Εκατοντάδες κλήσεις σε ύποπτους φοροδιαφυγής, που προκύπτουν από την αποκάλυψη εμβασμάτων προς την ελβετική τράπεζα UBS σε συνδυασμό με τη λίστα Μπόργιανς, στέλνονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Για τα πρώτα 25 πρόσωπα με κραυγαλέες περιπτώσεις διατάχθηκε ήδη η δέσμευση των λογαριασμών τους, αλλά και η δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι πρώτοι εκατό δίνουν εξηγήσεις ήδη, ενώ καλούνται και άλλοι, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί.
Σοκάρουν ακόμα και σήμερα τους εισαγγελείς οι κραυγαλέες περιπτώσεις που αποκαλύπτονται για τη μη φορολόγηση εκατομμυρίων ευρώ τη 12ετία 2000-2012.
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα:
* Ανεπάγγελτος εμφανίζει καταθέσεις περίπου 7 εκατ. ευρώ.
* Συνταξιούχος δήλωνε τη δωδεκαετία ως φορολογητέο εισόδημα 477.000 ευρώ αλλά είχε καταθέσεις 1,9 εκατ. ευρώ.
* Δημόσιος υπάλληλος δήλωνε πάλι 813.000 ευρώ, όμως οι καταθέσεις του υπερέβαιναν τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι επιδίδονταν με επιτυχία στο «σπορ» της φοροδιαφυγής, αλλά τώρα οι εισαγγελείς τούς καλούν να περάσουν από το ταμείο με πρόστιμα, που ξεπερνούν το 40%.
* Πολιτικός μηχανικός δήλωνε εισοδήματα 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά οι καταθέσεις που τον πρόδωσαν ξεπέρασαν τη δωδεκαετία τα 6,5 εκατ.
* Προσοδοφόρα αποδείχθηκαν και τα έτοιμα ενδύματα για έμπορο, που εμφάνισε διαφορές στα δηλωθέντα και τις καταθέσεις τουλάχιστον 4,5 εκατ. ευρώ.
* Κλήση πήρε και δικηγόρος που δήλωνε 800.000 ευρώ, αλλά οι καταθέσεις έφθαναν τα 3,5 εκατ.
Εντυπωσιάζουν όμως και ονόματα πολιτικών που εμπεριέχονται στις λίστες και των εμβασμάτων και οι οποίοι επίσης παρουσιάζουν διαφορές στα εισοδήματά τους.