Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για τις λίστες που κρύβουν και φοροφυγάδες αλλά και βαρύ οικονομικό έγκλημα. Οι πρώτοι δεκαπέντε από τη λίστα Μπόργιανς, που εντοπίστηκαν ότι δεν έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους εκλήθησαν την Παρασκευή και έδωσαν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς… «Δηλώστε τα με συμπληρωματική δήλωση ή προσκομίστε τα απαραίτητα δικαιολογητικά» είναι η συμβουλή των εισαγγελέων. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή οι εμπλεκόμενοι δεν πληρώσουν, θα διωχθούν για κακουργηματική φοροδιαφυγή και ξέπλυμα.

Μεταξύ των δεκαπέντε που εμφανίστηκαν την Παρασκευή ήταν και ο ιερέας από το υπόλοιπο Αττικής, ο οποίος είχε στη λίστα Μπόργιανς κατάθεση 410.000 ευρώ, που δεν τα δικαιολογούσε! Και εκείνος υποστήριξε ότι θα προσκομίσει έγγραφα. Παράλληλα οι άλλοι που εντοπίστηκαν ήταν σε ποσοστό 70% γιατροί, χειρουργοί, γυναικολόγοι και δικηγόροι του Κολωνακίου. Από την πορεία των χρημάτων φαίνεται ότι χρήματα κατέθεταν σε ΑΤΜ ιδιωτικής τράπεζας του Κολωνακίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ελβετία. Τα ονόματα των δικηγόρων που εντοπίστηκαν ήταν μάλλον έκπληξη αφού δεν είναι από τα γνωστά.


Για εξηγήσεις καλούνται σύντομα και δυο αδελφές ηθοποιοί αλλά και τηλεπερσόνες, αφού στη λίστα Μπόργιανς και στην τράπεζα UBS βρέθηκαν λογαριασμοί τους με 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία. Από τον πρώτο έλεγχο φαίνεται ότι τα χρήματα αυτά δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα, που καταγράφονται στις δηλώσεις τους. Και σε αυτές θα γίνει σύσταση για συμπληρωματική δήλωση.
«Θησαυρός» όμως εντοπίζεται και στη λίστα χαρτοφυλακίων. Για το διάστημα από την 1-1-2013 ως την θέσπιση των capital controls εντοπίζονται 2,5 χιλιάδες ονόματα μόνο στην Ελβετική τράπεζα UBS και μόνο από μια ελληνική ιδιωτική τράπεζα. Τα ποσά, που έχουν σταλεί με τον πλάγιο τρόπο στο εξωτερικό μόνο σε δυο χρόνια είναι μυθικά. Αφορούν εμβάσματα 10 – 12 – 15 εκ. ευρώ!

Το Σαββατοκύριακο η έλευση του ιδίου του υπουργού Οικονομικών της Β. Ρηνανίας Μπόργιανς στη χώρα μας φέρνει νέο άνεμο αισιοδοξίας στην κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προσβλέπουν όχι μόνο στα στοιχεία τα οποία θα παραδώσει αλλά και στην τεχνογνωσία και συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Μάλιστα αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό και τον έλληνα αναπληρωτή υπουργό κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.