Την ενοχή των δύο αφγανών κατηγορουμένων για την εν ψυχρώ δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, τον Μάιο του 2011 στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας, για να του πάρουν τη βιντεοκάμερά του, ζήτησε τη Δευτέρα ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου Κακουργιοδικείου.

Ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ζήτησε από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου να κηρύξουν ενόχους τους δύο κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία, τονίζοντας τις διαφορετικές, αντιφατικές μεταξύ τους εκδοχές που έχουν δώσει οι δύο δράστες για το περιστατικό, στο οποίο συμμετείχε και τρίτος δράστης που διαφεύγει της σύλληψης.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν η σύζυγος και η πεθερά του 44χρονου θύματος, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη συγκίνηση τόσο στους παρευρισκόμενους στη δικαστική αίθουσα, όσο και στην έδρα.

Η σύζυγος του Μανώλη Καντάρη, Σιμόνα Βιρτζίλι, περιέγραψε στο δικαστήριο όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της 10ης Μαΐου 2011, όταν ο σύζυγός της επέστρεψε εσπευσμένα από ταξίδι του στην Ιταλία, καθώς η ίδια επρόκειτο να υποβληθεί σε προγραμματισμένο πρόωρο τοκετό.

«Γύρω στις 4:30 με πέντε παρά, βγήκε από το σπίτι για να πάει να φέρει το αυτοκίνητο από το πάρκινγκ και να πάμε στο μαιευτήριο. Αργούσε. Ανησύχησα, άρχισα να τον παίρνω τηλέφωνο πολλές φορές. Επέμενα. Βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα ένα περιπολικό. Γύρω στις 5:30 είδα ένα τρόλεϊ να το σταματάνε και να κατεβάζουν τον κόσμο. Είπα της μαμάς μου να κατέβουμε κάτω. Δε μπορούσα να περπατήσω γρήγορα. Φαινόταν ο φάρος περιπολικού σε απόσταση, γλίστρησα στον δρόμο και έπεσα. Είδα μία κορδέλα και αστυνομικούς. Θυμάμαι πως προσπάθησα να πλησιάσω. Κατάφερα και πέρασα και τότε είδα το πόδι του Μανώλη με το τζιν και το παπούτσι του μέσα στα αίματα. Υπήρχε μια λίμνη αίματος. Ήταν λερωμένα τα ρούχα του. Υπήρχε πολύ αίμα… είχε ανοικτά τα μάτια και το στόμα του. Προσπάθησα να περάσω την κορδέλα διότι δεν τον είχα φιλήσει όταν έφυγε από σπίτι, αλλά δεν μου το επέτρεψαν… Όταν μπήκα μαζί του στο ασθενοφόρο, ήξερα. Αποφάσισα ότι η κόρη του θα πάρει το όνομά του και ότι έπρεπε να ειδοποιήσω τους συγγενείς. Πήρα εξιτήριο την Παρασκευή από το μαιευτήριο και το Σάββατο πήγα στην κηδεία του…» ανέφερε η χήρα του Μανώλη Καντάρη.

Η μητέρα της, είπε, μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο πως μετά τη δολοφονία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι όπου ζούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Αναφερόμενη στους δράστες, τόνισε κλαίγοντας: «Στέρησαν τον πατέρα από την κόρη του, η οποία γεννήθηκε δυο ώρες μετά».

Οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και επιπλέον ποινή κάθειρξης 23 ετών ο καθένας, απολογούμενοι ισχυρίστηκαν και πάλι πως δράστης της δολοφονίας ήταν ο φυγόδικος συγκατηγορούμενός τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 18 Ιανουαρίου.