Στην αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας εταιρίας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η οποία αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίονα του κράτους για τα κτιριακά έργα, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Σύμφωνα με απόφαση του κ. Σπίρτζη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παύθηκε το ΔΣ της εταιρείας και ο επικεφαλής της κ. Ηρακλής Δρούλιας, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) από το 2010.
Σημειωτέον ότι ο ΟΣΚ απορρόφησε τις πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ και Θέμις ΑΕ, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του πρώην Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) για να συγκροτήσει τον βραχίονα για όλα τα κτιριακά έργα του κράτους. Σύμφωνα με την εταιρεία, βάσει των επιχειρησιακών και οικονομικών αποτελεσμάτων κατά τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας της ΚτΥπ ΑΕ, θεωρείται ότι ο σκοπός της συγχώνευσης έχει επιτευχθεί.
Όπως έγινε στην ΕΡΓΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την Εγνατία Οδό και τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, έτσι και στην περίπτωση των Κτιριακών Υποδομών, ο κ. Σπίρτζης επέλεξε την τοποθέτηση ξεχωριστού πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αλλάζοντας μία παράδοση των μνημονιακών κυβερνήσεων που ήθελε να ορίζεται ένας μόνο επικεφαλής στις δημόσιες εταιρείες.
Πρόεδρος τοποθετείται η τοπογράφος μηχανικός κυρία Ιωάννα Κοντούλη, η οποία προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους και ήταν μάλιστα επικεφαλής του κόμματος στις εκλογές του 2012. Το 2014 η κυρία Κοντούλη αποχώρησε από τους Οικολόγους και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ήταν υποψήφια στις κατοπινές εκλογές.
Διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο τοπογράφος μηχανικός κ. Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος είναι «πασοκογενής» και με δραστηριότητα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μέλη του ΔΣ είναι επίσης οι κυρίες Ευαγγελία Γεωργούλα και Στέλλα Πολίτου και οι κκ. Γεώργιος Μπαλάφας και Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Σε εξέλιξη 102 έργα
Στο μεταξύ, την ετήσια έκθεση δραστηριότητας για το 2015 έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κτιριακές Υποδομές. Όπως αναφέρεται:
– Παραδόθηκαν σε χρήση42 νέα έργα(35 σχολεία, ένα νοσοκομείο, 6 δικαστήρια και φυλακές).
– Έγιναν παρεμβάσεις σε38 υφιστάμενα κτίρια(25 σχολεία , 13 δικαστήρια και φυλακές).
– Ολοκληρώθηκαν21 συμβάσεις εξοπλισμού(5 εκπαίδευσης, 12 υγείας, 4 δικαιοσύνης).
– Τον Δεκέμβριο 2015, όπως αναφέρεται, βρίσκοντανσε εξέλιξη 102 έργασυνολικού προϋπολογισμού550 εκατ. ευρώ, ενώ απορροφήθηκαναπό το ΕΣΠΑ 341 εκατ. ευρώ.
– Σε όλα τα προγράμματα συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 είχαν ενταχθεί130έργα συνολικού προϋπολογισμού625 εκατ. ευρώ, σημειώνεται.
– Σύμφωνα με την εταιρεία, επί του συνόλου των δαπανών93,4%αξιοποιείταιπρος τις επενδυτικές δραστηριότητες, 2,4%προορίζεται για λειτουργικά έξοδα και4,2%για μισθοδοσία.
«Η εταιρεία μπόρεσε να παραγάγει σημαντικό έργο σε μια τόσο δύσκολη χρονιά παραμένοντας πιστός στους στόχους της και συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί δυναμικά και δημιουργικά όλους τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ καθώς και στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Έτσι όχι μόνο επετεύχθη η ολοκλήρωση και του 2015 με συγκεκριμένο έργο αλλά και έκλεισε το έτος με προοπτική για το μέλλον αφού ήδη δεκάδες έργα είναι ώριμα για υποβολή χρηματοδοτήσεων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020» υπογραμμίζουν οι Κτιριακές Υποδομές.
«Παρά το χαμηλό λειτουργικό της κόστος, η ΚτΥπ ΑΕ είναι μια σύγχρονη εταιρεία με άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και αποτελεσματικά συστήματα λειτουργίας και παρακολούθησης έργων όπως το «Projects Information System» το οποίο έχει καταγεγραμμένα 2.150 έργα της εταιρείας. Τα έργα της ΚτΥπAEείναι υψηλής ποιότητας και αντιστοιχούν στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές σχεδιασμού για βέλτιστη λειτουργικότητα, ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία. Γι’ αυτό άλλωστε το 2015 η ΚτΥπ ΑΕ προσέθεσε στη συλλογή της από διακρίσεις ακόμη δυο βραβεία: στην κατηγορία «Βιώσιμη Ανάπτυξη / Δομημένο Περιβάλλον-Πράσινα Κτίρια» στο πλαίσιο των Hellenic Responsible Business Awards και του 10ου Infrastructure Finance & Development Summit» αναφέρεται.