Επεισόδια με διμοιρίες των ΜΑΤ σημειώθηκαν το μεσημέρι στο παλιό στρατόπεδο στο Πυλί της Κω, όπου ομάδα κατοίκων του νησιού έσπευσε να διαμαρτυρηθεί και να ματαιώσει τις εργασίες που ξεκίνησαν για την κατασκευή hotspot στο νησί.

Οι διαμαρτυρόμενοι δέχτηκαν την επίθεση αστυνομικών με δακρυγόνα και χημικά και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, δύο εξ’ αυτών χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι, ενώ αρκετοί άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Από το πρωί βρίσκονται στο νησί τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν έρθει από την Αθήνα, ενώ μετά από τα επεισόδια επικρατεί κλίμα μεγάλης αναταραχής.

Αντιδράσεις και στη βόρεια Ελλάδα για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Επιμερισμό των 4.000 προσφύγων, οι οποίοι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να φιλοξενηθούν σε πρώην στρατόπεδο του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, ζητούν τρεις δήμαρχοι της περιοχής.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και οι δήμαρχοι Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για το εγχείρημα της εγκατάστασης των 4.000 προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους, κυρίως από τα δημοτικά διαμερίσματα Διαβατών και Μαγνησίας, απόψε συγκαλείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Δέλτα, ενώ και οι τρεις δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποφάσισε τη μετατροπή του παλιού στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας 4.000 προσφύγων χωρίς να τους ενημερώσει, αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Μάλιστα, ο κ. Κυρίζογλου στρέφεται και προσωπικά κατά του Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν συνειδητοποίησε πως πλέον δεν είναι «μέλος ή πρόεδρος ΜΚΟ, αλλά υπουργός».

«Φταίμε εμείς οι δήμαρχοι επειδή η Ελλάδα κόλλησε στον τοίχο; Ή φταίει η δική τους αβλεψία, η ανοργανωσιά, η προχειρότητα; Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν; Τόσους μήνες τι κάνουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Κυρίζογλου, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου δεν χωρούν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, έκανε γνωστό ότι κάτοικοι της περιοχής «βρίσκονται στο πόδι» και επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και 17 χρόνια Ρομά, λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού, μαζί με ρυπογόνες βιομηχανίες.

«Δεν γίνεται όλα να είναι εδώ. Αυτό το μείγμα μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους παρενέργειες και προβλήματα. Ας σταματήσουν έστω και την ύστατη στιγμή δεν γίνεται να μην ακούνε την τοπική κοινωνία» είπε.

«Συμφωνώ με τον κ. Φωτόπουλο για την ακαταλληλότητα του χώρου και επίσης δεν έχουμε ενημερωθεί από την κυβέρνηση, μας αγνόησαν, μας παραγκώνισαν. Να γίνει επιμερισμός περιμετρικά της Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε ο κ. Γαβότσης.