Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας από τις 06.00 της 20ής Ιανουαρίου έως τις 06.00 της 22ας Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Δεν εξαιρούνται από την απεργία τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον αποφάσισε την αμέσως επόμενη της κινητοποίησης εβδομάδα να πραγματοποιηθεί νέα 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης.

H ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της ζητά από την κυβέρνηση να «πάρει πίσω το νομοσχέδιο» σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη. Καταργεί στην ουσία το κράτος πρόνοιας και βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Δεν διαλύεται μόνο το αρχαιότερο ταμείο της χώρας και το δεύτερο ασφαλιστικό ταμείο σε όλη την Ευρώπη, το ΝΑΤ, του οποίου η σύσταση, η αυτονομία και η λειτουργία του αποτελεί αναγκαία και επιβεβλημένη προϋπόθεση, λόγω της ιδιομορφίας του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά όλο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τινάζεται στον αέρα, με άγνωστες τις τελικές αλλά βέβαιες τις καταστροφικές επιπτώσεις σε βάρος των ελλήνων εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ιδιότητα ή κοινωνική τάξη».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «καλούμε όλους, συνταξιούχους και μη, όλων των φορέων, για αγωνιστική συμπόρευση για έντιμους και δίκαιους αγώνες. Όλοι μαζί στην προειδοποιητική 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στις 20 και 21 Γενάρη 2016, την επόμενη εβδομάδα 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης και με περαιτέρω κλιμάκωση με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα και την απόσυρση του κοινωνιοκτόνου νομοσχεδίου».