Εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά είναι 1200 Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες, μεταξύ τους οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού τα λεωφορεία δεν μπορούν να τους μεταφέρουν στην Ειδομένη λόγω των μπλόκων των αγροτών.

Στους σταθμούς εξυπηρέτησης πελατών Ε1 και Ε3 προσπαθούν εθελοντές να βοηθήσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση αλλά δεν υπάρχει μέριμνα για την τροφοδοσία και τη σίτιση των προσφύγων με αποτελέσματα να τρέχουν την τελευταία στιγμή για να εξασφαλιστεί φαγητό για το μεσημέρι.

Οι εθελοντές κάνουν έκκληση στον κόσμο για βοήθεια, κυρίως σε τρόφιμα. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί από αύριο Σάββατο καθώς λήγει και η απεργία των ναυτικών και θα εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια.

Οι εθελοντές απευθύνουν κάλεσμα και όπως χρειάζονται άμεσα: Νερά, ψωμί τοστ, τυρί τοστ, μπανάνες, τσάι, γάλα φρέσκο για βρέφη και παιδιά.

Σύσκεψη για τους πρόσφυγες

Σύσκεψη με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών, για την οργάνωση της προσωρινής ολιγοήμερης παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε χώρους στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού κ. Θοδωρή Δρίτσα και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα προβλήματα που γεννώνται από την προσωρινή παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων στους χώρους του λιμανιού και πάρθηκαν αποφάσεις αναφορικά με τη λειτουργία αυτών των χώρων, για την ασφαλή διαβίωση των προσφύγων και για την ασφάλεια των χώρων, για τη σίτιση, τη μετακίνηση, τη διερμηνεία και για αλλά θέματα. Αποφασίστηκε ένας βασικός σχεδιασμός με πρόβλεψη για δυνατότητα ευέλικτων εφαρμογών ανάλογα με τα δεδομένα και, τέλος, ελήφθησαν αποφάσεις για την εξασφάλιση του συντονισμού όλων των υπεύθυνων εμπλεκόμενων φορέων».

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή και συμμετοχή της περιφέρειας Πειραιά, των δήμων και άλλων φορέων της πόλης, ενώ αξιολογήθηκε ως αναγκαία η συστηματική συνεργασία με τους φορείς αλληλεγγύης Πειραιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο γενικός γραμματέας Λιμένων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο αναπληρωτής ΓΓ υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μάριος Καραγιαννάκης, ο διευθυντής γραφείου υπουργού Ναυτιλίας κ. Οδυσσέας Καμπόλης, ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιάννης Κούβαρης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Σταύρος Κυραμαργιός, ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ κ. Σταύρος Χατζάκος, ο διευθυντής κρουαζιέρας του ΟΛΠ κ. Θεόδωρος Τσίτουρας, ο διευθυντής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Εμμανουήλ Γρηγοράκης και ο διευθυντής Προστασίας Συνόρων του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αλέξανδρος Σούκουλης.