Με τη φράση «σημαντική μέρα για τα δικαιώματα του ανθρώπου» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υπέγραψε συμβολικά από τις 12:00 έως τις 12:45 πέντε συνολικά σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Το πρώτο που υπέγραψε αφορά ένα γιατρό (νευρολόγο) και έναν εκπαιδευτικό και ακολούθησαν αμέσως και τα υπόλοιπα τέσσερα.

Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών υπογράφτηκε μετά από ένα μαραθώνιο γραφειοκρατικών δυσκολιών. Ο λόγος ήταν ότι το έντυπο του υπουργείου αναφερόταν μόνο σε σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ανδρός και γυναικός.

Χρειάστηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων έτσι ώστε να αλλάξει το έντυπο και προσωρινά το μετέτρεψαν σε σύμφωνο συμβίωσης μέρος Α, το οποίο αφορά σε σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα και μέρος Β’ που αφορά σύμφωνα συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

Το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού υπέγραψε ο δήμαρχος Αθηναίωνκ.Γιώργος Καμίνης, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Όπως ο δήμαρχος Αθηναίων είχε δημοσίως δεσμευθεί, η ληξιαρχική πράξη με στοιχεία 25/1/2016 μεταξύ των Α.Ρ. και Σ.Μ., ιατρού και εκπαιδευτικού, αντιστοίχως, φέρει τη δική του υπογραφή.

Ο κ. Καμίνης, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Α.Ρ., κατά την τελετή της υπογραφής εξέφρασε τις ευχές του, σημειώνοντας ότι η σημερινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου, είναι πολύ σημαντική για τα δικαιώματα στην Ελλάδα και την εναρμόνισή της χώρας μας με τη διεθνή πραγματικότητα.