Με σκοπό την ανακούφιση νοικοκυριών ελλήνων με ανήλικα παιδιά που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε καθημερινές βασικές ανάγκες τους λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεχίζεται το πρόγραμμα «Κοινωνική Κατοικία» της PRAKSIS με κύριο χρηματοδότη το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Το πρόγραμμα εισέρχεται στον τέταρτο κύκλο δράσης του (ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012) στις Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Μια ομάδα αποτελούμενη από κοινωνικούς επιστήμονες, εργασιακούς συμβούλους, χρηματοπιστωτικό σύμβουλο και νομικό, πλαισιώνει την προσπάθεια της κάθε οικογένειας ξεχωριστά. Η ομάδα φροντίζει να ενδυναμώσει τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού μέσα από την εργασιακήσυμβουλευτική, ώστε να διευρύνουν τον ορίζοντα αναζήτησης εργασίας και να ανακτήσουντην αυτονομία τους.
Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών, το πρόγραμμα καλύπτει μέρος του στεγαστικού δανείου ή ενοικίου της κατοικίας που διαμένουν, καθώς επίσης λογαριασμούς ΔΕΚΟ και έξοδα διατροφής.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των νοικοκυριών που έχουν μέχρι τώρα εξυπηρετηθεί, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έχοντας υψηλές οφειλές και βρίσκονταν σε πλήρη αδυναμία να τις αποπληρώσουν.
Από το Μάρτιο του 2012, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερες από 4.500 οικογένειες οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, ενώ περισσότερες από 7.500 χιλιάδες προσήλθαν και έλαβαν επί μέρους υπηρεσίες. Το 75% των μέχρι στιγμής ωφελούμενων του προγράμματος έχει ομαλοποιηθεί και βγει τελείως από τα χρέη που είχε, ενώ ποσοστό 62% έχει πλήρως ενταχθεί στην αγορά εργασίας και έχει ομαλά αυτονομηθεί έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθούν απολύτως στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Αιτήματα συμμετοχής στον νέο κύκλο γίνονται δεκτά, είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της PRAKSIS είτε τηλεφωνικά στο 210 5205200 για την Αθήνα και στο 2310 502777 για τη Θεσσαλονίκη.