Τα φετινά Χριστούγεννα ξεχωρίζουν για έναν ακόμη λόγο. Ηταν τα πιο θερμά της τελευταίας 20ετίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, όπου οι περισσότεροι πέρασαν τις γιορτές φορώντας κοντομάνικα.

Στη Ρώμη, ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος και η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους 17 βαθμούς κελσίου. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε ο υδράργυρος και στο Παρίσι, όπου συνήθως οι κάτοικοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με βροχές και κρύο. Στο Λονδίνο, οι καιρικές συνθήκες ήταν αξιοσημείωτα ήπιες, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 14 βαθμούς κελσίου.

Εντυπωσιακό το θέαμα στη Μόσχα, όπου η μέρα ήταν ηλιόλουστη και το παγοδρόμιο, που αποτελεί “σήμα κατατεθέν” στην Κόκκινη Πλατεία, έλιωσε. Ο υδράργυρος έδειξε 10 βαθμούς κελσίου, θερμοκρασία εξαιρετικά υψηλή για τα δεδομένα της εποχής, καθώς οι μοσχοβίτες κάνουν σχεδόν πάντα Χριστούγεννα με χιόνι και θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός.

Και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης κυκλοφορούσαν με κοντομάνικα. Η θερμοκρασία μέσα στην πόλη έφτασε τους 22 βαθμούς κελσίου, κάτι που είχε να συμβεί από το 1871! Στο Μισούρι και τη Φλόριντα το θερμόμετρο πλησίασε τους 30 βαθμούς.

Οπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, οι ιδιαίτερα καλές αυτές καιρικές συνθήκες οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες που μεταφέρουν ρεύματα από τη βόρεια Αφρική.