από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 

Νέο διπλό ναυάγιο με 43 νεκρούς και πολλούς αγνοούμενους πρόσφυγες σε Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι

17 παιδιά ανάμεσα στα θύματα - Σε εξέλιξη επιχείρηση στην οποία συμμετέχει και super Puma για τη διάσωση ναυαγών στα βόρεια της Καλολίμνου
Νέο διπλό ναυάγιο με 43 νεκρούς και πολλούς αγνοούμενους πρόσφυγες σε Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Διπλή τραγωδία με θύματα 43 πρόσφυγες (ανάμεσα τους και μικρά παιδιά) στο Αιγαίο τις βραδινές ώρες.


«Για ακόμη μία φορά χτες βράδυ τα αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα στοίβαξαν στα τουρκικά παράλια σε εντελώς επισφαλή και αναξιόπλοα σκάφη δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οδήγησαν στον άδικο χαμό αθώους  συνανθρώπους μας, ακόμη και μικρά παιδιά.» Με τη φράση αυτή το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ξεκινά την ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης για τα ναυάγια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο για περιστατικό βύθισης ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό  επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλολίμνου.

Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού Σώματος., ελικόπτερο Σούπερ-Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 35  σοροί (17 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά) και  έχουν  περισυλλεγεί 26 άτομα (22 άνδρες και 04 γυναίκες), τα οποία έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο, καλά στην υγεία τους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων επιβαινόντων συνεχίζονται. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο ακριβής αριθμός τους καθώς κάποιοι κάνουν λόγο για 50 συνολικά άτομα, άλλοι για 70 και άλλοι για 100.

Νωρίτερα ξύλινη λέμβος με 49 συνολικά πρόσφυγες, προσάραξε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου, ενώ 40 εξ αυτών κατάφεραν να αποβιβαστούν στην ξηρά.

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ σκάφος του Λιμενικού, σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλα βοηθητικά σκάφη εντόπισαν και ανέσυραν οκτώ σορούς   (6 παιδιά και 2 γυναίκες), ενώ  περισυνέλεξαν σώο ένα κορίτσι.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Λέρου, ενώ σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων δεν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι 17 ήταν παιδιά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη. Δεν μπορεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε  ένα νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών. Οι ροές των προσφύγων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, επιμερισμού της ευθύνης και συνυπευθυνότητας.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, όπου δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους.

«Το δράμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ζήτημα ασφάλειας», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει πως δεν μπορεί το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Επ' αυτού η ΝΔ επισημαίνει ότι αυτή η πρόκληση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα και σημειώνει ότι η χώρα μας, ως σύνορο της Ευρώπης -και μάλιστα σε περίοδο κρίσης- έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή.

«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα περιπλανήθηκε στην ιδεοληψία και την απραξία, ανέλαβε δεσμεύσεις και, τώρα, καλείται να τις εφαρμόσει. Και, βέβαια, να αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα. Εάν δεν τα κάνει αυτά, θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ή/και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος, ούτε και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης.

«Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής και χειροπιαστή. Όλοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει, επίσης, η ΝΔ, προσθέτοντας πως η γειτονική χώρα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες και να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.

«Ειδικά, αυτό το τελευταίο, μαζί με την παραδοχή ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, κάποιοι που, επιπόλαια, σκέπτονται ή μιλούν για ανατροπές στη Συνθήκη Σένγκεν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)

«Οι πνιγμοί των προσφύγων, ανάμεσά τους και παιδιών, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της καταλήστευσης των πόρων σειράς χωρών και ιμπεριαλιστικών πολέμων-επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και προσθέτει:
«Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, ανυποχώρητο στον ιμπεριαλισμό, καλεί σε ενίσχυση της δράσης ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού και την ελληνική εμπλοκή στα σχέδιά του, ενώ παράλληλα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους που φτάνουν στη χώρα μας»

Από το Λιμενικό ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ότι στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας διακλαδικής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται από πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Καλολίμνου, υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, γνωστοποιείται ότι ακόμη μία σορός γυναικός εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από πλοίο ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης, μετά το σημερινό ναυάγιο ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα (22 άνδρες και τέσσερις γυναίκες) και έχουν περισυλλεγεί 35 σοροί (17 γυναίκες, επτά άνδρες και 11 παιδιά).

Προς υποβοήθηση των ερευνών πενταμελές κλιμάκιο της ομάδας ειδικών καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Αρχηγείου ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, με εντολή του αρχηγού του Σώματος, έχει ήδη φτάσει στην Κάλυμνο με ελικόπτερο που διετέθη από το ΓΕΕΘΑ και θα μεταβεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού περαιτέρω αγνοουμένων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις αρμόδιες κυβερνητικές δομές προκειμένου σταθμιστεί η ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο με στόχο την αποφυγή εκδήλωσης παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον.

Με εντολή του αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιναυάρχου ΛΣ κ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ο συντονισμός της επιχείρησης στην Καλόλιμνο έχει ανατεθεί στον διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αρχιπλοίαρχο ΛΣ κ. Ιωάννη Αργυρίου.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο ναυάγιο στις τουρκικές ακτές με 9 νεκρούς πρόσφυγες - Ανάμεσά τους δύο βρέφη  
 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Λυπαμαι τους αθωους | 23/01/2016 15:47
  Aυτοι που προκαλεσαν αυτό ,είναι αυτοι που κανουν τωρα τους σωτηρες #Germany#Turkey#EU#IWF
  CM
  απάντηση30
   
   
  Ευθύνες | 23/01/2016 09:36
  Η ελληνική κυβέρνηση, με τη στάση της, φέρει μεγάλη ευθύνη για τη συνεχιζόμενη τραγωδία!
  Γεώργιος
  απάντηση10
   
   
  Να σας δω όταν σας βγει διχοτόμηση | 22/01/2016 21:54
  Για να τους βολέψετε μιας κι η Ευρώπη δεν μασάει χορταράκι όπως το δικό μας γκοβέρνο!! Και θα σας μέινουν πεσκεσάκι! Αμ γιατί η Τουρκία τους βάζει στα φουσκωτά και μας τους στέλνει;;; Ο εξισλαμισμός της Ελλάδας!
  Φάτε κι άλλο σανό! Σας παει!
  απάντηση21
   
   
  ΜΚΟ | 22/01/2016 18:52
  οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους διακινητές, εχουν ραδιοασυρμάτους, GPS , και τους περιμένουν στης ακτές με σινιάλα ALARM, αυτά τα ξέρουν και οι γάτες στα νησιά........ελεγχος δεν υπάρχει?
  Μανολο
  απάντηση30
   
   
  Λες να είναι μεγαλύτερο σχέδιο;; | 22/01/2016 18:01
  Λες να η ΙΣΙΣ να έχει οργανώσει να αποτελειώσει την Ευρώπη με τον έναν τρόπο ή τον άλλο; Είτε με ανατινάξεις, είτε με τρομοκράτες, είτε με "προσφυγες" - και τους στέλνουν πακέτο!!! Καλά η Ελλάς Κοτάς είναι the weakest link, και μας τους αμολάνε, σαν μπας κι έχουμε γκοβέρνο; έτσι τυχαία υπάρχουμε - και σε λίγο δεν θα υπάρχουμε - θα γίνουμε κλαδί των τζιχαντιστών! Πέρασμα των τζιχαντιστών! Δοξάστε τον Μεγάλο Νταουλιέρη όσοι κουλοχέρηδες τον ψηφίσατε!!
  Δεν έχουμε σύνορα εμείς, μόνο βλακεία!
  απάντηση31
   
   
   
  Καλά, τι μυαλά κουβαλάν; | 22/01/2016 15:23
  Με τρικυμίες, με κρύο, με κόμματα, δίχως καν να ξέρουν κολύμπι, μπαίνουν ή τους βάζουν στα φουσκωτά και τους αμολαγε! Και μετά "τραγωδία" γιατί πνίγηκαν!;; Τι σ@ατα έχουν στο κεφάλι?!
  Ή είναι κάτι άλλο;
  απάντηση388
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  DIAKINHTES | 22/01/2016 10:09
  EGO ENA PRAGMA THELO NA MA8O:: OI DIAKINHTES POY PIANOYN TI TOYS KANOYN?? ELPIZO NA MHN TOYS STELNOYN PISO GIA NA MHN ENOXLHSOYN TON ERDOGAN , DIOTI AYTOI PREPH A'MESA NA PHGENOYN ISOBIA H SE 8ANATO.
  andreas
  απάντηση422
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Και λοιπόν;;; | 22/01/2016 09:46
  Και λοιπόν;;;
  Δημήτρης
  απάντηση1830
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-