«Συμφωνούμε και συμφωνήσαμε στην ανάγκη αλληλεγγύης, στην ανάγκη σαφήνειας των διαδικασιών και των συνεννοήσεων και των συμφωνιών, στην ανάγκη να προχωρήσουμε αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης» ανέφερε το πρωί της Παρασκευής σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάντ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μαζιέρ παρουσία των αναπληρωτών υπουργών Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι «είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας, ακριβώς για να καταδείξει την διάθεσή της να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος» και σημείωσε επιπλέον ότι: «Ζητήσαμε την βοήθεια των δύο χωρών, σε ό,τι αφορά την διέλευση των προσφύγων, οι οποίοι προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες δια των Βαλκανικών χωρών. Ζητήσαμε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρίτες χώρες, όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεννόησης, τη δύσκολη αυτή στιγμή δεν θα προβεί η Ευρώπη σε βεβιασμένες αποφάσεις, που οδηγούν στο να κλειστεί στον εαυτό της».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «ως πολίτης Ευρωπαίος, ως άνθρωπος που πιστεύω και πίστεψα στο Ευρωπαϊκό όραμα, ζήτησα από τους δύο Υπουργούς να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους, ώστε το βραβείο Νόμπελ να δοθεί στους ήρωες του Αιγαίου, στους ανθρώπους που διέσωσαν με την συμπεριφορά τους την πανανθρώπινη, την ιστορία των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων που κουβαλούν, στους ανθρώπους που δικαίωσαν την αγάπη και τις αναφορές των Ευρωπαίων, Γερμανών και Γάλλων φιλοσόφων στην Ελλάδα, τους ανθρώπους που με τον ηρωισμό τους διέσωσαν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης».
Επιπροσθέτως ανέφερε για τη συνάντηση ότι: «Ήταν μία πάρα πολύ χρήσιμη συζήτηση με αμοιβαία κατανόηση. Την ώρα της μάχης όλοι μαζί θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για να συγκροτήσουμε ένα σημαντικό μέτωπο αντιμετώπισης αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος, που απειλεί την ίδια την Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, επιθυμούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Και στον τομέα αυτό, η Γαλλία πραγματικά είναι υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων της FRONTEX και στηρίζει αυτήν την απόφαση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε, λοιπόν, στην ενίσχυση της ενημέρωσης των βάσεων δεδομένων του συστήματος Schengen και τη σύνδεση τους με τις άλλες βάσεις δεδομένων των Αστυνομιών και των άλλων Αρχών Ασφαλείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η ενημέρωση των βάσεων αυτών να γίνεται άμεσα».
Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει επίσης, στα πλαίσια αυτά να καταπολεμήσουμε και τα πλαστά έγγραφα που κυκλοφορούν και επιτρέπουν την διακίνηση αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία σαφώς έχει προτείνει στους Έλληνες ομολόγους της την αποστολή ειδικών ομάδων, προκειμένου να ενισχύσουν οι εμπειρογνώμονες τις ελληνικές δυνάμεις. Σε ό,τι αφορά τα hotspot είναι σαφές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες δράσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και να συμπληρώσουμε με τις Γαλλικές δυνάμεις τις Ελληνικές αρχές. Είναι σαφές ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει, ουσιαστικά έτσι θα υποθηκεύσει την Συνθήκη Schengen και τις οργανωτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε επ’ ουδενί…Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες υποδοχής των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές μας θα είναι αξιοπρεπείς και θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση και την λήψη αποτυπωμάτων των ανθρώπων αυτών».

Επιπλέον ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε μια προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, πρέπει γρήγορα να λειτουργήσουν τα hotspot και η καταγραφή των μεταναστών.Έχουμε πληροφορηθεί για τη μεγάλη πρόοδο που έχει ήδη γίνει σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι σημαντικό και για θέματα ασφαλείας, γιατί δεν μιλάμε μόνο για την κατανομή, πρέπει να γίνει και εγγραφή στο σύστημα τροφοδότησης του συστήματος πληροφόρησης του Shengen, του S.I.S. Πρέπει να γίνει τροφοδότηση της βάσης δεδομένων για VISA και για EURODAC. Εμείς οι Γερμανοί θέλουμε να βοηθήσουμε. Στέλνουμε άλλους εκατό αστυνομικούς και θα στείλουμε και δύο πλοία ακτοφυλακής στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με την F RONTEX . Η FRONTEX δεν θα έχει υποχρέωση μόνο την ακτοφυλακή, αλλά θα ασχολείται και με τις επιστροφές. Εδώ χρειαζόμαστε μία λειτουργική συνεργασία και με την Τουρκία».

Ακόμη έθεσε το ζήτημα της αντιμετώπισης των διακινητών λέγοντας ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και αυτό γρήγορα, γιατί αλλιώς το σύστημα Schengen θα απειληθεί. Πρέπει να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, γιατί αλλιώς όσα έχουμε κτίσει τις περασμένες δεκαετίες θα τα καταστρέψουμε σε ένα χρόνο».