Την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία και στη Δυτική Πελοπόννησο ζητάει ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, με επιστολή του προς το υπουργείο Υποδομών και τον ΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, ζητάει την επανέναρξη των δρομολογίων Καλαμάτα – Ζευγολατιό – Διαβολίτσι – Κυπαρισσία και Καλαμάτα – Ζευγολατιό – Κυπαρισσία – Πάτρα.

Ο Αριστείδης Σταθόπουλος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Η επαναλειτουργία και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Πρώτο και σημαντικότερο, με την επαναλειτουργία τακτικών τοπικών δρομολογίων θα εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός πολιτών που δεν έχει τρόπο μετακίνησης προς την Καλαμάτα, αλλά και προς άλλους προορισμούς.

»Σε μια εποχή που οι δημόσιες υπηρεσίες τείνουν να εκλείψουν από τους μικρούς δήμους με αποτέλεσμα να απαιτείται υποχρεωτική μετακίνηση στην Καλαμάτα και σε συνδυασμό με το ότι τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ έχουν ελαττωθεί δραματικά και οι οικονομικές δυσκολίες δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις, ο σιδηρόδρομος θα αποτελούσε λύση για πολλούς πολίτες, κυρίως μαθητές και ηλικιωμένους».

Τέλος, ο δήμαρχος Οιχαλίας, αφού αναφέρεται σε 2.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή, για την επαναλειτουργία του τρένου, παρατηρεί ότι «το σιδηροδρομικό δίκτυο παρ’ όλη την εγκατάλειψη και τη λεηλασία που έχει υποστεί, βρίσκεται σε καλή κατάσταση» κι εκτιμά πως «η χρηματοδότηση της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου μπορεί να γίνει μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», καθώς και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Συνδέοντας την Ευρώπη»».