Οι περίεργες κλοπές καυσίμων από φορτηγά στις οποίες επιδιδόταν -κυρίως τους τελευταίους μήνες- ο 29χρονος τζιχαντιστής Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών που ερευνούν τη δράση του εντός και εκτός Ελλάδας. Ο 29χρονος μαζί με έναν 20χρονο από την Υεμένη συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την ΕΛ.ΑΣ. στην Αλεξανδρούπολη και έχει πιθανολογηθεί ότι σκόπευαν να ενταχθούν στον «ισλαμικό στρατό».

Οι δύο άνδρες μετά την απολογία τους -αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια- στις δικαστικές αρχές της Θράκης κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Όμως σύμφωνα με νεότερες αναφορές από τη Σουηδία, ο 29χρονος, που είχε το ψευδώνυμο «Μάξιμος», φέρεται να είχε κατηγορηθεί και για κατοχή ναρκωτικών, για πιθανή κατασκευή «χειροποίητων όπλων» από ορείχαλκο, ενώ είχε προκαλέσει σειρά επεισοδίων με την τοπική αστυνομία!
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στις 25 Ιανουαρίου 2016, ο «Μάξιμος», ο νεαρός Άραβας και άλλος ένας είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο για την κλοπή 80 λίτρων πετρελαίου από ντεπόζιτο φορτηγού στην περιοχή Χάντιγκε της Στοκχόλμης. Οι κινήσεις τους εντοπίστηκαν από μια κάμερα επιτήρησης. Όταν η αστυνομία έψαξε το αυτοκίνητό τους, βρήκε τέσσερα δοχεία συγκράτησης αερίου 20 λίτρων το καθένα στον χώρο αποσκευών. Επιπλέον, υπήρχαν γάντια εργασίας και δύο αντλίες στο αυτοκίνητο. Οι τρεις άνδρες αρνήθηκαν ωστόσο την κλοπή και μίλησαν για συμπτωματική παρουσία στον χώρο.
Τον Μάιο του 2015 ο «Μάξιμος» ήταν επίσης ύποπτος για την κλοπή ντίζελ από άλλη περιοχή, με τους αξιωματούχους να απορούν για την επιμονή του να κλέβει καύσιμα. Τον Φεβρουάριο του 2013 είχε κατηγορηθεί για οδήγηση χωρίς άδεια, ενώ στο αυτοκίνητό του είχαν βρεθεί υλικά που πιθανολογήθηκε ότι προορίζονταν για την κατασκευή όπλων.
Τον ίδιο μήνα εντοπίσθηκε να κινείται στο κέντρο του Γκέτεμποργκ με ένα γεμάτο όπλο και 55 σφαίρες. Επιπλέον σε άλλον έλεγχο της σουηδικής αστυνομίας αναφέρθηκε ότι ο Μπεκτάσεβιτς είχε βρεθεί με 45,2 γραμμάρια ινδικής κάνναβης προς πώληση, ότι ενήργησε βίαια και ότι προκάλεσε επεισόδιο με υποτιμητικές αναφορές σε βάρος αστυνομικών.
Η απολογία τους στις αρχές
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες από τις αστυνομικές αρχές στην Αλεξανδρούπολη υποστήριξαν: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τζιχαντιστική και ακραία δράση. Είμαστε ισλαμιστές αλλά πιστεύουμε στην καλή πλευρά του Ισλάμ». Ισχυρίστηκαν πως στην Ελλάδα είχαν έρθει για διακοπές. Σχετικά με δύο μαχαίρια που βρέθηκαν στην κατοχή τους υποστήριξαν πως τα αγόρασαν από πλανόδιο στην Αθήνα και μάλιστα και τα δύο στην τιμή του ενός.
Οι δύο άνδρες κρατούνται προσωρινά στην Αστυνομική Διεύθυνση και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στις φυλακές Κομοτηνής.
Οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους δύο κινητά τηλέφωνα τα οποία ήταν κλειστά τη στιγμή της σύλληψης ενώ είχαν διαγράψει τις λίστες των κλήσεων. Όμως γίνονται εκτεταμένες έρευνες για τις επαφές τους στη χώρα μας, καθότι ο «Μάξιμος» θεωρείται «στρατολόγος» φανατικών ισλαμιστών και άτομο που έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τον ΙSIS.