Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «Βελούδινο γάντι».

Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε και ήδη άρχισαν τα δρομολόγια. Την ίδια ώρα οι μετανάστες που είχαν πραγματοποιήσει το μπλόκο στα σύνορα, καθώς δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στην πΓΔΜ, μεταφέρονται στην Αθήνα με λεωφορεία και στη Θεσσαλονίκη με αμαξοστοιχία.

Η αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των μεταναστών από τη σιδηροδρομική γραμμή, που άρχισε τα ξημερώματα, διενεργήθηκε χωρίς εντάσεις και προβλήματα.

Κατά την επιχείρηση προσήχθησαν δύο δημοσιογράφοι και δύο φωτορεπόρτερ που ήταν σε κοντινή απόσταση στον καταυλισμό των προσφύγων και αφού έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθηκαν ελεύθεροι και βρίσκονται μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν πάνω από 10 προσαγωγές προσφύγων που αντιδρούσαν. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επίσης στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου –και όχι στο νοσοκομείο Κιλκίς όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό– διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο τραυματίας μετανάστης από την Ειδομένη.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κυρία Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.

Το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Προηγήθηκε επιθεώρηση της γραμμής από υπαλλήλους της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μηχανές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονταν στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.

Παράλληλα, αμαξοστοιχία επρόκειτο να παραλάβει μετανάστες από την Ειδομένη για να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Ο κύριος όγκος των μεταναστών ωστόσο μεταφέρεται με λεωφορεία στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με επιτυχία.

«Στην επιχείρηση, που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τις αστυνομικές Αρχές συμμετείχαν 350 αστυνομικοί της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τονίζεται ότι περίπου 2.300 αλλοδαποί, κυρίως από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπανγκλαντές, μετακινούνται σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Τάε Κβον Ντο Παλαιού Φαλήρου με 45 λεωφορεία που είχαν διατεθεί για τον σκοπό αυτό ενώ με την ολοκλήρωση της επιχείρησης αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής.

«Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ομαλά, χωρίς να προκληθούν επεισόδια και έκτροπα ή άλλα συμβάντα ιδιαίτερης βίαιης συμπεριφοράς» επισημαίνεται.