Την παραδοχή ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για την υποδοχή και μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με δηλώσεις του στο στάδιο Ταε Κβο Ντο, όπου μεταφέρθηκαν προσωρινά οι μετανάστες.

Ο κ. Μουζαλας παραδέχθηκε ότι το στάδιο πρέπει να έχει εκκενωθεί και παραδοθεί στην αθλητική ομοσπονδία στις 17 Δεκεμβρίου και υποσχέθηκε πως αυτό θα γίνει,. Δεν ήταν σε θέση όμως να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα, που δεν αφορούν στο απώτερο μέλλον, αλλά στην επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός, πάντως, ενημέρωσε πως ένα ποσοστό των μεταναστών αυτών που ήρθαν στην Αθήνα χθες από την Ειδομένη, «έχει απελπιστεί» και ζητά οικειοθελή επαναπατρισμό, που είναι η μία από τις δύο δυνατότητες που έχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι παράνομοι μετανάστες. Η άλλη εναλλακτική είναι να αιτηθούν άσυλο, διαφορετικά εφόσον περάσουν 30 ημέρες, χωρίς καμία τέτοια κίνηση εκ μέρους τους, η ελληνική πολιτεία μπορεί να τους απελάσει προς την πατρίδα τους.

Σημειώνεται ότι στο Τάε Κβον Ντο βρίσκεται η υπηρεσία Ασύλου, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και έχει ζητηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να δημιουργήσει γραφεία εκεί, ώστε να κάνει τον επαναπατρισμό, «κάτι το οποίο αποδέχθηκε», όπως ενημέρωσε ο κύριος Μουζάλας.

«Αν και είμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση, προσπαθούμε να μην κοιμούνται κάτω, να κάνουν μπάνιο και να έχουν τουαλέτες και φαγητό. Οι δομές αυτές που χρησιμοποιούμε δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά η εναλλακτική ήταν να κοιμούνται στα χωράφια. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι επιτυχής και συνεχίζεται, καθώς επιδιώκουμε να ισορροπούμε μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε ο κ. Μουζάλας, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τους εθελοντές, τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, τους ανθρώπους του υπουργείου και της αστυνομίας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το κράτος, από την πλευρά του, θα τηρήσει στον κάλλιστο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις του προς τους φιλοξενουμένους και θα τους αποδοθούν συνολικά τα δικαιώματά τους:

Σε διάστημα ενός μήνα, οι 1.200 άνθρωποι που βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή για οικειοθελή επιστροφή. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω αιτήματα, θα ακολουθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής.

Το κράτος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση, διαμονή υπό τους αρμόζοντες κανόνες υγιεινής και σίτιση. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους, ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια».

Ερωτηθείς για την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη και σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για «επιχείρηση φίμωσης του Τύπου από την ΕΛΑΣ στην Ειδομένη», ο υπουργός επισήμανε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει επιχείρηση της Αστυνομίας, στην οποία οι δημοσιογράφοι να είναι μέσα».

Ευχαρίστησε την Αστυνομία διότι «έκανε την επιχείρηση με χρήση ελάχιστης βίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μέχρι σήμερα, κατά τη διαχείριση των κρίσεων του προσφυγικού, έχει τηρηθεί «η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Επίσης, ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Π. Φαλήρου, τους εθελοντές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συμβολή τους στη διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος.