Επεισοδιακά άνοιξε η αυλαία της δίκης της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό, το 2016. Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς, ένταση κατέκλυσε και πάλι τον χώρο, με περιστατικό ανάμεσα στη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, και τους κατηγορουμένους Πατέλλη και Κορκοβίνη.

Στο βήμα του μάρτυρα ήταν ακόμη ο αστυνομικός Δημήτρης Μπάγιος, όταν ακούστηκαν φωνές και κλάματα από τον διπλανό διάδρομο. Η μητέρα Φύσσα είχε έλθει τετ α τετ με τους δύο κατηγορούμενους που είχαν βγει για λίγο από την αίθουσα, και κατήγγειλε σαρκασμούς και γελάκια, στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου για τον οποίο μιλά καιρό τώρα.

Τη μετέφερε σηκωτή από το σημείο του επεισοδίου ο αδελφός της, και θείος του Παύλου Φύσσα, με την ίδια να κλαίει απαρηγόρητη για «το αγόρι της, δύο μέτρα, που έβαλαν στη γη», ενώ «αυτοί έκαναν γιορτές»»….
Η πρόεδρος διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση.

Η κατάθεση Μπιάγκη και ο φόβος

Τη δική του εκδοχή για το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, έδωσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας κ. Ανδρέας Μπιάγκης, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ένας εκ των τεσσάρων που πήγαν με μηχανές στην αρχή των επεισοδίων, και ο μοναδικός που έφερε βαρύ οπλισμό, ένα υποπολυβόλο Μ5.

Υποβοηθούμενος από τις ερωτήσεις της προέδρου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη, ο μάρτυς ομολόγησε ότι φοβήθηκε λόγω του πλήθους που αντίκρυσε, έκανε και αυτός σαφές ότι η ομάδα ΔΙΑΣ δεν ειδικεύεται στην αντιμετώπιση πλήθους, ενώ ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.

«Πήραμε σήμα ότι 50 άτομα κατευθύνονταν με ρόπαλα στην καφετέρια Κοράλλι. (…) Με το που στρίψαμε στην Κεφαλληνίας, αντιλήφθηκα από το αντιφέγγισμα των «φάρων» σε τζάμια, ότι έφθασε και η ομάδα του Περάματος, με μηχανές κι αυτοί. Ως προϊστάμενος, ήταν ο πιο υψηλόβαθμος, ο Τάσος ο Τσολακίδης, αρχιφύλακας, οι υπόλοιποι ήμασταν ειδικοί φρουροί. (…)

Αυτοί οι 50 φορούσαν μαύρα ή σκουρόχρωμα ρούχα, και ήταν κοντοκουρεμένοι. Δεν είδα να κρατάνε ρόπαλα, το έλεγε το σήμα, αλλά εγώ δεν διέκρινα, δεν είχε και καλό φωτισμό. Ενα – δυο άτομα κρατούσαν κράνη.

Δεν ήταν παρατεταγμένοι. Ηταν σαν να κατέβηκαν εκείνη τη στιγμή, και να περίμεναν κάτι…Πίστεψα στην αρχή ότι ήταν οπαδοί, και περίμενα να πάνε να τα σπάσουν στην καφετέρια. (…) Παίζανε διάφορα στην τηλεόραση εκείνες τις μέρες, για επιθέσεις σε λαϊκές αγορές, και σκέφθηκα και μία αλλη εκδοχή, ότι μπορεί να ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής.
Άκουσα τον Τσολακίδη να λέει στον ασύρματο ότι υπήρχε παρεξήγηση μεταξύ χρυσαυγιτών και αναρχικών. Είχε εμφανιστεί κάποιος, που μας είχε συστηθεί ως συνάδελφος, και μας είπε ότι είχε τελειώσει».

Ο μάρτυς έκανε σαφές ότι η ομάδα ΔΙΑΣ δεν είναι ειδική για αντιμετώπιση πλήθους, ομολόγησε ότι οι συγκεντρωμένοι κοιτούσαν περίεργα τους αστυνομικούς, αλλά και ότι φοβήθηκε.

Πρόεδρος: Φοβηθήκατε γιατί σας κοιτούσαν;

Μάρτυς: Φοβηθήκαμε ότι μπορεί να γίνει κάποια επίθεση, για τη σωματική μας ακεραιότητα, άλλο ήταν να δουν οκτώ αστυνομικούς και άλλο είκοσι…

Πρόεδρος: Γιατί ο φόβος σε σας, αφού η παρεξήγηση φερόταν τελειωμένη;

Μάρτυς: Ηταν πολλά τα άτομα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιές ήταν οι προθέσεις τους.

Ο κ. Μπιαγκης δήλωσε ότι «περίπου είκοσι χρυσαυγίτες έβριζαν και έτρεχαν προς την Τσαλδάρη. Φύγανε σαν μπουλούκι, δεν έφευγαν ένας – ένας. Τρέχαμε εμείς από πίσω. Δεν ξέραμε πού πάνε. Περνάγανε από δίπλα μου κάποιοι, δεν μπορούσα να τρέξω γρήγορα. Είχα τον οπλισμό μου, ένα υποπολυβόλο, για ειδικές περιπτώσεις, κυρίως ληστείες, ένοπλες συγκρούσεις. Σήμερα, έχει καταργηθεί, αφαιρέθηκε».

»Γωνία Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη, είδα ένα μπουλούκι, 4-5 άτομα που παίζανε ξύλο. (…) Δεν πρέπει να ήταν από την ομάδα των 20. Οι τέσσερις συνάδελφοι που ήταν στο κατόπι τους, θα τους είχαν σταματήσει, δεν θα υπήρχε καβγάς. Οι 4-5 πρέπει να προϋπήρχαν εκεί. Οι 15-20 έσπασαν στα στενά».

Πρόεδρος: Πόσο μετά τους ακολουθήσατε, που δεν τους βλέπατε, που δεν είδατε πού πήγαν αυτοί οι 20;

Μάρτυς: Δεν ξερω, πραγματικά.

(…)

Μάρτυς: Είδα κάποιους να φεύγουν από το σημείο, έμειναν οι δυο…

Πρόεδρος: Κανονικά, θα έπρεπε να είστε οκτώ οι αστυνομικοί, μην μου πείτε ότι εξακολουθούσε να μένει κάποιος να φυλάει τις μηχανές, όπως μου είπατε στην αρχή (…) Αυτοί οι 4 συνάδελφοί σας που έφθασαν πρώτοι δεν μπορούσαν να επέμβουν στους 4-5 που συμπλέκονταν; (

Μάρτυς: χωρίσανε το ένα παιδί, και τον άλλο τον χωρίσανε δύο …

Πρόεδρος: εκ των υστέρων, θεωρείτε ότι κάνατε αυτό που έπρεπε να κάνετε;

Μάρτυς: κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε…

Πρόεδρος: γιατί;

Μάρτυς: είμασταν σε άλλο στενό, ενώ οι πέντε προϋπήρχαν εκεί, δεν ήμασταν στο σημείο.

Πρόεδρος: Εσείς αποτρέπετε μόνο όταν είστε εκεί μπροστά;

(…)

Μάρτυς: Δεν ήμασταν τόσο γρήγοροι, δυστυχώς…

Πρόεδρος: Ενα «δυστυχώς» δεν αρκεί (…).

Προς έκπληξη της προέδρου, μάλιστα, ο μάρτυς είπε ότι «η εκπαίδευσή μας θέλει επέμβαση τριών σε έναν».

Η αντικατάσταση

Αντικαταστάτη του συνηγόρου του Γιώργου Ρουπακιά, κ. Γιώργου Ρουμπέκα, όρισε με το στανιό, η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη. Με αφορμή την καθυστέρηση άφιξης (και έναρξης της συνεδρίασης) του κ. Ρουμπέκα για πολλοστή φορά, η πρόεδρος όρισε ως αντικαταστάτη του τον κ. Βασίλη Οπλαντζάκη, παρά την απροθυμία του τελευταίου. Θα παρίσταμαι τυπικά, είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Οξύτατος ήταν πάντως ο σχολιασμός της κατάθεσης του μάρτυρα αστυνομικού κ. Μπάγιου, την οποία και ολοκλήρωσε τη Δευτέρα, από την Πολιτική Αγωγή.

Ο κ. Ανδρέας Τζέλλης διερωτήθηκε για τυχόν προσυνεννόηση των αστυνομικών με τους χρυσαυγίτες, ενώ ο κ. Τάκης Ζώτος τόνισε ότι «ο μάρτυρας ήλθε για να μην καταθέσει». Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκτίμησε ότι η Αστυνομία τελικά καθυστέρησε, φθάνοντας σε δεύτερο και τρίτο χρόνο στον τόπο των επεισοδίων, γιατί πίστευε ότι επρόκειτο για επίθεση χρυσαυγιτών σε αναρχικούς.

Ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης έκανε λόγο για «διάθεση ελλιπούς συνεργασίας» του μάρτυρα με το δικαστήριο. «Χρειάστηκε να υποβληθεί τέσσερις φορές η ερώτησή σας «τί είδατε στην Παναγή Τσαλδάρη», μία λιποθυμία, και η υποβολή εκ νέου της ερώτησης, για να υπάρξει απάντηση», είπε, απευθυνόμενος στην πρόεδρο, ο συνήγορος.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο κ. Βασίλης Οπλαντζάκης τόνισε – αποτιμώντας την κατάθεση – ότι ο μάρτυς δεν ήταν βέβαιος αν οι 40-50 συγκεντρωμένοι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς και το ότι δεν είδε ρόπαλα.

Ο κ. Χριστόφορος Τσάγκας υπογράμμισε ότι από την κατάθεση του αστυνομικού προκύπτει κυρίως το «μη προσχεδιασμένο» της επίθεσης. «Ο μάρτυς τόνισε ότι τα άτομα στην Παύλου Μελά δεν στέκονταν συντεταγμένα, ενώ χαρακτήρισε τη σύλληψη Ρουπακιά «πολύ απλή» υπόθεση», επεσήμανε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Η αποχή και οι δικηγόροι

Την πρόθεσή τους να απέχουν από τα καθήκοντά τους, υπακούοντας στις αποφάσεις των συλλόγων τους για το μείζον ζήτημα του Ασφαλιστικού, εξέφρασαν μέσω του κ. Αντώνη Αντανασιώτη, οι συνηγοροι Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό του ΠΑΜΕ. Την ίδια στάση επέλεξαν να τηρήσουν και πολλοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, όπως ο κ. Δημήτρης Γκαβέλας, ο κ. Αγγελος Αγγελέτος, ο κ. Βασίλης Οπλαντζάκης, ο κ. Γιώργος Ρουμπέκας.

Ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα κ. Ανδρέας Τζέλλης δήλωσε ότι θα έχει άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο Πειραιά, ενώ ο κ. Καμπαγιάννης σημείωσε ότι «αν δοθεί άδεια, εμείς θα είμαστε εδώ».

Η πρόεδρος κάλεσε πάντως τους συνηγόρους να λάβουν άδεια, ώστε να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Τρίτης, στις 10.00 το πρωι.