Δικογραφία για τους δράστες οκτώ ανεξιχνίαστων από το 2002 ως σήμερα «ενεδρών θανάτου» στην Κρήτη έχει σχηματίσει με απόλυτη μυστικότητα τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. και ήδη ο σχετικός φάκελος έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές. Ανώτεροι αξιωματικοί των αρχών Ασφαλείας μιλούν για μια υπόθεση μπροστά στην οποία ωχριά αυτή των Ζωνιανών πριν από περίπου εννέα χρόνια, ενώ είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία για τις διασυνδέσεις των δραστών με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ορισμένους πολιτικούς.
Οπως προκύπτει από πολύμηνη έρευνα, κυρίως της Ασφάλειας Χανίων αλλά και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών, πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονίες ανυποψίαστων πολιτών, κυρίως με «παγίδες» στη μέση του δρόμου, τις επονομαζόμενες «μποσκάδες». Τις οργάνωσε και εκτέλεσε μια ομάδα έξι-επτά ατόμων, 35 ως 45 ετών. Οι δολοφονίες αυτές διαπράχθηκαν στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου αλλά και στην Αθήνα. Οι ίδιοι φέρονται να συνδέονται με δύο ληστείες χρηματαποστολών, εκβιάσεις επιχειρηματιών και άλλες υποθέσεις. Σε υποκλοπές συνομιλιών φέρονται επίσης να οργάνωναν επιθέσεις εναντίον άλλων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούσαν τη δράση τους.
Η ομάδα των εκτελεστών φέρεται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, να αναλάμβανε δολοφονίες κυρίως στο πλαίσιο κάποιας «βεντέτας» στην Κρήτη, με τις οποίες ωστόσο οι ίδιοι δεν είχαν ειδική σχέση. «Βοηθούσαν» τους άμεσα εμπλεκομένους, που είχαν κάποιες αναστολές, προσφερόμενοι να διαπράξουν τους εκδικητικούς φόνους, λειτουργώντας σαν κοινή «εκτελεστική ομάδα» σε διάφορες εκκρεμότητες κρητικών οικογενειών.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι εκτελεστές –πολλοί από τους οποίους ορεσίβιοι –φέρονται να γνώριζαν πώς θα αποφεύγουν λάθη με τα κινητά τηλέφωνα, με τον προσδιορισμό στίγματος, πώς θα εξαϋλώσουν ίχνη, δείγματα DNA κ.ά. Γνώσεις που θα ζήλευαν και οι πιο μεθοδικοί επαγγελματίες εκτελεστές. Αυτές φέρεται να προέρχονται, όπως λένε στελέχη της Κατεχάκη, από «φροντιστήριο» αστυνομικών, φίλων των δολοφόνων. Τους δίδασκαν με εντυπωσιακή ακρίβεια τις μεθόδους της ΕΛ.ΑΣ. –ακόμη και για πομπούς που μπορεί να τοποθετούν κρυφά στα αυτοκίνητά τους –και τα «λάθη» που πρέπει να αποφύγουν. Τους ενημέρωναν μέχρι και για τους κατόχους κάθε αυτοκινήτου που προσέγγιζε τις κατοικίες ή τα «καταφύγιά» τους σε διάφορα «κρητικά άβατα».
Μία κατάσταση η οποία, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «χάνονται τα όρια του νόμου και οι συγγενικές σχέσεις, η ιδιότυπη λογική και τα τοπικά συμφέροντα εξαϋλώνουν τις περισσότερες αστυνομικές έρευνες».
«Κλειδί» μια δολοφονία


Η δολοφονία από την οποία ξεκίνησε το κύριο τμήμα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αυτή του 52χρονου προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ασκύφου Γιώργου Ζακυνθινάκη στα τέλη Απριλίου 2013. Η ενέδρα θανάτου στήθηκε έξω από το χωριό, σε έναν καινούργιο παρακαμπτήριο δρόμο, όταν άγνωστοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του έχοντας «φραγμό» το δικό τους ΙΧ και τον πυροβόλησαν αρκετές φορές με καραμπίνα. Οι δράστες έριξαν την πρώτη βολή μόλις βγήκαν από το αυτοκίνητο και τα σκάγια τον βρήκαν στο κεφάλι αφού διαπέρασαν το παρμπρίζ. Στη συνέχεια οι άλλες δύο βολές από το ίδιο όπλο προήλθαν από το παράθυρο του οδηγού.
Το αυτοκίνητο των δολοφόνων, που ήταν κλεμμένο από περιοχή του Ηρακλείου, εντοπίστηκε αργότερα σε αγροτική περιοχή του Αποκόρωνα ολοσχερώς κατεστραμμένο από φωτιά. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι το θύμα είχε προειδοποιηθεί για τη δολοφονία του από άγνωστο πρόσωπο και ότι κίνητρο θα ήταν προηγούμενη οικογενειακή εκκρεμότητά του. Αυτός που τηλεφώνησε του ζήτησε να φύγει από την περιοχή, όμως ο 52χρονος δεν ακολούθησε τις συμβουλές του.
Οι αστυνομικοί άρχισαν να προχωρούν σε συνδυασμό στοιχείων και πληροφοριών και ανακάλυψαν ότι η δολοφονία του 2013 είχε αρχικά ομοιότητες με άλλη στις 7 Ιουνίου 2002. Είχε διαπραχθεί σε βάρος του ιδιώτη Ανδρέα Κατσανεβάκη, στην ίδια περιοχή, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, επίσης με λειόκαννα όπλα. Ακόμη και το αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες ήταν κλεμμένο από το Ηράκλειο και το είχαν πυρπολήσει. Κρίσιμος αυτόπτης μάρτυρας στην «μποσκάδα» ήταν ο αδελφός του θύματος, τον οποίο όμως δεν στόχευσαν οι δολοφόνοι.
Παλιές «βεντέτες»


Με βάση καταθέσεις και άλλα στοιχεία άρχισαν να συνδυάζονται νέες δολοφονίες, παλιές βεντέτες, άλλου είδους εκκρεμότητες και η δράση της «κοινής» ομάδας εκτελεστών. Μια άλλη υπόθεση που συσχετίστηκε ήταν της ανεξιχνίαστης δολοφονίας του 60χρονου Σπύρου Βομβολάκη στις 3 Αυγούστου 2005. Πυροβολήθηκε οκτώ φορές με 45άρι όπλο ενώ βάδιζε σε δρόμο στο Κερατσίνι. Το θύμα είχε καταδικασθεί τρις ισόβια για τον φόνο τριών σε άλλη βεντέτα και είχε αποφυλακισθεί το 1994 από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Είχε καταφύγει στην Αθήνα με σκοπό να αποφύγει εκδικητική ενέργεια.
Στον ίδιο αστυνομικό φάκελο μπήκε και η δολοφονία του 27χρονου Σταύρου Πολέντα σε περιοχή των Σφακίων τα ξημερώματα της 20ής Νοεμβρίου 2008. Οι δράστες έστησαν καρτέρι θανάτου κοντά στο σπίτι του θύματος. Οταν κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, τον πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση με άγνωστου τύπου κυνηγετικό όπλο και τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα και στο δεξιό μέρος του κροτάφου του ήταν μοιραία.
Στη δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. συσχετίστηκαν οι πληροφορίες για δύο εν ψυχρώ παρόμοιες εγκληματικές «παγίδες» στο Ρέθυμνο αλλά και δύο τέτοιου τύπου δολοφονίες τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, για τις οποίες υπήρχε λανθασμένη εικόνα για την ταυτότητα των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ίδιο δικαστικό φάκελο υπάρχουν στοιχεία για δύο επιθέσεις από την ίδια ομάδα «κρούσης» σε δύο χρηματαποστολές στις 10 Ιουλίου 2007 και στις 4 Νοεμβρίου 2010 στην περιοχή του Ιμπρου Χανίων με συνολική λεία 350.000 ευρώ.


«Σιαξίματα» και «βεντέτες»
Οικογένειες ολόκληρες στην «παράδοση» και πολιτικοί

Στελέχη των διωκτικών αρχών που γνωρίζουν το περιεχόμενο των ερευνών στην Κρήτη λένε στο «Βήμα» ότι «βρίσκουμε εντυπωσιακά στοιχεία για φόνους που γίνονται επειδή παραβιάστηκαν συμφωνίες για τα επονομαζόμενα «σιαξίματα» ανάμεσα στις οικογένειες. Ανάμεσα στα οποία προβλέπεται να γίνονται γάμοι μεταξύ μελών τους, με εκδικητική εντολή να λείπουν οι πατεράδες των μελλόνυμφων που σχετίζονται με τα φονικά. Ακόμη βλέπουμε οικογένειες που «αλληλοδιευκολύνονται» στην παγίδευση των θυμάτων και στη διάπραξη των φόνων.
Εκείνο που μας έχει εντυπωσιάσει είναι η σπουδή που δείχνει η ομάδα των δραστών να έχουν αυτοί τον πρώτο δολοφονικό λόγο στα «συμβόλαια θανάτου» και φανατικά πιστοί της κακώς εννοούμενης παράδοσης, της κρητικής βεντέτας, παίρνοντας εντυπωσιακές εγκληματικές πρωτοβουλίες και έχοντας υποβοήθηση από επίορκους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στους καταγεγραμμένους διαλόγους ακούγονται συνομιλίες τους μέχρι και το πού κάνει… ποδήλατο αστυνομικός ο οποίος ερευνούσε τη δράση τους αλλά και για συνεννοήσεις τους με πολιτικά πρόσωπα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ