρεάν. «Από τα μεγάλα κεφάλια δεν έχει συλληφθεί κανένας γιατί είναι πολύ δύσκολο να φθάσουμε σε αυτούς» είπε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ