Κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας Νίκο Φράγκο απέστειλε την Παρασκευή το συντονιστικό των επιστημονικών φορέων κι ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, σε απάντηση πρόσκλησής του για συνάντησή τους σήμερα και συνέχιση του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς κι επαγγελματικούς φορείς, το υπουργείο απευθύνει τη σχετική πρόσκληση «η οποία συνοδεύεται απλώς από έναν πίνακα εκπτώσεων στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης», χωρίς «καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τον χρόνο ισχύος και τη βάση υπολογισμού τους».

Σημειώνουν ότι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα στις διμερείς συναντήσεις τους με το υπουργείο την πάγια θέση τους για παροχή συγκεκριμένων στοιχείων, και ειδικότερα για αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιημένα στοιχεία με αριθμό επιστημόνων ανά εισοδηματική κατηγορία, ποσοτικοποιημένα στοιχεία άλλων μέτρων ή άλλες σχετικές μετρήσεις, καθώς και τους προς επίτευξη ποσοτικοποιημένους στόχους που οδηγούν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών.

«Η παροχή ή ανακοίνωση τέτοιων στοιχείων δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά του υπουργείου, συνεπώς η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα» τονίζουν οι επιστημονικοί κι επαγγελματικοί φορείς.

«Εμείς από την αρχή καλοπροαίρετα προσήλθαμε στον διάλογο, μολονότι εσείς δεν μας είχατε καλέσει πριν τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου, με την πεισματική άρνησή σας για τη χορήγηση δεδομένων και στοιχείων. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε με αυτούς τους όρους να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε έναν τέτοιο διάλογο. Θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης μόλις μας δοθούν τα παραπάνω στοιχεία», σημειώνουν στην κοινή επιστολή τους προς τον κ. Φράγκο οι επιστημονικοί κι επαγγελματικοί φορείς της χώρας.